Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Inspekce, revize, Měření

Katalog měřicích, zkušebních a bezpečnostních přístrojů BENNING

  • 26.03.2019
Katalog měřicích, zkušebních a bezpečnostních přístrojů BENNING
Značka měřicích přístrojů BENNING je mezi odbornou veřejností známá/neznámá. Tedy ten, kdo ji zná, obvykle referuje kladně. Čím upoutává pozornost tento rok? Jsou to zkoušečky napětí, průchodnosti a směru točivého pole, zkoušečky průchodnosti a kabelů pro zkoušení vysokoohmových a nízkoohmových odporů, zkoušečky zásuvek s prstovým kontaktem pro aktivní rozpoznání chyby PE, zkoušečky průchodnosti a kabelů, zkoušečky zásuvek, ukazatele směru točivého pole ... Jakou referenci přístrojům této značky dáte vy?

Naměříme při revizi stejné hodnoty i jinými měřicími přístroji?

  • 27.07.2017
Naměříme při revizi stejné hodnoty i jinými měřicími přístroji?
Zřejmě to bude znát víc kolegů revizních techniků ... Provádíte opakovanou, tedy pravidelnou revizi vnější ochrany před bleskem a vámi naměřené hodnoty jsou zcela jiné než ty v předchozí revizní zprávě. Zřejmě se nejdříve podíváte do původní revizní zprávy, jaké bylo v době měření počasí a pokud budete mít štěstí, tak tam i tyto informace naleznete. Pak možná usoudíte, že původní naměřené hodnoty nemohou odpovídat skutečnosti a kolega si je musel takříkajíc vycucat z prstu.

Jak se provádí měření při revizi spotřebiče

  • 19.08.2016
Jak se provádí měření při revizi spotřebiče
Pro měření při revizi spotřebičů norma definuje základní a náhradní postup měření. Základní postup slouží pro ověření veškerých možných parametrů ochran spotřebiče a skládá se z měření odporu ochranného obvodu, měření izolačního odporu a z měření unikajícího a dotykového proudu. Náhradní postup je určen pro spotřebiče, které není možné v době konání revize odpojit od sítě a lze tedy vykonat pouze měření proveditelná za provozu. Co postup zahrnuje?

Dotyku přístupné vodivé díly spotřebiče

  • 26.02.2016
Dotyku přístupné vodivé díly spotřebiče
Na základě toho, jaké vodivé, dotyku přístupné díly spotřebič obsahuje, můžeme stanovit postup měření unikajícího, případně dotykového proudu. Zjištění vodivých částí se provádí prohlídkou, nebo změřením spojitosti s PE vodičem. Na co se při této prohlídce soustředíme?

Kontroly a zkoušení svařovacích zařízení v provozu

  • 17.02.2016
Kontroly a zkoušení svařovacích zařízení v provozu
Na svařovací zařízení se nevztahuje stejná norma jako na spotřebiče, ale speciálně zaměřená norma ČSN EN 60974-4 ed.2. Kontroly svářeček podle této normy se provádí při provozu formou pravidelných zkoušek, ale také po opravě a při údržbě. Zkoušky je třeba provádět při teplotách od 10 do 40 stupňů, je třeba dodržovat pokyny výrobce a jednotlivé zkoušky se provádí v pořadí stanoveném normou.

Jak se měří unikající proud svařovacího obvodu

  • 4.12.2015
Jak se měří unikající proud svařovacího obvodu
Při tomto měření se měří proud tekoucí mezi výstupem svařovacího obvodu, tedy držákem elektrod nebo svorkou zpětného svařovacího proudu a ochranným obvodem, tedy uzemněním instalace. Cílem této zkoušky je přitom zjistit, zda není porušena izolace mezi síťovou částí a svařovacím obvodem a nedošlo tím k průniku síťového napětí na svařovací obvod. Jakým způsobem se to prověří?

Měření unikajícího proudu svařovacích zařízení

  • 6.11.2015
Měření unikajícího proudu svařovacích zařízení
Primární unikající proud se měří buď metodou přímého měření proudu protékajícího ochranným vodičem, nebo metodou měření rozdílu proudů v pracovních vodičích zkoušené svářečky. Měřicí obvod pro snímání unikajícího proudu svařovacího obvodu musí mít parametry shodné s obvodem znázorněným na schématu uvedeném v normě. K měření můžeme použít přístroj, který měří dotykový proud elektrických spotřebičů v souladu s požadavky ČSN 33 1600 ed.2. Jak vypadá schéma zapojení?

Napětí naprázdno mezi svorkami svařovacího obvodu

  • 9.10.2015
Napětí naprázdno mezi svorkami svařovacího obvodu
Při zkoušce se měří napětí mezi svorkami svařovacího obvodu a zjišťuje se, zda nepřekračuje hodnoty bezpečného napětí uvedeného v příslušných normách. Měří se efektivní hodnota výstupního napětí svařovacího obvodu a vrcholová hodnota výstupního napětí při postupném proudovém zatěžování svařovacího obvodu. Za jakých podmínek toto měření podle normy probíhá?

Měření izolačního odporu u spotřebiče - požadavky ČSN

  • 25.09.2015
Měření izolačního odporu u spotřebiče - požadavky ČSN
Měření izolačního odporu se provádí u elektrického ručního nářadí a ostatních spotřebičů, které jsou revidovány podle ČSN 33 1600 ed.2, a u svařovacích zařízení kontrolovaných podle ČSN EN 60 974-4. Zdroj měřicího proudu se zapojí mezi spojené pracovní vodiče spotřebiče a přípojné místo PE vodiče k elektrické instalaci. V měřicím obvodu je zapojen ohmmetr, který vyhodnocuje izolační odpor. Jaké jsou požadované parametry měřicího zdroje?

Měření napětí svařovacího obvodu

  • 28.08.2015
Měření napětí svařovacího obvodu
K měření výstupního napětí svařovacího obvodu nelze použít libovolný voltmetr. Musí být použit přístroj měřící skutečnou efektivní hodnotu napětí s přesností měření minimálně ±5%. Při měření musí být svařovací obvod zatížen proudem tekoucím přes zatěžovací odpor 5kΩ. A při měření vrcholové hodnoty napětí musí být svařovací obvod zatěžován postupně rostoucím proudem tekoucím přes proměnný zatěžovací odpor 0,2kΩ až 5kΩ. Jak vypadá schéma zapojení?

Jak se provádí ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče u spotřebiče

  • 14.08.2015
Jak se provádí ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče u spotřebiče
Ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče se provádí u elektrického ručního nářadí a ostatních spotřebičů třídy ochrany I. Parametry měřicího zdroje jsou stanoveny v souladu s ČSN EN 61557-4 a jsou shodné s požadavky norem pro revize elektrických instalací. Pro toto měření je tedy možné použít i jakýkoliv přístroj určený k měření přechodového odporu při revizích elektrických instalací. Jak se měření provádí a jak vypadá schéma zapojení?

Měření unikajícího a dotykového proudu u PC sestav

  • 19.06.2015
Měření unikajícího a dotykového proudu u PC sestav
Základní postup měření se používá u PC sestav, které lze během revize odpojit od napájení. Měří se každý spotřebič sestavy zvlášť po odpojení datových vedení. Při základním postupu měření PC sestavy je nutné jednotlivé části vzájemně rozpojit a po revizi zase propojit. To je jednak zdlouhavé, ale hrozí i nebezpečí omylu při opětovném propojování sestavy. Proto lze navrhnout i takzvaný alternativní postup měření. O jaký postup jde?

Provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem

  • 5.06.2015
Provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem
Počítačové sestavy jsou typickým zástupcem zařízení, která často bývají v nepřetržitém provozu a v době revize je nelze vypnout. Proto se právě jich týká takzvaný náhradní postup měření. Provede-li se měření náhradním postupem, je nutno revizi opakovat základním postupem v nejbližším možném termínu, kdy bude možno spotřebič odpojit od sítě. Jak náhradní postup měření probíhá?

Ověření spojitosti PE u vícenásobných zásuvkových polí dle ČSN 33 1600 ed.2

  • 22.05.2015
Ověření spojitosti PE u vícenásobných zásuvkových polí dle ČSN 33 1600 ed.2
U prodlužovaček s několikanásobnou zásuvkou je třeba vyzkoušet spojitost ochranného vodiče u kolíků všech zásuvek. Při měření se doporučuje pohybovat síťovým kabelem a sledovat, zda se údaj na displeji měřicího přístroje nemění. To by svědčilo o narušení spojitosti žíly PE vodiče. Jaký adaptér použít, aby bylo vodivé spojení měřicí přístroj – PE kolík zásuvky co nejlepší?

Ověření stavu izolací, zkoušky funkčnosti a doplňující měření u prodlužovacích přívodů

  • 7.05.2015
Ověření stavu izolací, zkoušky funkčnosti a doplňující měření u prodlužovacích přívodů
Ověření stavu izolace mezi pracovními vodiči a PE se provede měřením izolačního odporu nebo měřením unikajícího proudu, pokud prodlužovačka obsahuje doutnavku nebo přepěťovou ochranu. Při revizi prodlužovacího přívodu je vhodné provést také měření odporu jednotlivých pracovních vodičů. Naměřené odpory pracovních vodičů mají být téměř shodné. Zároveň se také ověří funkčnost všech důležitých prvků, které jsou součástí prodlužovacího přívodu.
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933