Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nařízení Vlády č.190/2022 Sb. prováděcí předpis k Zákonu 250/2021 Sb. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.07.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nařízení Vlády č.190/2022 Sb. prováděcí předpis k Zákonu 250/2021 Sb.


Nařízení Vlády č.190/2022 Sb. prováděcí předpis k Zákonu 250/2021 Sb.
Předpis č. 190/2022 Sb., zdroj: SBÍRKA ZÁKONŮ ročník 2022, částka 89, ze dne 30.6.2022. §1 Předmět úpravy, §2 Vymezení pojmů a základních pravidel, §3 Vyhrazená elektrická zařízení, §4 Zařazení vyhrazených elektrických zařízení do tříd, §5 Požadavky na odbornou způsobilost právnických osob a podnikajících fyzických osob, §6 Požadavky na bezpečnost vyhrazeného elektrického zařízení při jeho uvádění do provozu, §7 Požadavky na bezpečnost provozovaných vyhrazených elektrických zařízení, §8 Požadavky na bezpečnost při činnosti na vyhrazených elektrických zařízeních, §9 Revizní technik, §10 Zpráva o revizi vyhrazeného elektrického zařízení, §11 Účinnost. Podrobnosti zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.07.2022



190
NAŘÍZENÍ VLÁDY
ze dne 22. června 2022
o vyhrazených technických elektrických zařízeních a požadavcích na zajištění jejich bezpečnosti


Vláda nařizuje podle § 23 písm. a) až c) a f) až h) zákona č. 250/2021 Sb., o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů, (dále jen „zákon“):

§1
Předmět úpravy

Toto nařízení zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1) a stanoví

§2
Vymezení pojmů a základních pravidel


Pro účely tohoto nařízení se rozumí


§3
Vyhrazená elektrická zařízení


(1) Vyhrazenými elektrickými zařízeními jsou zařízení, která představují zvýšenou míru ohrožení života, zdraví a bezpečnosti fyzických osob, a to


(2) Vyhrazenými elektrickými zařízeními nejsou
  • a) ruční elektromechanické nářadí, elektronické přístroje a elektrické spotřebiče do napětí 400 V včetně, pokud nejsou určené pro pevné připojení k elektrické síti,
  • b) prodlužovací šňůry a odpojitelné přívody,
  • c) zdravotnické elektrické přístroje,
  • d) elektrické zařízení strojního zařízení, které je považováno za výrobek podle jiného právního předpisu 4),
  • e) elektrická zařízení a instalace s charaktery proudu nebo napětí, které nepředstavují zvýšenou míru ohrožení života, zdraví a bezpečnosti fyzických osob, pokud nejsou určeny k použití v prostředí s nebezpečím výbuchu plynů, par nebo prachů.


§4
Zařazení vyhrazených elektrických zařízení do tříd


(1) Vyhrazeným elektrickým zařízením I. třídy je
(2) Vyhrazeným elektrickým zařízením II. třídy jsou

§5
Požadavky na odbornou způsobilost právnických osob a podnikajících fyzických osob


Odborně způsobilou osobou pro montáž, opravy, revize a zkoušky vyhrazených elektrických zařízení je právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba s oprávněním vydaným podle zákona, a to v rozsahu stanoveném v příloze č.  3 k tomuto nařízení.


§6
Požadavky na bezpečnost vyhrazeného elektrického zařízení při jeho uvádění do provozu


(1)
Montáž vyhrazeného elektrického zařízení se provádí podle projektové dokumentace, technické zprávy nebo návodu výrobce k tomuto zařízení.


(2) Při uvádění vyhrazeného elektrického zařízení do provozu musí být zajištěno, aby
(3) Po dokončení montáže vyhrazeného elektrického zařízení obdrží přebírající odběratel od dodavatele montáže spolu s vyhrazeným elektrickým zařízením

(4)
Revize na vyhrazeném elektrickém zařízení musí být provedena rovněž, jde-li o změnu

(5) Provozovatel vyhrazeného elektrického zařízení zajistí zaznamenání změn do průvodní nebo provozní dokumentace.

(6) Vyhrazené elektrické zařízení I. třídy podle § 4 odst. 1 lze uvést do provozu jen na základě osvědčení vydaného pověřenou organizací podle § 6 odst. 1 písm. b) zákona, které provozovatel uchovává po celou dobu provozu vyhrazeného elektrického zařízení.



§7
Požadavky na bezpečnost provozovaných vyhrazených elektrických zařízení


(1) Vyhrazené elektrické zařízení lze provozovat, pouze pokud jeho stav byl ověřen v souladu s právními a ostatními předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci provedenou prohlídkou, zkouškou, kontrolou a revizí, které byly provedeny ve lhůtách stanovených řádem prohlídek, údržby a revizí podle odstavce 5, který musí být pro tento účel zpracován.

(2) Řád prohlídek, údržby a revizí může být součástí řádu preventivní údržby, pokud byl pro vyhrazené elektrické zařízení vydán. Jedná-li se o vyhrazené elektrické zařízení, pro které je v průvodní dokumentaci uvedena lhůta k provedení pravidelné revize nebo kontroly kratší, než je stanoveno řádem prohlídek, údržby a revizí v souladu s právními a ostatní předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, postupuje se podle lhůty uvedené v průvodní dokumentaci.

(3) Při revizi vyhrazeného elektrického zařízení se provede prohlídka a zkouška v rozsahu podle přílohy č. 1 k tomuto nařízení, nestanovil-li výrobce odlišné nebo další požadavky. Jestliže některý z bodů prohlídky nebo zkoušky uvedený v příloze podle věty první není u revidovaného vyhrazeného elektrického zařízení technicky proveditelný nebo není z hlediska ověření bezpečnosti důvodný, provedení prohlídky nebo zkoušky v rozsahu takového bodu se nevyžaduje.

(4)
Po provedené revizi vyhrazeného elektrického zařízení zpracuje revizní technik zprávu o revizi podle § 10.


(5)
V řádu prohlídek, údržby a revizí pro provoz vyhrazeného elektrického zařízení se stanoví


(6)
Práce na vyhrazeném elektrickém zařízení smí provádět jen odborně způsobilá osoba, která je podle zákona vybavena potřebnými osobními ochrannými pracovními prostředky a byla seznámena s jejich používáním; o této skutečnosti se vyhotoví zápis, který podepíše odborně způsobilá osoba spolu s osobou, která seznámení provedla.


(7) Prozatímní vyhrazené elektrické zařízení nebo jeho části je nutné v době, kdy není používáno, vypnout, pokud jeho vypnutím nebude ohrožena bezpečnost práce nebo provozu; o nutnosti ponechat jej v provozu rozhodne osoba odpovědná za elektrické zařízení.


(8) Vyhrazené elektrické zařízení, u kterého se zjistí stav bezprostředně ohrožující bezpečnost práce nebo provozu daného zařízení, je nutné neprodleně odpojit od napájecího zdroje a zajistit proti nežádoucímu připojení; není-li to možné, je nutné zajistit jeho opravu bez zbytečného odkladu.


§8
Požadavky na bezpečnost při činnosti na vyhrazených elektrických zařízeních


Minimálními požadavky na bezpečnost při činnosti na vyhrazených elektrických zařízeních se rozumí


§9
Revizní technik


Revizní technik k provádění revizí vyhrazených elektrických zařízení je fyzická osoba, která je držitelem osvědčení o odborné způsobilosti podle § 11 odst. 3 zákona v rozsahu stanoveném v příloze č. 5 k tomuto nařízení.


§10
Zpráva o revizi vyhrazeného elektrického zařízení


(1) Zpráva o revizi vyhrazeného elektrického zařízení obsahuje


(2) Bude-li výchozí revize na vyhrazeném elektrickém zařízení vzhledem k rozsahu revize prováděna po částech a budou-li vystavovány na tyto části jednotlivé zprávy o výchozí revizi, musí být před předáním a uvedením celého vyhrazeného elektrického zařízení do trvalého provozu vystavena jedna souhrnná zpráva o výchozí revizi. K sestavení této souhrnné zprávy o výchozí revizi lze využít jednotlivé zprávy o výchozí revizi.



§11
Účinnost

Toto nařízení nabývá účinnosti dnem 1. července 2022.

Předseda vlády:
prof. PhDr. Fiala, Ph.D., LL.M., v. r.
Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí:
Ing. Jurečka v. r.

Příloha č.1 k nařízení vlády č.190/2022 Sb.
Příloha č.2 k nařízení vlády č.190/2022 Sb.
Příloha č.3 k nařízení vlády č.190/2022 Sb.
Příloha č.4 k nařízení vlády č.190/2022 Sb.
Příloha č.5 k nařízení vlády č.190/2022 Sb.

Legenda:
1) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/104/ES ze dne 16. září 2009 o minimálních požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví pro používání pracovního zařízení zaměstnanci při práci (druhá samostatná směrnice ve smyslu čl. 16 odst. 1 směrnice 89/391/EHS).
2)  §349 odst. 1 zákoníku práce.
3)  § 19 zákona.
4)  Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
5) Zákon č. 297/2016 Sb., o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce, ve znění pozdějších předpisů.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.