Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Mezinárodní konference Světlo pro naše města (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.01.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Mezinárodní konference Světlo pro naše města


Mezinárodní konference Světlo pro naše města
Celodenní odborná konference o urbanistickém osvětlování Světlo pro naše města, určená architektům, světelným designérům, zastupitelům měst a obcí a lidem pracujícím s architekturním a veřejným osvětlením, přivítala v Přednáškovém sále Právnické fakulty UPOL více než 150 odborníků, z toho 40 z devíti zahraničních zemí. Záštitu nad konferencí převzala společnost Philips.
Jana Kotková, ze dne: 17.01.2013


Celodenní odborná konference o urbanistickém osvětlování Světlo pro naše města, určená architektům, světelným designérům, zastupitelům měst a obcí a lidem pracujícím s architekturním a veřejným osvětlením, přivítala v přednáškovém sále Právnické fakulty UPOL více než 150 odborníků, z toho 40 z devíti zahraničních zemí. Záštitu nad konferencí převzala společnost Philips.


Foto Philips

Společně s nezávislými odborníky, představiteli akademické obce a zahraničními experty otevřela diskusi o možnostech osvětlení měst a obcí a dalším směřování oboru. Hovořilo se o současném stavu osvětlování měst a obcí nejen v ČR, SR a Polsku, ale i o zajímavých projektech ze západní Evropy a celého světa. V  hlavním příspěvku Město potřebuje světlo, světlo potřebuje město promluvil o svém pohledu na přínos správného využití světla pro města člen PLDA (Asociace profesionálních světelných designérů) Rafael Gallego ze studia Áureolighting.

R. Gallego je mj. autorem návrhu osvětlení Valladolidu a spoluautorem koncepce osvětlení historického centra Valladolidu Rivers of Light, která zvítězila v soutěži City People Light Awards 2011.

O tom, jaký je aktuální stav výuky osvětlování např. v Polsku v době, kdy v Čechách tento obor na vysokých školách stále víc skomírá, promluvil na konferenci Světlo pro naše města v rozhovoru pro Elektrika.TV významný specialista na osvětlení architektur prof. dr. Hab. Wojciech Żagan z Varšavské technické univerzity.

Rozhovor s prof. dr. Hab. Wojciechem Żaganem



Následující den si přibližně 50 zájemců přišlo poslechnout seminář Veřejné osvětlení pro zástupce měst, obcí a správce VO, zaměřený na základy toho, co musí znát starosta, jestliže chce správně rozhodovat o VO, o zákonech, o pasportu a dotacích. Velkou část tvořily informace o LED svítidlech pro VO.


Článek vyšel také v časopise SVĚTLO 6/2012.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o. - Pod vodárenskou věží 1143/4, Praha 8 - 296 583 011 - public@fccgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.