Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Monitory izolačního stavu ABB


Document Actions
Monitory izolačního stavu ABB
V řadě aplikací elektrotechnického průmyslu není vhodné používat k rozvodu elektrické energie sítě TN-C a TN-S. Pro sledování izolačního stavu obvodu slouží monitory izolačního stavu. V současné době ABB vyrábí tyto monitory pro použití v lékařském prostředí (řada H+line), v modulárním provedení a přístroje určené pro průmyslové aplikace. ABB v oblasti monitorování izolačního stavu nabízí opravdu širokou paletu přístrojů ...
Komerční sdělení, ze dne: 16.04.2012


V řadě aplikací elektrotechnického průmyslu není vhodné používat k rozvodu elektrické energie sítě TN-C a TN-S. Pro osvěžení paměti, jak vypadají zmiňované soustavy (Obr. 1):


Obrázek 1
Pro celý náhled klikni!

Princip ochrany před nebezpečným dotykovým napětím neživých částí v těchto soustavách je ten, že při porušení izolace a výskytu fáze na kostře se zvětší proud protékající obvodem a vybaví předřazený ochranný prvek.

Existují však soustavy, u kterých není žádný pracovní vodič se zemí spojen přímo, pouze přes velkou impedanci. Jejich schéma vypadá takto (Obr. 2):


Obrázek 2

U těchto soustav je výhodou to, že při průrazu fáze na neživou část spotřebiče, nemůže dojít k úrazu elektrickým proudem, protože v cestě proudu stojí velká impedance mezi středním vodičem a zemí. Tento stav platí pouze při výskytu jedné chyby. Nastane-li však další chyba na jiné fázi než v předchozím případě, tak dojde k tvrdému zkratu mezi fázemi. Proto je nutno sledovat hodnotu impedance a v případě jejího poklesu pod nebezpečnou hranici, chybu okamžitě lokalizovat a odstranit.

Právě pro sledování izolačního stavu obvodu slouží monitory izolačního stavu. V současné době ABB vyrábí tyto monitory pro použití v lékařském prostředí (řada H+line), v modulárním provedení a přístroje určené pro průmyslové aplikace.

Pro lékařské prostory a rozvody napětí v nich jsou určeny monitory izolačního stavu ISOLTESTER-DIG-RZ a ISOLTESTER-DIG-PLUS. Oba tyto přístroje jsou navrženy pro kontrolu stavu IT sítě za oddělovacím transformátorem. Izoltestery měří nejen izolační odpor od 50kΩ do 500kΩ s 5% přesností, ale mohou indikovat překročení teploty v primárním nebo sekundárním vinutí oddělovacího transformátoru pomocí tepelné sondy PTC a též mohou měřit odebíraný proud v sekundárním vinutí oddělovacího transformátoru. Doplňkem těchto přístrojů pak jsou panely dálkové signalizace QSD-DIG230,pro signalizaci poklesu izolačního stavu obvodu jak opticky, tak akusticky. Z tohoto panelu je také možno signalizaci vynulovat. Rozdíl mezi ISOLTESTEREM- DIG-RZ a ISOLTESTEREM-DIG-PLUS je v použitém měřícím signálu a v možnostech programování silového přepínacího kontaktu. Ten může signalizovat nejen pokles izolačního odporu (jak je to u ISOLTESTERU-DIG-RZ), ale je možné jej použít pro signalizaci překročení teploty v primárním či sekundárním vinutí nebo překročení odběru proudu na sekundární straně u přístroje ISOLTESTER-DIG-PLUS. Další rozdíl mezi oběma přístroji je v počtu připojitelných jednotek QSD-DIG230, kdy k lépe vybavenému přístroji mohu připojit 4 kusy QSD-DIG230, kdežto k základnímu modelu pouze dvě.

Pro monitorování 24V DC (scyalitické lampy na sálech) je určen monitor izolačního stavu SELVTESTER. Zde je třeba mít na paměti, že osvětlovací lampy jsou pohyblivé a je zde zvýšené riziko porušení izolace přívodů. Toto právě hlídá SELVTESTER.

V případě monitorování izolačního stavu v průmyslových aplikacích, nabízí ABB monitory z řady Elektronické produkty a relé, kde si může zákazník  vybrat z několika typů. Nejjednodušší CM-IWS.2 je určen pro monitorování napětí 0-400V AC a je napájen napětím 24-240V AC/DC, k signalizaci slouží jeden přepínací kontakt.

Další v řadě, CM-IWS.1 umí monitorovat střídavé obvody 0-250V AC a stejnosměrné 0-300V DC. Monitor používá prognostickou metodu vyhodnocování změny izolačního odporu, což značně urychluje objevení chyby.

Nejvyšším modelem je pak CM-IWN1, který v základním zapojení může monitorovat změny izolačního stavu v obvodech 0-400V AC a 0-600V DC. Obvod pracuje rovněž s prognostickou metodou a k signalizaci může využít dva přepínací kontakty. Jeden je nastaven jako varování a hlásí pokles izolačního odporu a druhý překlopí při překročení kritické hodnoty odporu.

K tomuto monitoru je možno připojit rozšiřující jednotku CM-IVN, která umožní měření v obvodech 0-690V AC a 0-1.000V DC. CM-IWN.1 pracuje spolehlivě v obvodech o frekvenci 13,5-440Hz, CM-IWS.2 a CM-IWS.1 jsou určeny pro frekvence 45 - 65Hz.

V řadě modulárních zařízení na DIN lištu jsou monitory izolačního stavu také zastoupeny. Pokud potřebuje zákazník přístroj pro střídavou síť, vybere si z řady ISL-C. Tato obsahuje ISL-C 230 pro napětí 220-240V AC, ISL-C 440 pro napětí 380-415V AC a ISL-C 600 pro napětí 500-760V AC.

Pro stejnosměrné sítě nabízí ABB řadu ISL-A. ISL-A 115 pro napětí 100-144V DC, ISL-A 230 pro 220V DC a ISL-A 600 pro napětí 400-600V DC. Nabídku doplňuje monitor pro malá napětí ISL-A 24 – 48, pro napětí 24-28V AC/DC a monitor ISL-MOT 1.000, určený pro práci v sítích bez napětí.

ABB v oblasti monitorování izolačního stavu nabízí opravdu širokou paletu přístrojů. Pokud i vy řešíte problém s monitorováním izolačního stavu obvodu, kontaktujte bez zaváhání naši technickou podporu.

Ing. Pavel ŽÁK
ABB s.r.o., přístroje nízkého napětí Heršpická 13, Brno


Tento článek vyšel také v časopise
EvP 3-4/2012

 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o, ELSYNN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933