Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Měření izolačního odporu ZP dle ČSN EN 62353


Document Actions
Měření izolačního odporu ZP dle ČSN EN 62353
Co vše potřebujeme vědět, než se pustíme do měření izolačního odporu zdravotnických prostředků? Norma ČSN EN 62353 pouze poskytuje prostředky pro zkoušení izolačního odporu. Jak provádíme měření a jakým napětím? Izolační odpor se dle ČSN EN 62353 měří podle schémat zapojení, které naleznete v tomto článku ...
Komerční sdělení, ze dne: 19.09.2013
reklama


K měření izolačního stavu norma ČSN EN 62353, v informativní příloze „A,“ uvádí následující: „Podle ČSN EN 60601-1 se měření izolačního odporu nepovažuje za  kritérium pro převzetí. Z tohoto důvodu, při absenci doporučení výrobce, lze pro stanovení kritérií převzetí použít místní požadavky nebo běžnou praxi.

Norma ČSN EN 62353 pouze poskytuje prostředky pro zkoušení izolačního odporu.“ Před vydáním IEC 60601-1 se v některých zemích používaly normy pro měření izolace zdravotnických prostředků. V té době nebylo možné měřit unikající proudy s přijatelnou přesností. Proto byl místo proudu tekoucího izolací měřen izolační odpor.
 
Před vlastním měřením se přístroj odpojí od napájecí sítě. Při měření jsou všechny spínače síťové části v provozní poloze zapnuto, aby byly v měření zahrnuty všechny izolace síťové části. Měření izolačního odporu se provádí stejnosměrným napětím 500V.  Aby se zabránilo poškození přístroje, smí se měření izolačního odporu mezi příložnými částmi a kolíkem ochranného uzemnění, eventuálně krytem, provádět pouze, je-li přístroj schopen tomuto měření odolat. Izolační odpor se dle ČSN EN 62353 měří podle následujících zapojení:
 

 
Pro větší náhled kliknout!

 
Měřicí obvod pro měření izolačního odporu mezi síťovou částí a ochrannou zemí u přístroje třídy ochran I a mezi síťovou částí a (neuzemněnými) přístupnými vodivými částmi u přístrojů třídy ochrany I a třídy ochrany II.





Měřicí obvod pro měření izolačního odporu mezi síťovou částí a příložnými částmi, které vytvářejí pacienstké připojení.


Pro větší náhled kliknout!

Měřicí obvod pro měření izolačního odporu mezi příložnými částmi typu F, které vytvářejí pacientské připojení a ochrannou zemí u přístroje třídy ochrany I a mezi příložnými částmi typu F, které vytvářejí pacientské připojení a (neuzemněnými) přístupnými vodivými částmi u přístroje třídy ochrany I a třídy ochrany II.
 
Ing. Robert Ševčík
PURO – KLIMA, a.s.


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933