Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Měření v ochraně před bleskem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.06.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Měření v ochraně před bleskem


Měření v ochraně před bleskem
V případě ochrany před bleskem (LPS) se provádí dvě základní měření: 1. Měření přechodových odporů spojů vodičů - měření doplňuje vizuální prohlídku jímací soustavy a svodů. 2. Měření zemního odporu zemniče (uzemňovací soustavy. Doporučuje se měřit hodnotu zemního pro každý strojený zemnič samostatně, je-li to však možné, měl by být změřen celkový zemní odpor, což je reálné zejména v případě, že hromosvodní ...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 18.06.2013


V případě ochrany před bleskem (LPS) se provádí dvě základní měření

1.
Měření přechodových odporů spojů vodičů
Toto měření doplňuje vizuální prohlídku jímací soustavy a svodů. Při použití ocelového armování by měl být měřen celkový odpor spojitosti vodivých částí, a to zejména mezi spodním a horním dílem armování. Naměřený odpor by měl být menší nebo roven 0,2Ω. Nebude-li tato hodnota naměřena, nelze vyhodnotit, že náhodné svody zabezpečí dostatečnou ochranu před bleskem a muselo by dojít na instalaci strojených svodů. Samozřejmě, že revizní technik ve zprávě o revizi (výchozí, pravidelné) může toto opatření pouze doporučit.

2. Měření zemního odporu zemniče (uzemňovací soustavy)
Doporučuje se měřit hodnotu zemního pro každý strojený zemnič samostatně, je-li to však možné, měl by být změřen celkový zemní odpor, což je reálné zejména v případě, že hromosvodní soustava je připojena na celkovou zemní soustavu objektu (např. základové zemniče). Na rozdíl od a ČSN 34 1390 se požadavek na minimální hodnotu zemního odporu jednoho zemniče snížil na hodnotu 10Ω (z původních 15Ω). Metody měření odporu zemniče jsou poměrně detailně rozepsány v ČSN 332000-6, čl. B1, B2 a B3 (informativní příloha B).


Poznámka: I když výše popsaná "klasická" můstková metoda je uvedena v normě, která má platnost pouze do 1.6.2009, není jistě "zakázané" i nadále zemní odpor měřit metodou výše popsanou.


Poznámka: Upozorňuji, že toto měření v žádném případě nenahrazuje fyzickou prohlídku pospojování jednotlivých částí hromosvodu a vodivých kovových částí, i když měření dokáže, že všechny části hromosvodní soustavy jsou spojeny.



Závěrem ke kapitole měření chci pouze připomenout, že budou-li při měření zemního odporu pomocí proudové metody (2.2.) a metody pomocí proudových kleští (2.3.), pak je nutné provést měření další metodou tak, aby se zjištěný výsledek potvrdil nebo vyvrátil.

 
Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.