Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Náhrada bytového jádra a provedení elektrických rozvodů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.10.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Náhrada bytového jádra a provedení elektrických rozvodů


Náhrada bytového jádra a provedení elektrických rozvodů
Nejčastější dotazy k platné ČSN 33 2000-7-701. V kterém případě je možno ponechat přívodní vedení v systému TN-C a použít přístroje se zabudovaným proudovým chráničem? Jasná odpověď proč je potřeba rekonstrukce instalace v rekonstruovaných bytových jádrech ...
Karel Dvořáček, ze dne: 8.10.2007

V tomto případě je nutno vždy postupovat v souladu s platnou ČSN 33 2000-7-701. Pouze dojde-li k rekonstrukci bytového jádra bez rekonstrukce elektrických rozvodů v bytě, je možno ponechat přívodní vedení v systému TN-C a použít přístroje se zabudovaným proudovým chráničem. Toto řešení je však přípustné pouze do doby rekonstrukce elektrických rozvodů, kdy je nutno dané obvody provést v soustavě TN-S a ochranné a jisticí přístroje soustředit v bytové rozvodnici.

Proč raději kompletní rekonstrukci instalace?
Specifickou opravou bytových jader je výměna původních kovových vodovodních potrubí za nová, převážně plastová. Původní kovová potrubí byla totiž zásadně (v souladu s platnými elektrotechnickými předpisy) připojována na ochranné pospojování v každém instalačním jádře. V průběhu času, došlo-li k přerušení některého vodiče PEN obvodu připojeného k tomuto potrubí (obvod pro bytové jádro, obvod pračky) mezi odbočením v rozvodnici a tímto místem připojení, nebylo možno tuto poruchu jednoduše zjistit, neboť proudový obvod se uzavíral po tomto potrubí a dalších připojených vodičích v dalších bytech. Tato porucha zapříčinila úrazy elektrickým proudem instalatérů, kteří si nezajistili odborné odpojení všech vodičů pospojení a zajištění kovového vodovodního potrubí proti nahodilému přenosu nebezpečného dotykového napětí z odpojených vodičů pospojení.

Instalatérské firmy znalé této problematiky vyžadují před začátkem prací na rekonstrukci vodovodního potrubí přepojení všech vodičů pospojení z trubních systémů a samostatný ochranný vodič vedený instalačními jádry (průběžným spojením všech pospojování v trase potrubí). Tento požadavek není obsažen v normách zabývajících se elektrickými rozvody v koupelnách, avšak z hlediska ochrany pracovníků provádějících výměnu vodovodního potrubí je naprosto legitimní. Některé vodoinstalatérské firmy řešily tuto problematiku tak, že ponechaly v jádře svislé původní potrubí studené vody, které nadále plnilo propojovací funkci elektrického pospojení v jednotlivých koupelnách. Toto řešení je však nutno považovat za krajní – nouzové z důvodu přeplněnosti šachty i menší přehlednosti jednotlivých zařízení.


Klik pro větší náhled.
 Využití proudového chrániče vestavěného v zásuvce

 

Kdy přednáší Karel Dvořáček? Zjistíte zde!
Přednáška je v celé verzi součástí
"Sborníku přednášek LPE číslo 24",
 který lze objednat za cenu 220-Kč (naši čtenáři mají poštovné a balné zdarma).

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.