Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nad čím přemýšlet u podomítkové krabice (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.04.2024
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nad čím přemýšlet u podomítkové krabice


Nad čím přemýšlet u podomítkové krabice
Malé zastavení nad krabicemi do omítky. V životě jsem nainstaloval více krabic na omítku, než pod omítku, ovšem na tom moc nezáleží. Občas se zamýšlím nad tím, kolik výrobců dodává na trh podobný produkt a jak se pro který my nakonec rozhodujeme. Nebo snad vidíme nějaké krabice, napočítáme potřebný počet kusů a pokračujeme? To asi ne.
Igor Nováček, ze dne: 5.04.2024



V minulosti byla příprava elektroinstalace složitějším krokem než dnes. Proces zahrnoval umístění krabic, které sloužily pro zapojení elektrických zařízení, jako jsou vypínače, zásuvky a svítidla. Na počátku výstavby budov se umisťovaly krabice pro příslušenství na určená místa ve zdivu. Tento krok se prováděl i ve fázi, kdy byla stavba ještě ve výstavbě. Bylo důležité, aby byly krabice správně osazeny a měly přístup k vodičům, které byly později připojeny. V závislosti na materiálu stěn a požadavcích stavby se používaly různé typy vedení, zapuštěné, polozapuštěné nebo povrchové.

Zapuštěné vedení bylo často vybráno pro bytové stavby, protože nezasahovalo do prostoru místnosti a bylo esteticky přijatelnější. V místech, kde bylo vedení zapuštěné do stěn, se musely používat trubky a krabice z polyvinylchloridu (PVC) pro ochranu proti korozi a poškození.


Montáž elektrického vedení a příslušenství se lišila v závislosti na typu stavebního materiálu a fázi výstavby. Před montáží příček bylo nutné odměřit a připravit místa pro vedení, které bylo uložené v podlahách, stropech nebo nosných stěnách. Po postavení příček se vytvářely drážky a kapsy pro instalaci krabic. Po montáži příček se v případě pórobetonových nebo sádrových příček vytvářely kapsy pro krabice, které byly poté osazeny a zapojeny.

Po dokončení všech montážních prací a zapojení elektrických obvodů následovala montáž světel, vypínačů a zásuvek. Tento krok byl poslední před zavíčkováním krabic a dokončením povrchových úprav stěn.

Elektroinstalační krabice jsou bezpochyby i dnes nedílnou součástí každé bytového rozvodu. Jsou tak běžné, že často moc nad jejich výběrem neuvažujeme i když by to asi za to stálo. Přece jen jde o prvek, který má zajistit určitou bezpečnost a funkčnost. Zpravidla slouží pro upevnění vypínačů, zásuvek, svítidel, pro uschování souvisejících prvků a samozřejmě pro spojování a rozdělení obvodů.


Pro více info kliknout!
 
Nač si dávat pozor?
Při návrhu je dobré zvažovat více proměnných, např. správný typ krabice (suché, vlhké prostory, protipožární nebo třeba proti průvanové provedení), vhodné typy vícenásobné rámečky. Typů konstrukcí, kterými se krabice vzájemně spojují je mnoho a už jen proto je dobré si ujasnit konkrétní variantu.


Pro více info kliknout!


Ale také vhodné umístění, někdy se přihlíží k jejich dostupnosti nebo obráceně nedostupnosti, jindy k jejich neviditelnosti v interiéru. Velikost, resp. hloubka krabice.


Pro tenké příčky je mělká krabice namístě, ovšem jinak je vhodnější instalovat spíše hlubší. Vejde se tam případná přepěťová ochrana a v případě systémových instalací třeba spínací aktor. Proto při úvahách nad volbou krabic dívejme se trošku do budoucnosti. Objekt často mění majitele a s tím se pojí i rozmístění nábytku a samotné potřeby uživatelů. 


Pro více info kliknout!

Ovšem náš kontrolní checklist by měl vycházet ze souvisejících přepisů a dohod ke konkrétnímu místu instalace.





Jak uvažuješ nad krabicemi a pracuješ s nimi ty?





TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.