Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nad hlavou máme vvn (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.01.2001
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nad hlavou máme vvn


Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskusí mnoha občanů a odborníků.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.01.2001


Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskusí mnoha občanů a odborníků. Podobně jako zkoumání, zda škodí sledování televize, používání mobilního telefonu atd. je k zamyšlení zda vedení vvn, nad hlavami dětí ve stanu nemá také nežádoucí účinky.

Tento příběh se stal v dobách minulého režimu, kdy Rudolfovi vedlo vedení vvn právě nad jeho usedlostí. Tato skutečnost se mu vůbec nelíbila, ovšem nebylo odvolání. Pak jej napadlo "udělám si z nepřítele přítele" a začal tvořit pro jeho sousedy naprosto neznámé konstrukce. Byl totiž elektrikář logického myšlení a tak se chtěl o něco pokusit. Vyrobil cívku o průměru cca 1metr z firemního CYKY 185, kterou umístil pod vedení. Když pak měřil získanou energii, která se v cívce indukovala z vedení vvn, tak vypočítal, že se jedná vzhledem k velice nízkým pořizovacím investicím o zařízení výhodnější než jakákoliv (vodní, větrná...) domácí elektrárna.

Jeho soused Jan, tuto konstrukci zaregistroval, jako pekař neměl o inkdukcích ani páru, tak vzal štafle které si od Rudolfa před dvěma roky půjčil a šel je vrátit. Dozvěděl se, že se jedná o dětskou prolézačku.
Rudolf cítil nekalost od zrádného souseda a cítil potřebu své "perpetuum mobile" zachránit. Rozhodl se, uvedené zařízení na uvedeném místě pohřbít pod povrch zemský. Závistivý soused Jan si kopání velké jámy všiml a bylo mu divné, že soused prolézačku zakopává.

A tak pro všechny případy se s tímto tajemstvím svěřil na národním výboře.
Rychlá kontrola socialistické ochrany státu, obvinila Rudolfa z podkopávání socialistických základů. Protože se nenašel nikdo, kdo by jej obvinil z černého odběru, zavřeli jej za krádež měděného kabelu, který při svém průřezu tenkrát bohužel nemohl koupit v žádném obchodě.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.