Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: MEGAREPORTÁŽ: Most, který nakonec vůbec neprobíjel (1.část) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.06.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

MEGAREPORTÁŽ: Most, který nakonec vůbec neprobíjel (1.část)


MEGAREPORTÁŽ: Most, který nakonec vůbec neprobíjel (1.část)
Oč vlastně šlo? O psy? O to prosadit domněnku? Kolik psů dostalo tu tzv. "ránu"? Kde se vzaly zmiňované jiskry? Od jisté doby si o pojetí technického sdělení formou televizní senzace myslím své. Případ brněnského mostu mě v tom ještě utvrdil. Naším záměrem nebylo pouze vypátrání příčiny "kníkajících miláčků", zajímalo nás také co se nakonec dostane na veřejnost za informace.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.06.2008

Nyní je "černý petr" na straně pejskařů. Poslouchat na celoplošné stanici poplašné zprávy o tom, že by si kardiaci měli dát pozor, zvedne ze židle ne jednoho více zasvěceného. Běžný spotřebitel snadno uvěří, protože se taková informace špatně ověřuje. V médiích se objevuje mnoho technických nepřesností, a proto jsme s kolegy v redakci portálu Elektrika.cz dostali nápad obdobným tvrzením technicky oponovat.

Sobotní zpráva TV Nova

Našemu hlavnímu měření v sobotu 31.5. předcházelo nespočet schůzek a diskuzí. Od povolení ČD Ing. Janem Urbánkem po sestavení speciálního odborného týmu. V tom byli zastoupeny různé elektrotechnické odbornosti. Nešlo o komerční zakázku a tak námi pozvaní odborníci na tuto problematiku svou účast zajistili především z titulu své odbornosti a ve vlastním volnu.

Pozvali jsme ty nejlepší:

Na povrchu vozovky byly vytipovány tři měřicí body, které byly pro účel měření očištěny (úhlovou bruskou). Další bod byla kovová kostra samotného mostu. A nejdůležitější bod "referenční uzemnění.
V den měření bylo sucho, proto pro zvlhčení povrhu a okolí na naši žádost Brněnské komunikace zajistili kropící vůz. Vodní postřik zajistil požadovanou vlhkost na dobu cca 180 minut. Tato doba stačila speciálnímu týmu ke změření všech důležitých hodnot.
Vytipované měřicí body byly osazeny plechem 300x300mm. Každý byl zatížen váhou kola osobního vozu. Okolí měřícího bodu byl navíc kropen předem připravenou solankou. Jako referenční bod byla "zem" přivedena speciálním samostatným měřicím vodičem z místa vedle kolejí.

Podívejte se na první část našeho záznamu, který má více přiblížit atmosféru a postupy měření.

První díl našeho videozáznamu

Další část s pokračováním uvidíte o několik hodin později. Výsledky se stále zpracovávají. Dozvíte se názor redaktorky a kameramana komerční TV. Uslyšíte hodnoty, které naměřili dva odborníci na obou odlišných typech osciloskopů. Uvidíte montážní plošinu a použití zkratovací soupravy v praxi!

Sledujte další díly!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.