Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Elektromagnetické interference v zařízení nn (interference.2) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.03.2000
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Elektromagnetické interference v zařízení nn (interference.2)


... o elektromagnetické interferenci v zařízení nízkého napětí...z přednášky Pavla Mindla.
Pavel Mindl, ze dne: 6.03.2000

Každé elektrické zařízení, zapojené do systému rozvodu a využívání elektrické energie, určitým způsobem tento systém ovlivňuje a samo je zpětně ovlivňováno. Každý spotřebič elektrické energie by měl ze sítě odebírat pokud možno harmonický proud a pracovat s účiníkem okolo 0,95. Na druhé straně sít by měla poskytovat harmonické napájecí napětí o jmenovité hodnotě a kmitočtu. Dodržení uvedených požadavků je značně problematické vzhledem k vlastnostem všech spotřebičů, které jsou naprosto náhodně k elektrické síti připojovány a odpojovány. Průvodními jevy těchto náhodných procesů jsou deformace průběhu napájecího napětí a další vedlejší účinky elektrických zařízení jak na samotnou sít; tak i na blízké a v některých případech i vzdálené okolí. Projevy tohoto vzájemného působení jsou znázorněny na obr. t a lze je shrnout do následujících bodů:

Krátkodobá přepětí v energetické síti, vyvolaná spínacími operacemi a přírodními vlivy. Ovlivňování účiníku sítě zátěžemi reaktančního nebo nelineárního charakteru.
Deformace síťového napětí spotřebiči s odběrem neharmonického proudu. Nízkofrekvenční a vysokofrekvenční rušivá napětí, šířící se po vedení.
Vyzařovaná nízkofrekvenční a vysokofrekvenční elektromagnetická pole.

Každý z uvedených jevů může za určitých okolností způsobit selhání či trvalou poruchu některého ze zařízení, připojeného na elektrickou sít. Proto jsou stanovena kritéria odolnosti jednotlivých elektrických přístrojů a zařízení, která jsou v příslušných výrobkových normách přesně specifikována včetně postupů jejich ověřování. Uvedené nepříznivé jevy se snáze odstraňují v případech kdy působí trvale nebo si je lze dle potřeby vyvolat. Komplikovanější situace nastává v případě náhodných přechodných jevů, doprovázených přepětími v napájecí síti či uvnitř elektrických zařízení. Velikost i tvar přepěťové vlny jsou výrazně ovlivněny okamžitou konfigurací sítě, jejími impedančními poměry a připojenými zátěžemi. Proto každé elektrické zařízení musí být do určité míry vůči těmto přepětím odolné. V některých případech vzhledem k místním podmínkám a s ohledem na důležitost, musí být zařízení proti přepětí vybaveno potřebnými ochranami. Provedení ochran proti přepětí je často technicky i finančně náročné. Většinou vyžaduje předchozí analýzu stavu sítě a dlouhodobější sledování výskytu přepětí. V jednodušších případech lze vyjít ze všeobecných poznatků a použít standardizovaná řešení, doporučená výrobci přepěťových ochran či specializovaných firem. Tato doporučení se však týkají převážně ochran před účinky atmosférických výbojů. V případě aplikací ochran v průmyslových a rozsáhlých administrativních objektech je však potřebné více dbát na ochranu před spínacím přepětím. V takových případech je nezbytná pečlivá analýza místních poměrů.


Formy energie, působící na el. zař.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o. - Dolnoměcholupská 2, Praha 10 – Hostivař - 281 008 231 - info@schrack.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.