Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nebezpečí při účinné ochraně energetických a telekomunikačních kabelových sítí (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.12.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nebezpečí při účinné ochraně energetických a telekomunikačních kabelových sítí


Nebezpečí při účinné ochraně energetických a telekomunikačních kabelových sítí
Pro potřeby pokládky kabelů jsou vhodným řešením dvouplášťové chráničky, které urychlují práci a snižují náklady na výkopové práce, neboť při jejich pokládce stačí mělčí a užší výkopy. Ne vždy se dodržuje kvalita výroby a snížení materiálové kvality chrániček ohrožuje bezpečnost uložených kabelů ...
Komerční sdělení, ze dne: 20.12.2010

 

Pro potřeby pokládky kabelů jsou vhodným řešením dvouplášťové chráničky, které urychlují práci a snižují náklady na výkopové práce, neboť při jejich pokládce stačí mělčí a užší výkopy. Snížení materiálové kvality chrániček ohrožuje bezpečnost uložených kabelů.

Dvouplášťové chráničky – rychlá pokládka kabelů bez nutnosti pískového lože
Korugované trubky k ochraně vedení se vyrábějí z bezhalogenového polyetylénu ve dvoustěnném provedení. Technika dvojité stěny – uvnitř hladká, vně zvlněná – dává trubce vynikající vlastnosti, především možnost vysokého dynamického a statického zatížení (odolnost stlačení > 450N/200mm). Standardně vyráběné chráničky jsou dostatečně odolné proti podélnému tahovému i tlakovému napětí, průrazu i prodření. Výrobky jsou vysoce odolné proti agresivním látkám, takže své uplatnění najdou i například v chemickém průmyslu. Jsou zařazeny do třídy hořlavosti C3. Pro nadzemní pokládku lze používat chráničky v černé barvě, které jsou odolné vůči UV záření.

Dodržování kvality výroby
Při výrobě chrániček je třeba dodržovat standardní požadavky na váhu výrobku, např. 1 metr nejčastěji používané ohebné korugované trubky o průměru 110mm by měl vážit přes půl kila, přesně 690 gramů, což někteří výrobci podhodnocují a vyrábějí chráničky odlehčené. Ty mohou být až o 25% lehčí než trubky jiných výrobců. Takové chráničky nedosahují požadované kvality, při pokládce se snadno poškodí, prodřou, apod. Vysloužily si označení "papíráky" spolu s neoblibou u firem zabývajícími se pokládkou kabelů pro elektrorozvodné společnosti. V zemích západní Evropy také nenacházejí na trhu uplatnění.


Standardní barvy korugovaných trubek

Ukládání do země
Při ukládání více trubek do výkopu se pro lepší uspořádání a přehlednost dodávají i distanční rozpěrky, a to podle potřeby dvou-, čtyř-, šesti- nebo osminásobné. Rozpěrky je možné vzájemně spojovat. Ohebné ochranné korugované trubky jsou vysoce ohebné, a to i při poměrně malých poloměrech ohybu. Konce trubek lze uzavřít zátkami, které zabrání vniknutí nečistot dovnitř. Vysoká ohebnost a pevnost stěn jsou předpokladem pro použití i při ochraně přípojek vody nebo plynu. Trubky se dodávají v kotoučích po 50 metrech délky s nasazenou spojkou na jednom z konců a se zavedeným protahovacím drátem nebo provázkem, který usnadňuje zatažení kabelu dovnitř trubky. (Vyrábějí se i tuhé chráničky, balené po 6 metrech na paletě.)

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.