Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Napájení na staveništích pohyblivými přívody (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.09.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Napájení na staveništích pohyblivými přívody


Napájení na staveništích pohyblivými přívody
Jaká jsou na staveništích pravidla v případě použití rozvodů pohyblivými přívody? Jak dalece je nutné přihlížet na výběr odolného pláště kabelu? Pokud jsou pohyblivé přívody vedeny vzduchem o delší vzdálenosti, jak se má uvažovat jejich ukotvení? U závěsných kabelů, které umístěním splňují podmínku pro minimální výšku v nejnižším místě, není nutno kontrolovat průhyb vedení. Vzhledem k hmotnosti závěsných ...
Autorský článek, Tým portálu Elektrika, ze dne: 22.09.2017


Napájení pohyblivými přívody
Pokud jsou elektrické rozvody provedeny pohyblivými přívody, řídí se postupy požadavky ČSN 34 0350 ed. 2. Norma pro elektrická zařízení na staveništích a demolicích ještě upřesňuje požadavky na výběr soustav a stavbu vedení. Pokud jsou použity ohebné vodiče, musí být typu H07 RN-F nebo obdobné.

Reálné foto: Jan Franěk

Jedná se o vodiče odolné proti oděru a vodě. Aby se zabránilo poškození, nemají být kabely kladeny přes cesty, a pokud je to nutné, musí být zajištěna zvláštní ochrana proti mechanickému poškození. V normě je uvedena tabulka uvádějící požadované průřezy žil připojovacích vodičů v závislosti na jmenovitém proudu připojeného zařízení – spotřebiče.

Průřezy žil připojovacích vodičů
v závislosti na jmenovitém proudu připojeného zařízení
Pro větší náhled kliknout!

1) Tyto přívody se mohou použít pouze, pokud jejich délka nepřesahuje 2 m mezi bodem, kde přívod nebo návlačka vstupují do spotřebiče a vstupem do vidlice. Pro srovnání označování pohyblivých vodičů z dřívější doby a současné.


Porovnání označování pohyblivých vodičů
Pro větší náhled kliknout!
° do průřezu žil 6 mm2

Venkovní vedení na staveništi má být vedeno na podpěrách zajišťujících umístění v požadované poloze a po ukončení využití snadnou demontáž a opětovnou instalaci. Mechanické upevnění venkovních vodičů na podpěrách vyžaduje, aby základy, vzpěry a ukotvení byly provedeny s ohledem na předpokládané namáhání a zatížení.

Reálné foto: Jan Franěk

U závěsných kabelů, které umístěním splňují podmínku pro minimální výšku v nejnižším místě, není nutno kontrolovat průhyb vedení. Vzhledem k hmotnosti závěsných kabelových vedení a tím i většího průhybu, se kabelová vedení umisťují pod jiná vedení.
Autor: Zbyněk Urban

Více o prozatimních elektrických zařízeních naleznete v této knize.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.