Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Musí být přístroje používané k revizím elektrických zařízení kalibrované? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.02.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Musí být přístroje používané k revizím elektrických zařízení kalibrované?


Ze zákona je možné dovodit, že správnost měřidel a měření musí být zajištěna cestou metrologické návaznosti měřidel, tedy v případě pracovních měřidel kalibrací. Pokud je tedy přístroj používán k revizím, je třeba jej pravidelně kalibrovat. Kalibrace revizního měřicího přístroje doložená kalibračním listem se může ukázat velmi důležitou také v případě, že elektrické zařízení, k jehož revizi byl přístroj použit, způsobí úraz nebo škodu na majetku. Podle jakého zákona se poškozený může domáhat doložení návaznosti přístroje?
Leoš Koupý, ze dne: 25.02.2015



Pokud jsou měřidla používána subjekty vyjmenovanými v §1 zákona číslo 505/1990 Sb. o metrologii, jsou měřidly pracovními.  Subjekty dle §1 zákona jsou podnikatelé – fyzické osoby, právnické osoby a orgány státní správy. S pracovními měřidly jsou spojeny povinnosti stanovené v §5 a §18 zákona. Podle §18, písmena b) zákona číslo 505/1990 Sb., o metrologii je úkolem subjektů definovaných v §1 zákona o metrologii zajišťovat jednotnost a správnost měřidel a měření a jejich povinností je též vytvořit metrologické předpoklady pro ochranu zdraví zaměstnanců, bezpečnosti práce a životního prostředí přiměřeně ke své činnosti.

Z toho je možno dovodit, že správnost těchto měřidel a měření jimi musí být zajištěna cestou metrologické návaznosti měřidel, tedy v případě pracovních měřidel kalibrací. Pokud je tedy přístroj používán k revizím, tj. k ověřování bezpečnosti dalších zařízení, je třeba jej pravidelně kalibrovat.

Kalibrace revizního měřicího přístroje doložená kalibračním listem se může ukázat velmi důležitou také v případě, že elektrické zařízení, k jehož revizi byl přístroj použit, způsobí úraz nebo škodu na majetku.  Poškozený se potom může domáhat doložení návaznosti přístroje tak, jak je stanoveno v §11, odstavci 4 zákona číslo 505/1990 Sb.:

U měřidel, pokud jsou používána za okolností, kdy nesprávným měřením mohou být významně poškozeny zájmy osob, je poškozená strana oprávněna vyžádat si jejich ověření nebo kalibraci a vydání osvědčení o výsledku.

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.