Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Měření izolačních odporů v zarušeném prostředí (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.02.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Měření izolačních odporů v zarušeném prostředí


Měření izolačních odporů v zarušeném prostředí
Možná už jste se setkali s problémy spojenými s měřením kabelových izolačních odporů v zarušeném prostředí. Zarušené prostředí se nazývá stav, kdy se v kabelu nějakým způsobem indukuje nebo je přítomno střídavé nebo stejnosměrné napětí. Tento stav je velmi nežádoucí, protože dochází k velkým chybám v měření, řádově v několika desítkách procent. Jak tento problém vyřešit?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.02.2012

V telekomunikačních kabelech, ale i v silových rozvodech se často objevuje rušivé napětí, které je nežádoucí pro měření. Nežádoucí proto, že způsobuje obrovské chyby měření v řádech až několika desítek procent. Pokud je rušivé napětí střídavé je to ten z lepších stavů, kdy přístroje k tomuto měření určené používají na vstupu takzvané propusti, kde se toto střídavé napětí vyruší. Podstatně horší je to se stejnosměrnou složkou u které záleží na tom zda se sčítá s měřícím přístrojem nebo odečítá, výsledná chyba je poté menší nebo větší.

Ani kvalitní přístroj za desítky tísíc korun vám nezaručí, že budete moci měřit v takto zarušených rozvodech. Je proto potřeba používat přístroj k tomu určený.

Poslechněte si přednášku Mojmíra Kleina ze setkání hodonínského cechu v Prušánkách!


Mojmír Klein je zaměstnanec legendární Metry Blansko, která bohužel systematicky snižuje své aktivity v produkci a osvětě oblasti měření. Můžeme tedy očekávat, že podobné přednášky budou v režii pouze osobnícho zájmu přednášejícího.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Metra Blansko a.s. - Poříčí 24, Blansko - 516 591 254 - mcu@metra.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.