Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nedostatky na instalaci a zařízení rozvodny 110kV (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.09.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nedostatky na instalaci a zařízení rozvodny 110kV


Nedostatky na instalaci a zařízení rozvodny 110kV
Rozvodna vvn je místo, kde by se měl klást velký důraz na bezpečnost a dodržování požadavků ČSN. O to víc zaráží, že i u čerstvě dokončené rekonstrukce rozvodny, nalezla následná kontrola TIČR nedodržení požadavků zákonů, technických předpisů a norem.
Jiří Sluka, ze dne: 16.09.2010

Popis problému:
Jednalo se o kontrolu a prohlídku dokončené montáže rozvodny R110kV po rekonstrukci. Tato rekonstrukce se týkala zejména kompletní výměny kabeláže, výměny ochran, výměny části vlastní spotřeby, výměny rozváděčů NN v části vlastní spotřeby, kompletní výměny zemnění a částečné rekonstrukce dvou transformátorů. Rozvodna VVN byla provedena v systému "H" se dvěma výkonovými transformátory a kompenzačními tlumivkami.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
U jednoho transformátoru nebyla dostatečným způsobem zabezpečena ochrana zábranou. Neodpovídá ČSN 332000 čl. 412.3.
V rozvaděči nízkého napětí – vlastní spotřeba – neodpovídaly barvy ovladačů a sdělovačů dle ČSN EN 60073 ed. 2, kde jsou barevná značení uvedena následovně:

Na plotě rozvodny chyběly bezpečnostní tabulky. Neodpovídá ČSN 33 3201, čl-7.8.2. Nebyl předložen "Protokol o měření dotykového napětí."

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.