Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Měření unikajícího proudu mezi síťovou částí, přístupnou a příložnou částí typu B (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.10.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Měření unikajícího proudu mezi síťovou částí, přístupnou a příložnou částí typu B


Měření unikajícího proudu mezi síťovou částí,  přístupnou a příložnou částí typu B
Znáte praktické zapojení měření unikajících proudů alternativní metodou? Pomocný zdroj napětí je v sérii s měřicím přípravkem a je zapojen mezi spojené napájecí svorky a měřicí body na přístupné a příložné části typu B. A jak je to v případě přímé metody? ... přístroj musí být uložen izolovaně od země tak, aby unikající proud mohl odcházet pouze ...
Komerční sdělení, ze dne: 29.10.2013



Alternativní metoda

Zdravotnický prostředek se odpojí od sítě a měří se podle následujících zapojení.




Přímá metoda
Měření se provádí při standardním síťovém napájení. Přístroj musí být uložen izolovaně od země tak, aby unikající proud mohl odcházet pouze vodičem PE. Měří se podle následujících zapojení.
 


Diferenciální metoda

Měření se provádí při standardním síťovém napájení. Přístroj nemusí být uložen izolovaně od země. Unikající proud může téct také dalšími cestami, např. konstrukčním spojením s budovou nebo přes vodovodní potrubí apod. Při malých hodnotách unikajícího proudu
je třeba věnovat zvýšenou pozornost chybě měření podle technické specifikace revizního přístroje. Měří se podle následujících zapojení.



Měřicí obvod pro měření unikajícího proudu přístroje diferenciální metodou. Unikající proud se měří jako rozdíl mezi napájecím proudem příchozím a odchozím. Měří se pomocí součtového transformátoru, kterým prochází oba pracovní napájecí vodiče L a N. Pokud tyto proudy nejsou stejně velké, indukuje se napětí v pomocném vinutí, a to se měří.
 
Ing. Robert Ševčík
PURO – KLIMA, a.s.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 60
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.