Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nač pamatovat při projektování a montáži ochran před bleskem a přepětím (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.03.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nač pamatovat při projektování a montáži ochran před bleskem a přepětím


Nač pamatovat při projektování a montáži ochran před bleskem a přepětím
Co si spotřebitelé při ochraně před bleskem a přepětím neuvědomují? Proč věnovat pozornost kostelům a podobným historickým památkám? Proč jsou v tomto ohledu ohrožené i zemědělské stavby? Důvody, proč chránit slaboproudá zařízení jako je EPS a EZS jsou odborníkům dobře známá. A co izolované sítě IT? Ty se musí také chránit?
Autorský článek, ze dne: 16.03.2018



Podívejme se co na tyto otázky píše Jiří Kutáč s Jánem Meravým ...

Ochrana před bleskem a přepětím pro rodinné a obytné domy
Majitelé rodinných nebo obytných domů si musí uvědomit jednu závažnou věc:
„Aby byly tyto domy pro jejich obyvatele za bouřky bezpečné, musí být na těchto stavbách správně instalována ochrana před bleskem." Její součástí je nejen jímací soustava, soustava svo­dů, zemnící soustava, ale také pospojování proti blesku (instalace svodičů bleskových proudů - SPD typu 1) a vyrovnání potenciálů (SPD typu 2 a typu 3). Toto nebezpečí respektuje vyhláška č.268/2009 Sb. [1], zejména pro stavby k bydlení. Pro tyto objekty je nutno stanovit výpočet rizika dle ČSN EN 62305-2 [2], zda je potřeba instalovat ochra­nu před bleskem. Když ano, tak v jaké kvalitě, resp. Třídě LPS1, II, III nebo IV dle ČSN EN 62 305-3 [3] a ČSN EN 62 305-4 [4],


Ochrana před bleskem a přepětím pro kostely a historické památky
Kostely jsou stavby, které zpravidla podstatně přesahují své okolí - stojí na kopcích či návrších a tím jsou vystaveny zvýšenému ohrožení úderu blesku. Také z pohledu vysoké kulturní hod­noty kostelů a skutečnosti, že se v nich často nachází velké množství lidí, je nutno provést ochranu před bleskem a přepětím.


Ochrana před bleskem a přepětím pro zemědělské stavby

Komplexní elektrické, elektronické a informačně-technické zařízení je zobrazeno na obrázku 7.3a.
Mnoho procesů je automatických a plně řízených počítači. V dnešní době je funkční datová síť důleži­tým faktorem nejen v průmyslu, ale také v zemědělství. Instalace svodičů přepětí je nutnou ochranou zařízení před bleskem a přepětím vůči energeticky bohatým přechodným přepětím.
Z praxe např.:
Noviny - Donaukurier Online 29. 6.2001
- Blesk zabil krávu ve stodole
- Výpadek proudu vlivem blesku udusil prasata


Ochrana před bleskem a přepětím pro telekomunikace
Pro chod všech firem jsou dnes nutná ochranná opatření před bleskem a přepětím nejen pro na­pájecí síť nn, ale také pro informačně-technické systémy [telekomunikační, datové včetně kabelové televize). Vypadne-li server, řízení výroby nebo dokonce výpočetní centrum na dobu několika hodin, vede to nejprve k omezení výroby a následně k vysokým finančním škodám. Důležitým aspektem je přitom elektromagnetická kompatibilita EMC. Bleskové proudy, přepětí a elektromagnetické pole jsou zdrojem škod. Účinná ochrana před přepětím zahrnuje v sobě vedle vyrovnání potenciálů (pospojo­vání) také instalaci přepěťových ochran (SPD - surge protective device, přepěťové ochranné zařízení). Přepěťové ochrany omezují výsledné rušivé vazby, které mohou být způsobeny vzdálenými, blízký­mi nebo přímými účinky blesku, na hodnoty, které je schopen systém snést. Přitom zvyšují provozní připravenost zařízení. Výkonové požadavky na SPD a zkušební metody na instalaci telekomunikač­ních a signalizačních sítí jsou definovány v normě, např. IEC 61643-21 [22], ČSN EN 61643-21 [23], ČSN EN 62305-1 až 4 [24], [2-4],


Ochrana před bleskem a přepětím v obvodech elektronické protipožární signalizace (EPS) a signalizace elektronického zabezpečení budov (EZS)
Pro obvody elektronické protipožární signalizace (EPS) a signalizace elektronického zabezpečení budov (EZS) by měla být navržena opatření, která zahrnují nejen vnější, ale také vnitřní ochranu před bleskem a přepětím. Tato koncepce ochrany snižuje míru rizika vzniku přímých škod, ale i nepřímých škod na zařízení EPS a EZS.
Elektronická protipožární signalizace a signalizace elektronického zabezpečení budov by měly být aktivní při vzniku krizových (nebezpečných) situací a pasivní v normálních situacích. Chybové funkce těchto systémů (nehlášení vzniku nebezpečí nebo hlášení v normálních situacích) jsou nechtěné a drahé. Náklady spojené s chybovými hlášeními této signalizace představují v průmyslových zemích více než stovky milionů eur ročně. Dalším aspektem chybových funkcí je možné přímé a nepřímé ohrožení osob.


Ochrana před bleskem a přepětím pro izolované sítě (IT)
Jističe, pojistky, proudové chrániče nebo hlídače izolačního stavu jsou určeny jako ochranné pří­stroje pro ochranu před nebezpečným dotykovým napětím. Vypnutím těchto přístrojů je zajištěna v sítích TN nebo TT ochrana před nebezpečným dotykovým napětím. Již při prvním spojení krajního vodiče se zemí, dojde v sítích IT pouze jen k signalizaci. Tím nemůže vzniknout vyšší dotykové napětí, protože při prvním spojení se zemí vznikne zemní spojení. Proto v sítích IT je možný další provoz elektrických zařízení. Tyto sítě jsou zejména navrženy pro technologické procesy, například v chemickém průmyslu, aniž by došlo k vypnutí elektrických pohonů a tím ke znehodnocení výrobního procesu. Při první poruše převezme ochranný vodič potenciál porušeného živého vodiče, což nepředstavuje žád­né nebezpečí. Pomocí ochranného vodiče jsou spojeny všechny neživé vodivé části přístupné dotyku, a proto nemůže být překlenut nebezpečný rozdíl potenciálů. Je však nutno poznamenat, že při první poruše napětí proti zemi živého vodiče sítě IT, který není v poruše, odpovídá sdruženém u napětí.


Více o knize Ochrana před bleskem a přepětím z pohledu soudních znalců i s objednávkou najdete zde!
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.