Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Měření dotykového proudu u spotřebiče (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.06.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Měření dotykového proudu u spotřebiče


Měření dotykového proudu se provádí u vodivých, dotyku přístupných částí spotřebičů třídy II a III a u těch částí spotřebičů třídy I, které nejsou konstrukčně spojeny s PE vodičem. Jak vypadá schéma zapojení pro měření dotykového proudu takzvanou přímou metodou a jak při měření rozdílovou metodou?
Leoš Koupý, ze dne: 10.06.2016



Měření se provádí u vodivých, dotyku přístupných částí spotřebičů třídy II a III a u těch částí spotřebičů třídy I, které nejsou konstrukčně spojeny s PE vodičem.

Případem měření dotykového proudu je pak i měření tzv. unikajícího proudu svařovacího obvodu u svařovacích zařízení, kterým se testuje, zda na výstup svařovacího obvodu neproniklo ze síťové části nebezpečné napětí proti zemi.

Na obrázku 1 je schéma zapojení pro měření dotykového proudu tzv. přímou metodou. Spotřebič je připojen přes měřicí přístroj k napájecímu napětí a sepnutím síťového vypínače je uveden do provozu. Hrot měřicí šňůry se přiloží k měřené části spotřebiče a dotykový proud jím odtéká přes měřicí přístroj a jeho PE vodič do země. V měřicím obvodu je vřazen miliampérmetr měřící velikost proudu a odpor 2kΩ simulující odpor lidského těla.

Měřicí přístroj je vybaven přepínačem polarity pracovních vodičů, díky jemuž je možné provést měření dotykového proudu v obou možných provozních stavech spotřebiče, tzn. kdy je tentýž pracovní vodič připojen jednou k fázovému a podruhé neutrálnímu pólu napájení.

Poznámka: Nutnost prověřit unikající proud spotřebiče v obou provozních stavech je dána skutečností, že případná závada izolace spotřebiče nemusí být symetrická vůči napájecímu napětí. Vyskytne-li se například vada izolace na pracovním vodiči připojeném za provozu k neutrálnímu pólu napájení a nacházejícím se tedy na stejném potenciálu jako uzemněný objekt (člověk) dotýkající se povrchu spotřebiče, potom i při poruše jeho izolace z něj neteče do země žádný proud. Pokud je ovšem zástrčka spotřebiče třídy II připojena do zásuvky opačně, může přes porušenou izolaci téci značný dotykový proud.
 
Obrázek 1 - Měření dotykového proudu tzv. přímou metodou
 
Obrázek 2 - Měření dotykového proudu rozdílovou metodou


Dotykový proud lze správně změřit, jen pokud není měřená část spotřebiče náhodně uzemněna. V opačném případě z ní odtéká uzemněním unikající proud, který se při přerušení náhodného uzemnění může změnit v dotykový proud. Proto je třeba jej při měření zahrnout do celkového dotykového proudu, což lze provést měřením rozdílového proudu v pracovních vodičích podle obrázku 2.

Po dotyku hrotem měřicí šňůry na měřenou část odtéká v té chvíli skutečný dotykový proud do země přes měřicí přístroj a další část proudu uniká náhodným uzemněním. Měřicí přístroj porovná napájecí proud, který teče do spotřebiče s proudem, který se ze spotřebiče vrací a rozdíl proudů v pracovních vodičích je roven celkovému proudu unikajícímu ze síťové části spotřebiče. Tento rozdíl proudů v měřicím přístroji vyhodnotí miliampérmetr připojený k toroidnímu měřicímu transformátoru, kterým prochází pracovní vodiče napájející spotřebič.

Také v tomto případě se provádí dvě měření se záměnou polarity napájení pracovních vodičů spotřebiče.

Požadované parametry měřicího zařízení:
Požadavky na měřicí zařízení pro měření dotykového proudu jsou uvedeny v příloze D normy ČSN 33 1600 ed.2, a týkají se především parametrů měřicích obvodů. Důležité je především ustanovení o nutnosti měřit skutečnou efektivní hodnotu dotykového proudu a ustanovení o definované vstupní charakteristice měřicího obvodu.

Pro praktické provádění měření je důležité, aby přístroj umožňoval měření se záměnou polarity napájení pracovních vodičů.

Poznámka: Pod pojmem změna polarity pracovních vodičů je v dalším textu myšlena změna jejich připojení k napájení z elektrické instalace.

Poznámka: Víceméně stejné požadavky na měřicí zařízení má i ČSN EN 60974-4 na měřicí zařízení pro měření unikajícího proudu svařovacího obvodu.

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.