Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Napětí naprázdno mezi svorkami svařovacího obvodu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.10.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Napětí naprázdno mezi svorkami svařovacího obvodu


Při zkoušce se měří napětí mezi svorkami svařovacího obvodu a zjišťuje se, zda nepřekračuje hodnoty bezpečného napětí uvedeného v příslušných normách. Měří se efektivní hodnota výstupního napětí svařovacího obvodu a vrcholová hodnota výstupního napětí při postupném proudovém zatěžování svařovacího obvodu. Za jakých podmínek toto měření podle normy probíhá?
Leoš Koupý, ze dne: 9.10.2015



Při zkoušce se měří napětí mezi svorkami svařovacího obvodu a zjišťuje se, zda nepřekračuje hodnoty bezpečného napětí uvedeného v příslušných normách.

V průběhu zkoušky se měří:

Měření musí probíhat za podmínek stanovených normou:


Technické požadavky na měřicí zařízení jsou popsány v kapitole 7.4.3 a je podle nich zkonstruován speciální adaptér WELDtest, který je určen k použití s přístroji REVEX. Adaptér obsahuje procesorem řízený proměnný odpor a efektivní voltmetr. Jako zobrazovací jednotka je pak využit displej připojeného přístroje REVEX.

Svářečka se připojí do sítě a zapne se, aby byl svařovací obvod pod napětím. Měřicí vstup adaptéru se pomocí hrotů nebo krokosvorek připojí k svařovacímu obvodu svářečky a zahájí se měření tlačítkem START na přístroji REVEXprofi. Po ukončení měřicího cyklu se na displeji přístroje objeví obě změřené hodnoty výstupního napětí svářečky a lze je uložit do paměti přístroje.
 

Obrázek 1 – Měření výstupního napětí svářečky pomocí adaptéru WELDtest



Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!


Jak měříte napětí mezi svorkami
svařovacího obvodu vy?
Podělte se s námi o své zkušenosti
v níže uvedené diskusi!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.