Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Měření účiníku - fázoměry


Document Actions
Článek
Jak kdysi vypadal přístroj k měření účiníku? Jaké bylo schéma zapojení jednofázového ferodynamického fázoměru? Měřicí soustava fázoměru mohla být elektrodynamická nebo ferodynamická. V místech s větším instalovaným výkonem s indukčním nebo kapacitním zatížením se pro kontrolu a sledování velikosti fázového posuvu, obvykle na hlavním rozváděči, osadí měřicí přístroj fázoměr.
Autorský článek, ze dne: 1.01.2016
reklama


Měřicí soustava fázoměru může být:

elektrodynamická
  • a) bez železa, používá se pro laboratorní měření;
  • b) Aerodynamická (elektrodynamická se železem) pro rozváděčová mě­řidla a registrační;

feromagnetická (elektromagnetická) pro rozváděčové přístroje,

Na obrázku 2 je vyznačeno rozdělení stupnic fázoměrů. Každé čtvrtině kruhu odpovídá dělení od 0 do 90°, tj. také cos φ od 0 do 1. Pro čtvrtinu kruhu se používá název kvadrant. Pro zatížení buď jen indukční, nebo jen kapacitní použijeme jednokvadrantový fázoměr s rozsahem stupnice od 0 do 1. Pro sledování jak indukčního, tak i kapacitního zatížení použijeme fázoměr dvoukvadrantový. Dvoukvadrantové fázoměry mají obvykle kapacitní rozsah od 0,5 do 1 a indukční rozsah od 1 do 0,5, nebo kapacitní rozsah od 0,8 do 1 a indukční od 1 do 0,2. Pro sledování dodávky i odběru použijeme čtyřkvadrantový fázoměr, který má rozsah 1—0—1—0—1.

Obrázek 1. Rozvaděčový dvoukvadrantový fázoměr

Pro fázoměry jsou stanoveny tři třídy přesnosti 1; 1,5 a 2,5. Rozumí se tím dovolená chyba ± [%] geometrických stupňů.

 
Obrázek 2. Kvadrantové rozdělení stupnic fázoměrů

Elektrodynamické fázoměry se železem
Tyto fázoměry mají dvě cívky, a to pevnou (napěťovou) a otočnou (prou­dovou). Proudová cívka je stavěna pro proud 5A. Při větším proudu zapojíme fázoměr bud na vlastní měřicí transformátor proudu, nebo do proudového obvodu (do série) s ostatními proudovými cívkami jiných mě­řidel. Otočné ústrojí nemá řídicí moment, tj. není-li fázoměr pod napětím, zůstane ručka v libovolné poloze. Elektrodynamické fázoměry se vyrábějí buď jednofázové, nebo trojfázové. Na obrázku 3 je zakresleno zapojení jednofázového fázoměru. Na jeden konec zkřížené cívky je připojen činný odpor a na druhý tlumivka. Střed zkřížených cívek zapojíme na fázi, ve které je proudová cívka, tj. tam, kde je měřicí transformátor proudu. U trojfázového fázoměru (obrázek 4) jsou konce napěťových cívek připojeny jen na činné odpory. Trojfázové fázoměry jsou méně závislé na změně kmitočtu. V roz­vodných sítích se dodržuje kmitočet 50Hz, a proto běžně postačí jednofázový fázoměr.

Obrázek 3. Schéma zapojení jednofázového ferodynamického fázoměru



Obrázek 4. Schéma zapojení trojfázového ferodynamického fázoměru

Fázoměry, ať jednofázové nebo trojfázové, měří posuv jen té fáze, do které je připojena proudová cívka.

Feromagnetické fázoměry
Mají pevnou napěťovou i proudovou cívku. Pohyblivou částí jsou dva plíšky, na které působí magnetické pole cívek. Proudová cívka je na 5A. Při větším proudu zapojíme fázoměr na měřicí transformátor proudu. Fero­magnetické fázoměry nemají řídicí moment. Při malém proudu, např. při vypnutí spotřebičů, nevytvoří proudová cívka dostatečně silné magnetické pole a může nastat běžný jev — pozvolné otáčení se ručky fázoměru.

Registrační fázoměry
Mohou být rozváděčové nebo přenosné. Zaznamenávají časový průběh účiníku a kromě toho ukazují fázový posuv na stupnici. Jejich napěťová cívka je obvykle na 100V a proudová na 5A. Pro proud nad 5A a napětí nad 100V použijeme měřicích transformátorů proudu a napětí.

Autor: Jan Mikeš

Článek je ukázkou historické knihy Elektrická měření pro montéry.
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933