Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Minia Aplikační příručka Obloukové ochrany AFDD (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.08.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Minia Aplikační příručka Obloukové ochrany AFDD


Minia Aplikační příručka Obloukové ochrany AFDD
Zaklínadlo AFDD nemusí být velkou neznámou. Pokud máme šanci se dozvědět ucelené informace a nikoliv útržky názorů, nebo článků časopisů. Naštěstí výrobci přístrojů poskytují svým produktům takový informační servis, že nemáme problém potřebné parametry zjistit. Pravda, není tomu tak vždy, ovšem v případě tohoto sešitu, o tom není pochyb. Neskrývám svou slabost pro pomůcky, které opravdu pomáhají. Sice AFDD není, čemu bych nerozuměl, či neznal, ale provedení a podání autorů se mi líbí ...
Filip Horáček, ze dne: 17.08.2020



Obloukové ochrany v Česku jako první výrobce oznámil OEZ na svých Odborných seminářích v roce 2019. I když české podnebí není identické jako například v Nevadské poušti, kde se to dřevostavbami jen hemží, i tak máme mnoho prostředí a situací, kde se tento preventivní přístroj využije. Co se ze sešitu dozvíme?



Pro více informací kliknout!


Proč používat AFDD
"Požár elektroinstalace vzniká většinou od poruchového elektrického oblouku. Příčinou jeho vzniku bývá narušený vodič nebo nedokonalý spoj vodičů. Dochází k jiskření, uhelnatění izolace a následně ke vzplanutí ...", uvádí katalog na prvních stránkách. Dále popisuje úmrtí, počty zranění, hlášených požárů a požárů vzniklých od elektroinstalace.

Zajímavý je také přehled skutečných příčin požáru.
Ty v médiích nebývají popisovány. Obvykle zprávy končí obvyklou "závadou na elektroinstalaci". Ale ve skutečnosti šlo například o manipulaci se zásuvkou, prasklé pérko v zásuvce, kabely narušené mechanickým namáháním, nesprávným nebo nadměrným užíváním (taháním za kabel, častým ohýbáním, namotáváním na spotřebič), trvale přitlačené vodiče, kabely rozmáčknuté spotřebiči, kabely přitlačené nábytkem, dveřmi, oknem apod., příliš těsné úchyty pro upevnění kabelů, kabely s poškozenou izolací, kabely příliš napnuté a ohnuté, kabely provrtané, narušené vrutem nebo zatlučeným hřebíkem, kabely zničené prostředím – UV zářením, vlhkostí, teplotou, chemikáliemi, kabely zničené hlodavci ...


Pro více informací kliknout!


Jak použití AFDD vidím sám
Stále se setkáváme se staromilci tvrdícími, že to nikdy nebylo potřeba a nyní najednou to musí být! Nic nemusí být! Vše je otázka vyhodnocení rizika u konkrétního případu. Podobně jako u přepěťových ochran, tak i zde se vždy může provozovatel rozhodnout, jak velkou míru rizika chce podstupovat. Osoba s podstupovaným rizikem nespojená se řídí podle obecně daných předpisů, resp. platných ČSN. Viz zde!

Čemu nasazením AFDD pomohu
Snížím riziko. Ovšem abych mohl něco snižovat, musím si nejdřív riziko uvědomit. Proto se není čemu divit, že vyšetřovatelé příčin požárů AFDD vřele doporučují.



Pro více informací kliknout!


S čím nám příručka pomůže
Asi se vším, co potřebujeme k návrhu, montáži i údržbě. Ne všichni čtou místo novin ČSN a tak tento informační materiál má vícenásobnou funkci. Nebo kdo ví, jak tyto ochrany ve skutečnosti fungují, při jakých proudech nesmí vybavovat? Pochybuji, že si někdo pamatuje všechno.

Kde lze očekávat instalaci AFDD
Zasvěcení této problematiky navrhují veřejné budovy, nádraží, ubytovny, školy, školky,  domovy důchodců, dětské pokoje a ložnice, bezbariérové byty, sklady s hořlavým materiálem ...

Co si o této publikaci představit
je v tomto případě opravdu to jediné co prozrazuje její nadpis. Aniž bych ji přeceňoval, musím přiznat, že jsem v ní našel víc než jsem očekával. Proto ten, kdo o AFDD ještě vůbec nic netuší, publikace mu prozradí vše zásadní.

Příručku lze prohlížet nebo prohledávat zde v redakční knihovně!




TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o. - Šedivská 339, Letohrad - +420 465 672 111 - oez@oez.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.