Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Metoda valivé koule přišla o svého otce


Document Actions
Metoda valivé koule přišla o svého otce
Výpočet valivé koule se stal jedním z důležitých výpočtů při ochraně před bleskem. U nás byla popularizována českými odbornými legendami, Zdeňkem Rousem a Františkem Popolanským. Málokdo ovšem věděl, že duchovním otcem tohoto výpočtu byl maďar Tibor Horváth. Ten zemřel ze zmiňované trojice expertů letos v listopadu jako poslední z nich. Byl prvním, kdo prezentoval metodu "valivé koule" pro zjištění ochranných prostorů jímací soustavy a prosadil její použití v maďarských normách pro ochranu před bleskem v roce 1962. Tato metoda se stala posléze součástí všech následných mezinárodních norem, byl nazýván otcem "valivé koule".
Jan Hájek, ze dne: 20.12.2018


Po smrti Ing. Františka Popolanského v letošním červnu, zemřel dne 16.listopadu 2018 ve stejném věku 91 let prof. Tibor Horváth, který stejně jako František Popolanský patřil doyenům ochrany před bleskem světového významu.



Dr. Tibor Horváth se narodil v Budapešti, kde také pracoval na místní technické univerzitě. S touto vzdělávací a výzkumnou institucí byl spojený jeho život. Na univerzitě začínal jako student a později se dopracoval na pozici řádného profesora. Po tuto dobu zůstal věrný své největší zálibě, resp. „lásce“ – technice vysokého napětí a ochraně před bleskem. Na univerzitě pracoval jako učitel a výzkumník neúnavně celých 68 let.



Mezi nejdůležitější oblasti, které profesor Horváth obohatil svými průkopnický příspěvky, patří problematika uzemňování objektů, koncepce určování pravděpodobnosti zásahu blesku a využití informační techniky ve vztahu k ochraně nadzemních elektrických vedení, civilních a průmyslových staveb.

Jeho mimořádným vědeckým objevem byla teorie a výpočetní metoda pro určení bodu zásahu blesku do objektu na základě pravděpodobnostního přístupu. První verzi této nové teorie vypracoval a publikoval na počátku šedesátých let 20. století. Tato teorie dokázala prakticky aplikovat, resp. využít elektrogeometrický model ve vztahu k blesku, který byl krátce předtím publikován. Po mnoha letech výzkumu vytvořil také teorii ("Probability Modulated Attraction Space theory - PMAS", pravděpodobnostní teorie pro určení místa zásahu blesku v prostoru) pro numerické vyhodnocení efektivnosti rozložení zachytávacího systému na objektu a riziko zásahu blesku do objektu.

Výsledky, resp. závěry z těchto teorií publikoval na mezinárodních konferencích ochrany před bleskem ( ICLP - International Conference on Lightning Protection), v knihách "výpočetní of Lightning Protection" a "Understanding Lightning and Lightning Protection" a také byly podkladem pro mnohé práce vědců a výzkumníků.



Byl dlouholetý člen ICLP, kam vstoupil v roce 1963 a v letech 1981-85 a 1994-1996 byl jejím presidentem.  První, kdo prezentoval metodu "valivé koule" pro zjištění ochranných prostorů jímací soustavy a prosadil její použití v maďarských normách pro ochranu před bleskem v roce 1962. Tato metoda se stala posléze součástí všech následných mezinárodních norem, byl nazýván otcem "valivé koule".



Byl president Elektrotechnické asociace Maďarska a Maďarské akademie inženýrů. Byl autorem nesčetných publikací ve čtyřech jazycích. Do poslední doby pracoval na publikaci ABC pro ochranu před bleskem, kterou nestihl dokončit a bude dokončena jeho studenty a pokračovateli.

Z dostupných materiálů.




POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog 
ochran před bleskem od DEHN+SÖHNE zažádat
NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933