Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Fagan sliboval ránu, dostal ji však sám zpět


Document Actions
faga4.jpg
Jak se tento americký právník stará o naši atomovou elektrárnu? Co tento právník úspěšně vysoudil? V prosinci rakouský soud rozhodl, že Fagan nesmí v Rakousku pracovat. Protože Američan nezaplatil pokutu 4852 eur, soudce při jiném líčení nařídil, aby byl prošacován...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.05.2003
reklama

Do sporu o dokončení Temelína vlétl americký právník Ed Fagan jako velká voda.

"Máme v úmyslu zabránit uvedení Temelína do plného provozu,"

prohlásil v únoru 2001, když poprvé přijel do Rakouska zastupovat tamní odpůrce jaderné elektrárny.

 "Pokud podáme žalobu, bude to pro Českou republiku jako právnická rána baseballovou pálkou,"

řekl o dva měsíce později. Jedna žaloba u rakouského soudu na náhradu budoucích škod způsobených Temelínem skutečně skončila, ale byla to spíše rána pro Fagana. Soud žalobu zamítl a Fagan se loni na podzim stáhnul.

"Teď je na tahu politika,"

řekl na rozloučenou. Do Evropy přitom před dvěma lety přiletěl s pověstí muže, který vyhraje všechno, na co sáhne. Zejména pro rakouské odpůrce Temelína byl novou nadějí, jak kontroverzní stavbu zastavit. Proslavil se především jako právní zástupce obětí nacismu při jednání s Německem o odškodném.

"Nebýt mě, tisíce obětí holocaustu by nic nedostaly,"

řekl Fagan pro stanici ABC. Ta hned poznamenala, že jediné, co Fagana zajímalo při podpisu finální smlouvy, byla výše jeho odměny. V případě Temelína Fagan zklamal i české odpůrce této stavby. "Už jeho první vystupování jsem vnímal dost negativně. Neměl jsem přehnané očekávání, ale i tak mě dost zklamal," tvrdí Edvard Sequens z ekologického sdružení Calla, které se Temelínem dlouhodobě zabývá. Sequens se s Faganem jednou setkal.

"O informace od nás neměl žádný zájem, pořád jen mluvil o sobě,"

vzpomíná Sequens. Fagan neustále vyhrožoval žalobami. V květnu 2001 prohlásil:

"Brzy začnou naše právní bitvy. První dvě v Česku a Rakousku. V Česku půjde o vydání dokumentů o Temelínu. To prohrajeme, ale musíme to projít, abychom mohli jít před soudy Evropské unie."

Později se ukázalo, že Fagan jako právník nemůže v Rakousku, ani v Česku žaloby podávat, protože nemá povolení poskytovat tu právní služby. Mohl vystupovat jenom jako poradce nebo svědek. Přesto zastupoval pozůstalé několika obětí havárie lanovky na Kaprun a vysloužil si žalobu pro nekalou soutěž.
Loni v prosinci pak rakouský soud rozhodl, že Fagan nesmí v Rakousku pracovat. Protože Američan nezaplatil pokutu 4852 eur, soudce při jiném líčení nařídil, aby byl prošacován. Zřízenci u něho našli pouze dvě dvacetidolarové bankovky, několik mincí a náramkové hodinky v ceně 109 eur.
Fagan se pak v Rakousku objevil ještě jednou. Letos v lednu daroval Platformě proti atomovému nebezpečí padesát tisíc dolarů na soudní spory proti Temelínu. Poté se zaměřil na nápravu apartheidu v Jihoafrické republice. V dubnu podal žaloby na dvě těžařské společnosti a pro oběti rasistického režimu požaduje až šest miliard dolarů.

Zdroj: Hospodářské noviny

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933