Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Elektromagnetické interference v zařízení nn (interference.2)


Document Actions
Článek
... o elektromagnetické interferenci v zařízení nízkého napětí...z přednášky Pavla Mindla.
Pavel Mindl, ze dne: 6.03.2000
reklama

Každé elektrické zařízení, zapojené do systému rozvodu a využívání elektrické energie, určitým způsobem tento systém ovlivňuje a samo je zpětně ovlivňováno. Každý spotřebič elektrické energie by měl ze sítě odebírat pokud možno harmonický proud a pracovat s účiníkem okolo 0,95. Na druhé straně sít by měla poskytovat harmonické napájecí napětí o jmenovité hodnotě a kmitočtu. Dodržení uvedených požadavků je značně problematické vzhledem k vlastnostem všech spotřebičů, které jsou naprosto náhodně k elektrické síti připojovány a odpojovány. Průvodními jevy těchto náhodných procesů jsou deformace průběhu napájecího napětí a další vedlejší účinky elektrických zařízení jak na samotnou sít; tak i na blízké a v některých případech i vzdálené okolí. Projevy tohoto vzájemného působení jsou znázorněny na obr. t a lze je shrnout do následujících bodů:

Krátkodobá přepětí v energetické síti, vyvolaná spínacími operacemi a přírodními vlivy. Ovlivňování účiníku sítě zátěžemi reaktančního nebo nelineárního charakteru.
Deformace síťového napětí spotřebiči s odběrem neharmonického proudu. Nízkofrekvenční a vysokofrekvenční rušivá napětí, šířící se po vedení.
Vyzařovaná nízkofrekvenční a vysokofrekvenční elektromagnetická pole.

Každý z uvedených jevů může za určitých okolností způsobit selhání či trvalou poruchu některého ze zařízení, připojeného na elektrickou sít. Proto jsou stanovena kritéria odolnosti jednotlivých elektrických přístrojů a zařízení, která jsou v příslušných výrobkových normách přesně specifikována včetně postupů jejich ověřování. Uvedené nepříznivé jevy se snáze odstraňují v případech kdy působí trvale nebo si je lze dle potřeby vyvolat. Komplikovanější situace nastává v případě náhodných přechodných jevů, doprovázených přepětími v napájecí síti či uvnitř elektrických zařízení. Velikost i tvar přepěťové vlny jsou výrazně ovlivněny okamžitou konfigurací sítě, jejími impedančními poměry a připojenými zátěžemi. Proto každé elektrické zařízení musí být do určité míry vůči těmto přepětím odolné. V některých případech vzhledem k místním podmínkám a s ohledem na důležitost, musí být zařízení proti přepětí vybaveno potřebnými ochranami. Provedení ochran proti přepětí je často technicky i finančně náročné. Většinou vyžaduje předchozí analýzu stavu sítě a dlouhodobější sledování výskytu přepětí. V jednodušších případech lze vyjít ze všeobecných poznatků a použít standardizovaná řešení, doporučená výrobci přepěťových ochran či specializovaných firem. Tato doporučení se však týkají převážně ochran před účinky atmosférických výbojů. V případě aplikací ochran v průmyslových a rozsáhlých administrativních objektech je však potřebné více dbát na ochranu před spínacím přepětím. V takových případech je nezbytná pečlivá analýza místních poměrů.


Formy energie, působící na el. zař.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933