Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nedodržení minimálních vzdáleností v chodbách pro údržbu v rozvodně nn administrativní budovy (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.05.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nedodržení minimálních vzdáleností v chodbách pro údržbu v rozvodně nn administrativní budovy


Nedodržení minimálních vzdáleností v chodbách pro údržbu v rozvodně nn administrativní budovy
Jaký typ objektu je rozvodna NN dle ČSN 33 2000-3 čl. 322.1? Víte jaká je minimální bezpečná vzdálenost odpovídající požadavkům ČSN? Jaké jsou povinnosti provozovatele a jak zdárně vyřešit vzniklé neshody s požadavky zákonů, technických předpisů či norem ...
Jiří Sluka, ze dne: 11.05.2010

Popis problému
Inspekce byla provedena v rozsahu kontroly a prohlídky umístění rozvaděčů v hlavní rozvodně nn administrativní budovy. Jednalo se o zcela nový objekt, který měl být v nejbližších dnech kolaudován. Inspekce byla objednána budoucím provozovatelem objektu z důvodů posouzení bezpečných minimálních vzdáleností, které musely být dodrženy v chodbách pro obsluhu a údržbu v hlavní rozvodně nn.

Jednalo se o posouzení umístění a stavu části rozvaděčů umístěných v rozvodně nn. Pole č. 8 bylo předposlední pole a pole č. 9 posledním polem v tomto rozvaděči. Hlavním důvodem posouzení bylo to, že před těmito dvěma poli byl přesně na středu přepážky umístěn nosný betonový sloup, který byl vzdálen od této přepážky 0,5m a do obou polí zasahoval svojí šířkou 0,3m. Jelikož stupeň rozestavěnosti již nedovoloval umístit rozvaděče do jiného místa či místnosti, bylo nutné tuto situaci vyřešit pomocí přísných bezpečnostních opatření, která budou přesně definována v místním provozním předpise, který bude umístěn v rozvodně nn a se kterým bude obsluha rozvodny prokazatelně seznámena. Rozvodna nn je objekt uzavřené elektrické rozvodny, který je dle ČSN 33 2000-3 čl. 322.1., považován za prostor, kde se mohou pohybovat pouze osoby s technickým vzděláním a kvalifikací (příslušný paragraf dle vyhl. 50/78 Sb.), jež jim umožňuje vyhnout se nebezpečí, které může elektřina způsobit. Z toho tedy plyne, že provozovatel musí vlastními technicko-organizačními opatřeními (viz. místní provozní předpis) zajistit, aby do prostoru provozovny v žádném případě neměly přístup osoby bez elektrotechnické kvalifikace (laici) a osoby, které nejsou prací v rozvodně pověřeny provozovatelem. Na základě této skutečnosti bylo při jednání se zástupci dodavatele elektroinstalace a provozovatele dohodnuto, že pro zlepšení pohybu při obsluze a údržbě v polích č. 8 a č. 9 nebudou tato pole osazena dveřmi, pouze krycími plechy, které budou splňovat požadavky ČSN 33 2000-4-41 čl. 412.2, pro ochranu krytem nebo přepážkami a zabezpečí krytí živých částí minimálně na úrovni IP2X tak, jak je uvedeno výrobcem rozvaděče na štítku (při otevřených dveřích).

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Pohyb a manipulace před poli č. 8 a č. 9 byla částečně omezena a vzdálenosti tedy plně neodpovídaly minimálním požadavkům ČSN 33 2000-4-481 čl. 481.2.4.1. písmeno a), kdy šířka chodeb mezi zábranami nebo rukojeťmi vypínačů nebo zábranami (dveřmi) či rukojeťmi vypínačů a stěnou musí být minimálně 700mm. V normě se hovoří o volném prostoru mezi rozvaděčem a stěnou. Sloup tedy nezabraňuje pohybu u obou polí v plné šíři, ale umístění sloupu neumožňuje v plném rozsahu otevřít dveře těchto dvou polí.

Návrh možného řešení vzniklé situace:
V polích č. 8 a č. 9 je nutné vyměnit současné krycí plastové „masky“ za standardní krycí plechy, které budou zaručovat požadavky ČSN 33 2000-4-41 čl. 412.2, pro ochranu krytem nebo přepážkami a zabezpečí krytí živých částí minimálně na úrovni IP2X tak, jak je uvedeno výrobcem rozváděče na štítku (při otevřených dveřích).

Sloup před poli č. 8 č. 9. bylo nutno označit reflexní barvou tak, aby byla zabezpečena jeho dobrá viditelnost.
Jelikož sloup částečně stínil polím č. 8 a č. 9, a zejména při údržbě (ale i při obsluze), nebylo dostatečně zaručeno požadované osvětlení a bylo tedy nezbytné instalovat na protilehlou zeď proti těmto polím a na boční zeď vedle pole č. 9 zářivková svítidla o stejném výkonu, jako jsou již v rozvodně osazena. Tímto se docílilo dostatečného osvětlení pro obsluhu a údržbu zařízení.
Pro zabezpečení bezpečného chodu rozvodny musel být před uvedením rozvodny do provozu (i zkušebního) zpracován místní provozní bezpečnostní předpis, který byl prokazatelně (písemně) odsouhlasen zástupci dodavatele elektroinstalace a zástupci provozovatele a bude podkladem pro vystavení výchozí revize elektrické instalace objektu.

Následující body byly doporučeny zapracovat do místního provozního bezpečnostního předpisu (MPBP).

Kompletní znění přednášky naleznete zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.