Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

ABB: Napájecí zdroje pro napájení přístrojů na sběrnici


Document Actions
ABB: Napájecí zdroje pro napájení přístrojů na sběrnici
Prostřednictvím instalační sběrnice jsou napájeny sběrnicové spojky všech snímačů, akčních členů a liniových spojek umístěných obvykle v jedné linii. Nejstarší typy napájecích zdrojů byly bez tlumivek. Samostatné tlumivky pak bylo nezbytné vkládat mezi zdroj a sběrnici. Pro splnění požadovaných podmínek je zapotřebí, aby zdroj měl ...
Josef Kunc, ze dne: 20.07.2009


Prostřednictvím instalační sběrnice jsou napájeny sběrnicové spojky všech snímačů, akčních členů a liniových spojek umístěných obvykle v jedné linii. Všechny sběrnicové spojky musí spolehlivě pracovat při jmenovitém napětí nejméně 21V DC. Pro splnění požadovaných podmínek, tedy pro dodržení minimálního napětí na sběrnici na vstupu přístroje vzdáleného až 350m od zdroje je zapotřebí, aby zdroj měl výstupní napětí naprázdno 29V DC. Základní varianta zdroje je konstruována pro napájení jedné, plně osazené linie (jmenovitě 64 sběrnicových spojek) – jmenovitý výstupní proud 640mA. Pro menší instalace nebo jejich části se využívá napájecích zdrojů se jmenovitým výstupním proudem 320mA, určeného pro 32 připojovacích bodů, tedy pro napájení 32 sběrnicových spojek anebo dokonce 160mA – pro 16 přístrojů na sběrnici. Konstrukce každého systémového napájecího zdroje musí vyhovovat všem požadavkům na zdroj bezpečného malého napětí SELV nebo PELV.

Napájecí zdroj je vybaven tlumivkou zamezující šíření poruchových signálů ze sítě a současně zabraňující úniku telegramů mimo sběrnici. Nejstarší typy napájecích zdrojů byly bez tlumivek. Samostatné tlumivky pak bylo nezbytné vkládat mezi zdroj a sběrnici. Všechny zde zmíněné prvky jsou konstrukčně uspořádány pro montáž na nosné lišty 35mm. Vnější rozměry odpovídají vnějším rozměrům drobných jističů, proudových chráničů atd. Mohou se tedy ukládat do společných rozváděčů

Starší konstrukce napájecích zdrojů byly vybaveny zadními přítlačnými kontakty pro vývod na sběrnici, případně také pro vývod na pomocnou tlumivku. Nyní jsou všechna propojení mezi zdrojem a sběrnicovými spojkami zajišťována kabelem sběrnice prostřednictvím bezšroubových svorek. Vzhled napájecích zdrojů 160mA a 320mA /29V DC:

Zdroj 640mA je navíc vybaven výstupní dvoupólovou bezšroubovou svorkovnicí s výstupním napětím odebíraným ještě před tlumivkou. To dovoluje využít napájecí zdroj pro napájení další linie sběrnice (přes přídavnou, samostatnou tlumivku).

Pomocný výstup lze využít i jako pomocného napájecího zdroje pro napájení bezpotenciálových kontaktů apod. Celkový odběr z obou výstupů nesmí překročit jmenovitý proud. Proto i při kombinovaném napájení je nutné kontrolovat nepřekročení přípustného zatížení. Pokud přesto dojde k přetížení napájecího zdroje, vestavěná nadproudová ochrana zdroj samočinně odpojí od sběrnice a vestavěná indikační LED signalizuje příslušný stav.

Do zdroje vestavěný elektrolytický kondenzátor dokáže svou kapacitou pokrýt spotřebu energie při krátkodobých výpadcích síťového napájení v trvání obvykle 200ms, což je doba postačující pro překrytí přerušení dodávky energie způsobené automatickým systémem opětovného zapínání v sítích vn při bouřkách po úderu blesku do nadzemních sítí. Zdroj se připojuje k síťovému napětí 230V, 50Hz. Přestože odpovídá všem požadavkům na zdroje SELV a je v plastovém izolačním krytu, je vybaven také svorkou PE, která musí být vždy propojena s ochranným obvodem. Je to z důvodu vložení svodové impedance bránící nahromadění statického náboje a odstraňující následnou možnost poškození mikroelektronických prvků.

V systémovým instalacích KNX/EIB je běžné, že pro každou linii se vkládá samostatný napájecí zdroj, ovšem někdy je potřebné využít základní napájecí zdroj i pro napájení druhé (např. hlavní) linie připojením přídavné tlumivky k pomocnému vývodu před výstupní tlumivkou, jak je znázorněno na následujícím schématu:


Pro větší náhled kliknout.

V žádném případě nesmí být překročen celkový zatěžovací proud (640mA) zdroje. Pokud však dojde k přetížení, automatická ochrana odpojí výstup a příslušná LED signalizuje přetížení.

Každý zdroj je běžně vybaven spínačem „reset“. Při aktivaci této funkce se napájecí napětí odpojí a současně se zkratují vodiče sběrnice. Tento stav signalizuje červeně svítící LED. Po vypnutí funkce „reset“ se systém chová jako po obnovení dodávky síťového napětí. Znamená to, že se rozsvítí zelená LED a na přístrojích na linii napájené tímto zdrojem se nastaví výchozí provozní podmínky, jak byly stanoveny parametrizací při programování.

V některých případech je potřebné zajistit alespoň krátkodobý provoz na sběrnici, dojde-li k výpadku sítě. Je např. potřebné odeslat různá hlášení, zajistit nouzová nastavení některých funkcí apod. Pokud v instalaci není zařazen dostatečně dimenzovaný náhradní zdroj UPS, potřebné úkoly pomůže zajistit malý UPS zdroj pro cca 10 minutový provoz na sběrnici, při odběru do 320mA. Tento zdroj je umístěn v rozvodnici společně se zdrojem 640mA, je k němu připojen podle následujícího schématu:


Pro větší náhled kliknout.

Tento modul obsahuje 12V akumulátor s nabíjecími a vybíjecími obvody. Přístroj indikuje svůj provozní stav, takže jej lze využít pro vzdálená hlášení o poruše na napájení. V době normálního provozu se akumulátor dobíjí ze záložního zdroje 640mA.

V některých případech, především při spolupráci systémové elektrické instalace s elektronickým zabezpečením objektu anebo při necertifikovaném zabezpečení objektu prvky systému KNX/EIB, je potřebné zajistit podstatně delší dobu provozu na sběrnici i při výpadku síťového napájení. Pak se namísto běžného napájecího zdroje 640mA použije nouzový napájecí zdroj 640mA, k němuž jsou připojeny vnější 12V akumulátory s kapacitou od cca 7Ah do až 34Ah.

Po dobu běžného provozu se akumulátory nabíjejí přes zdroj, při výpadku sítě je sběrnice napájena z těchto akumulátorů. Nabíjení je řízeno tak, aby nedocházelo k přetěžování zdroje. Zabudované bezpotenciálové kontakty umožňují jejich využití pro indikaci provozního stavu a hlášení např. po telefonu.

Literatura:
1. Materiály z www.knx.org
2. Studijní materiály asociace KONNEX
3. Časopisy Elektroinstalatér
4. Firemní podklady různých výrobců
5. Archiv autora

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933