Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Testujeme montáž LEVIT 2014 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.09.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Testujeme montáž LEVIT 2014


Testujeme montáž LEVIT 2014
Společnost ABB na veletrhu AMPER 2014 přišla s novou designovou řadou domovních vypínačů a zásuvek LEVIT. My jsme se v redakci s našimi spolupracujícími odborníky krátce podívali, jak náročná je montáž těchto nových přístrojů do klasické krabice KU68. K dispozici jsme měli vypínač a zásuvku. Jak se liší od ostatních přístrojů a jak se našim kolegům pracovalo, vám prozradí tento krátký článek s videem.
Miroslav Minařík, ze dne: 2.09.2014

 

Vývoj technologií se řítí nezadržitelně kupředu. Je tomu tak i v případě domovních vypínačů a zásuvek. Pohled elektrotechnika na tento sortiment je z opačné strany než se dívá koncový spotřebitel. Toho zajímá design a funkčnost, a elektrotechnika především způsob zapojení. Proto jsme zkusili LEVIT připojit do běžné krabice KU68.

V porovnání se "zapomenutou dobou" dnes montujeme podstatně vyšší výkon a často za nižší cenu než tehdy. Výroba je dnes již tak automatizovaná, že je výhodnější vyrábět pouze řazení číslo 6 a prodávat za cenu řazení čísla 1. U přístrojů se stává standardem dětská bezpečnostní clonka, boční úchyty nebo bezšroubové připojovací svorky.

Proč je důležitá rychlá montáž?
V jednom rozhovoru poznamenává náš externí spolupracující odborník Radek Červený, že samotná cena vypínače ještě nerozhoduje o ceně finální, protože dodavatel musí vyúčtovat také čas montáže. Pokud není přístroj vypínačů a zásuvek konstrukčně dobře navržen, stává se, že se montážní doba prodlužuje třeba i o 100%. Když se některý z výrobců chce prosadit na trhu především nízkou cenou (nikoliv kvalitou rychlé montáže), pak je dobré si uvědomit, že v nízké ceně těžko "schová" velký rabat pro náročnou montáž.

A kolik stojí?
Samozřejmě v dnešní době je cena uváděná v B2B pouze orientační, ale projektové a rozpočtové ceny najdete (zde).

Co tu cenu tvoří?
Cenotvorba není prostým součtem nákladů. Jde o tržní "alchymii", která musí zohlednit poměrně hodně aspektů. Design je v tomto případě opravdu klíčový a stejně tak i doba montáže. Všimněte si také možnosti přístrojového vybavení (zde) a kombinace instalačních rámečků (zde).

Jak rychlý test dopadl?
Nechali jsme zapojit tři na sobě nezávislé elektrikáře (Radek Červený, Jan Franěk a Miloslav Dvořáček) nejdříve vypínač a následně zásuvku. Výsledkem bylo až podezřele podobné souznění. Jan Franěk následně dodal, že jeho poslední klient dal LEVITu přednost před jinou, podobnou řadou. A tak to vypadá, že i přes "divoké" barvy se LEVIT bude těšit zájmu svého publika!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.