Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Přístroje pro odpojování a spínání ČSN 33 2000-5-537 Vydání 12/94


Document Actions
Článek
Co musí být zřetelně vyznačeno na přístrojích sloužících k odpojování? Jak musí být navrženy přístroje pro vypínání z důvodu mechanické údržby?
Jaroslav Borovec, Milan Bureš, ze dne: 11.06.2002
reklama

Všeobecně:
Jakýkoliv přístroj pro odpojování a spínání musí být v souladu s oddíly 462 až 465 a vyhovovat odpovídajícím požadavkům. Pokud se přístroj používá pro více než jednu funkci, musí těmto požadavkům vyhovovat pro každou z těchto funkcí.

Přístroje pro odpojování:
Přístroje pro odpojování musí účinně odpojit všechny pracovní vodiče zdroje od příslušných obvodů při splnění opatření podle 461.1.

Přístroje pro odpojování musí vyhovět následujícím dvěma zkouškám :

a) vydržet v novém, čistém a suchém stavu, v rozpojené poloze, mezi svorkami každého pólu, hodnotě impulsního napětí, která je uvedena v tabulce 53A normy ve vztahu k jmenovitému napětí instalace.
b) unikající proud mezi póly nesmí být větší než :
- 0,5 mA na pól v novém, čistém a suchém stavu a
- 6 mA na pól na konci trvanlivosti přístroje, kterou předpisuje příslušná norma, když je přístroj zkoušen na svorkách každého pólu při hodnotě napětí rovné 110 % jmenovitého napětí instalace.

Odpojovací vzdálenost mezi otevřenými kontakty přístroje musí být viditelná nebo musí být spolehlivě indikována označením vypnuto nebo rozpojeno. Tato indikace se musí objevit pouze v tom případě, kdy je dosažena odpojovací vzdálenost mezi rozpojenými kontakty všech pólů přístroje, jinak se objevit nesmí.

Poznámka - označení požadované tímto článkem může být provedeno použitím značek 0 a I pro polohy vypnuto a zapnuto, pokud norma pro příslušné zařízení použití těchto značek dovoluje.

Polovodičové přístroje se jako odpojovací přístroje nesmějí používat.

Přístroje pro odpojování musí být navrženy nebo nainstalovány tak, aby se zabránilo neúmyslnému sepnutí.

Poznámka - takovéto sepnutí může být způsobeno např. rázy nebo vibracemi. U odpojovacích přístrojů určených pro odpojování bez zátěže musí být provedeno opatření, aby se zabránilo odpojení z nedbalosti nebo neoprávněnému odpojení.

Poznámka - toto může být dosaženo tím, že se přístroj umístí v uzamykatelném prostoru nebo krytu nebo se uzamkne na visací zámek, popř. může být funkce tohoto přístroje blokována s funkcí vypínače zátěže.

Odpojování musí být přednostně zajištěno mnohapólovým spínacím přístrojem, který odpojuje všechny póly příslušného zdroje, nevylučuje se však použití jednopólových přístrojů umístěných vedle sebe.

Poznámka - odpojování může být prováděno např. pomocí:
- odpojovačů, odpínačů, oddělovacích spínačů a to mnohapólovými nebo jednopólovými;
- vidlicemi a zásuvkami;
- pojistkovými vložkami;
- spojkami;
- speciálními svorkami, které nevyžadují vyjmutí vodiče ze svorky.

U všech přístrojů sloužících k odpojování musí být zřetelně vyznačeno, např. značkou, které obvody tyto přístroje odpojují.

Přístroje pro vypínání z důvodu mechanické údržby:
Přístroje pro vypínání z důvodu mechanické údržby musí být přednostně zařazeny do hlavního napájecího obvodu. Pokud se pro tento účel používá vypínačů musí být schopné vypnout proud při plném zatížení příslušné části instalace, není nutné, aby vypnuly všechny pracovní vodiče.

Poznámka - vypínání z důvodu mechanické údržby může být prováděno např. pomocí :
- mnohapólových vypínačů;
- spínačů v řídících obvodech provozních stykačů;
- vidlic a zásuvek.

Přístroje pro vypínání z důvodu mechanické údržby nebo spínače v řídících obvodech ovládajících tyto přístroje musí být nesamočinné ovládané rukou. Vzdušná vzdálenost mezi rozpojenými kontakty přístroje musí být viditelná nebo zřetelně označená vypnuto nebo rozpojeno. Tato indikace se musí objevit pouze tehdy, jestliže každý pól dosáhl vypnuté polohy.

Poznámka - označení požadované tímto článkem může být provedeno použitím značek O a I pro polohy vypnuto a zapnuto, pokud norma pro příslušné zařízení použití těchto značek dovoluje.

Přístroje pro vypínání z důvodu mechanické údržby musí být navrženy nebo zabudovány tak, aby se zabránilo neúmyslnému sepnutí.

Poznámka - takovéto sepnutí může být způsobeno např. rázy nebo vibracemi. Přístroje pro vypínání z důvodu mechanické údržby musí být z hlediska svého předpokládaného užití vhodně umístěny a označeny tak, aby je bylo možno snadno rozlišit. Přístroje nouzového vypínání včetně nouzového zastavení:

Přístroje nouzového vypínání musí být schopné vypnout proud při plném zatížení příslušných částí instalace, přitom tam, kde to přichází v úvahu, je třeba počítat i s proudy zabrzděných motorů.

Zařízení nouzového vypínání se může skládat:
- z jednoho spínacího přístroje schopného vypnout přímo příslušný zdroj, nebo
- z kombinace zařízení uváděných do činnosti, jejímž účelem je vypnout příslušný zdroj, jediným úkonem.

Pro nouzové zastavení může být zapotřebí zdržet vypnutí zdroje, např. aby bylo možno brzdit pohybující se části.

Poznámka - nouzové vypínání může být prováděno např. pomocí:
- vypínačů v hlavním obvodu;
- tlačítkových a podobných ovladačů v řídícím obvodu.

Vidlice a zásuvky nelze použít k nouzovému vypínání. Pokud je to prakticky možné, volí se pro nouzové vypínání ručně ovládané spínací přístroje přerušující hlavní obvod. Jističe, stykače apod., které jsou ovládány dálkově, musí vypínat při ztrátě napětí na cívkách nebo musí být použito jiného způsobu, kdy porucha vede k bezpečnému stavu zařízení. Ovládací prvky ( rukojeti, tlačítka apod.) přístrojů nouzového vypínání musí být zřetelně označeny, přednostně červenou barvou s nápadně odlišným barevným pozadím. Ovládací prvky musí být snadno přístupné. Musí být na místech, kde může vzniknout nebezpečí a pokud je to účelné, i na kterémkoliv vzdálenějším místě, ze kterého může být nebezpečí zabráněno. Ovládací prvky přístrojů nouzového vypínání musí zůstat v poloze vypnuto nebo stop, dokud se jak ovládací prvek nouzového vypínání, tak znovuzapnutí zařízení nedostane pod dohled téže osoby. Uvolnění ovládacího prvku přístroje nouzového vypínání nesmí způsobit uvedení příslušné části instalace pod napětí. Přístroje nouzového vypínání, včetně nouzového zastavení, musí být z hlediska svého předpokládaného užití vhodně umístěny a označeny tak, aby byly nápadné.

Přístroje funkčního spínání:
Přístroje funkčního spínání musí být vhodné pro nejobtížnější podmínky, při kterých mohou pracovat a mohou ovládat proud, aniž je nutné oddělit příslušné kontakty.

Poznámky :
1/ polovodičové spínací přístroje jsou příkladem přístrojů schopných přerušit proud obvodu, aniž došlo k.oddělení příslušných kontaktů.
2/ funkční spínání může být prováděno např. pomocí :
- vypínačů;
- polovodičových přístrojů;
- jističů;
- stykačů;
- relé;
- vidlic a zásuvek do 16 A.

Odpojovače, pojistky a spodky se nesmějí pro funkční spínání užívat.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933