Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Měřič spotřeby elektrické energie do 3000W


Document Actions
Měřič spotřeby elektrické energie do 3000W
Každý z nás si občas položí otázku nad nějakým elektrickým spotřebičem, jakou má opravdovou spotřebu elektrické energie. Ne vždy se mohou zdát údaje na štítcích elektrických spotřebičů správné, jak zjistit opravdovou spotřebu s odchylkou měření 2%? Řešení je opravdu snadné a jednoduše proveditelné, než by se mohlo zdát.
Karel Herma, ze dne: 18.01.2012
reklama

Neviditelná energie nám mnohými spotřebiči doslova protéká nekontrolovaně mezi prsty. Na konci účetních období se můžeme podivovat nad výškou faktury. Cejchovaná měřidla energetik se mýlí v mizivých procentech. Většinou jde opravdu o náš odběr. Ale které spotřebiče nám jej tvoří?

K tomuto měření se dobře hodí wattmetr a měřič spotřeby, který jsme dostali od firmy Enika (Pozor nejde o produkt ENIKA Nová Paka!). Nese označení R 181. Je to obdélníková bílá věc tvaru zásuvkového adaptéru, která má na zadní straně, dole, vidlici pro standardní zásuvky 230V a na přední straně, také v dolní části, opět zásuvku. Proto je instalace měření spotřebiče velice snadná a rychlá, protože tento pomyslný elektroměr se pouze vloží, mezi zásuvku a vidlici elektrospotřebiče. V horní části přední strany je umístěn displej, který zobrazuje měřenou spotřebovanou energii, cenu a dobu, po kterou je spotřebič v chodu. Pod tímto displejem jsou čtyři tlačítka pro nastavení funkcí.

Provozní napětí je 230V/50Hz s maximální zátěží 13A, což odpovídá 3000W. Rozsah měření spotřeby je od 1Wh po 9999kWh s rozlišením 0,1W. Přesnost měření je udávána 2%. Při měření do 2000W a při měření nad tuto hodnotu je přesnost 5%.  Vlastní spotřeba, která je potřeba k měření činí 1,5W.

V měřiči je možno nastavit dva tarify, které po potvrzení budou uloženy do paměti, kde zůstanou i po přerušení napájení. Aktuální tarif je zobrazen na displeji, jako TAR I nebo TAR II. Měřič má dva provozní režimy, normální a režim záznamu.

Měřič je určen do domácího prostředí, proto potřebuje jen minimální údržbu, která obsahuje pouze prachovou očistu, bez použití agresivních látek nebo abrazivních prostředků. Na toto zařízení patrně narazíte v některém supermarketu. Jde spíše o indikační, tedy informační měření. Nelze jej přesně srovnávat s cejchovanými měřidly. Pomůže vám v základní představě který váš spotřebič tvoří odběr z vaší instalace.

Pro přesné měření si pozvěte elektrikáře se sadou přesných měřicích přístrojů. Ten může optimalizovat vaši sít pro ekonomický odběr přesně!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 21)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933