Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Datový rozvaděč ano, či ne? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.01.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Datový rozvaděč ano, či ne?


schra_trit16.jpg
Proč takovou skříň použít? Jak jsme stěhovali jednu maxi skříň do našeho matrixu.... Krátký úvodní obrázkový seriál k článkům o počítačových sítích....
Jaroslav Borovec, ze dne: 5.01.2004

Máte doma nebo v kanceláři počítačovou síť? A elektronickou zabezpečovací a protipožární signalizaci?  K tomu ještě přidejme telefonní ústřednu, modemy, záložní zdroje.... Pravděpodobně toto vše nebude umístěno v panelovém domě. I když..... i v panelovém domě jsem viděl vše to, co jsem uvedl. Zdaleka nemusíte být velkou firmou, aby jste mohli mít pořádnou síť.

V takovém případě je elektrárna na světě. Spleť kabelů za hromadou hardware se dá do jisté míry tolerovat, avšak jednou přijde chvíle, a řeknete "Dost!". Jednoduše dráty nemít? Že existuje WI-FI? Ale ano, ovšem technologie WI-FI prozatím neřeší víc než lokální konektivitu PC. Tedy pro ty, kteří se z nějakých důvodů drží metalických vedení....

V prvních fázích se v mnoha případech technologie umísťuje volně na regály, stojany. Nevýhody jsou zřejmé. Otevřený prostor umožňuje volný přístup přítomných osob, špatné chlazení, prach.



ukázky otevřených systémů, vydaných na milost kolemjdoucím

Rozvaděčů určených pro data se samozřejmě vyrábí hodně, moje zkušenost je s Octagonem. Osmistranným datovým rozvaděčem, který dodává Schrack Energietechnik. Rozvaděč se loni v létě instaloval do brněnské redakční kanceláře. Mohu tedy popsat mnoho podrobností co se instalace a oživování týká.
Tento typ se hodil do technologické místnosti právě svým tvarem. Protože se v této skříni měly umístit čtyři počítače, záložní zdroje, monitor, aktivní prvky a další technologie, byl vybrán jeden z těch nejvyšších modelů.
Samozřejmě existují velikosti i pro několik aktivních prvků. Volba velikosti je vždy na investorovi samotném.

Uvnitř skříně naleznete otočný 19" rám, který se ve spodní části otáčí na ložisku tak, že máte možnost si celou sestavu natočit podle potřeby. Samozřejmě tato schránka při výšce 210cm má odpovídající hmotnost. Pokud tedy nemá prostor, do kterého jej instalujete běžnou přístupovou cestu, zajistěte si početnější "stěhováky".

Nám kromě jiného pomohl malý "rudl". Rozvaděč byl exportován na malé paletě, která byla několika šrouby připevněna ke dnu skříně. Právě demontáž této palety byla snad jediným zádrhelem na cestě z vozidla na určené místo.

Rozvaděč zůstal stát vedle podlažní krabice, která čekala na protažení multimediálních UTP kabelů (přenosové pásmo >800MHz). Co se týká přívodu nízkého napětí, nebyl dosud stanoven. Podlažní krabice je propojena s rozvaděčem husími krky.
Pro další zájemce uvedu v dalším článku podrobnosti jak se tahala datařina, jak se instaloval rozvaděč a další podrobnosti.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o. - Dolnoměcholupská 2, Praha 10 – Hostivař - 281 008 231 - info@schrack.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.