Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: NÁVRHY (4.) Připomínky k provedení elektroinstalací (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.10.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

NÁVRHY (4.) Připomínky k provedení elektroinstalací


NÁVRHY (4.) Připomínky k provedení elektroinstalací
Pokud provádíme dodatečné instalace do stávajících rozvodů připomeňme si důležité body, na které se často zapomíná. Proč a kdy instalujeme proudové chrániče 30mA? Jak označujeme nové vodiče s těmi starými? Kolik svítidel připojujeme na jeden světelný obvod? Jaké průřezy mají mít instalovaná vedení? Jak se jistí přívody k motorům? Jaká pravidla platí pro odbočky od hlavního domovního vedení? Podívejte se na tento zkrácený článek ...
František Kosmák, ze dne: 3.10.2013


ČSN 33 2130 ed. 2 ze září 2009 Elektrické instalace nízkého napětí - Vnitřní elektrické rozvody je jednou ze základních důležitých norem. Proto bude dále v tomto příspěvku použita a budou uvedeny podstatné normativní požadavky.
Norma, obsahuje podrobné požadavky na elektrické rozvody v budovách pro bydlení a v budovách občanské výstavby.

Norma mimo jiné zavádí použití proudových chráničů se jmenovitým vybavovacím proudem 30mA pro zásuvkové obvody se jmenovitým proudem do 32A a doporučuje použití proudových chráničů se jmenovitým vybavovacím proudem 100 mA pro zásuvkové obvody se jmenovitým proudem nad 32A.

 
 
Norma předpokládá, že základní obsluhu provádějí osoby bez elektrotechnické kvalifikace.
Norma potvrzuje požadavky vyhlášky č. 499/2006 Sb. o dokumentaci staveb na bezpečnost osob, chovných zvířat a majetku za normálního stavu i při předpokládaných poruchových událostech v napájecí distribuční soustavě - síti, provozní spolehlivost v daném prostředí při způsobu provozu a vlivu prostředí, přehlednost rozvodu, umožňující rychlou lokalizaci a odstranění případných poruch, snadnou přizpůsobivost rozvodu při požadovaném přemísťování elektrických zařízení a strojů, hospodárnost rozvodu v investičních i provozních nákladech, hospodárné použití typizovaných jednotek a celků, např rozvodnic, rozváděčů, transformoven apod. Norma dbá i na vzhled silnoproudých rozvodů a instalací a na zamezení nepříznivých vlivů a rušivých napětí při křižování a souběhu se sdělovacím vedením.


Světelné obvody


Zásuvkové obvody
zásuvkové obvody se zřizují na krátkodobé použití do celkového příkonu 2000VA. Zásuvky musí mít ochranný kolík připojený na ochranný vodič. Fázový vodič vlevo a nulový vodič vpravo při pohledu na zásuvku v poloze kolíkem nahoru.

Byty se třídí podle stupně elektrizace, rozlišují se tři stupně:



Hlavní domovní vedení


Začíná na výstupních svorkách nebo šroubech přípojkové skříně.

Světelné obvody


Chladničky, mrazničky

Bytová jádra apod.

Automatické pračky, sušičky prádla, myčky nádobí apod.

Zásuvky

Elektrické zařízení v umývacím prostoru ...

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 58
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.