Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Domácí vodní elektrárna


Document Actions
dve_1.jpg
Malé perpetuum mobile pro vaši peněženku. Vodní elektrárna, kterou vřadíte do vodovodního řadu a pak již jen hlídáte vodárnu aby dodávala patřičný tlak. Od něj totiž logicky závisí i výkon elektrárny!
Igor Nováček, ze dne: 4.03.2003
reklama
Na brněnském strojírenském veletrhu by představena společností MONT Karviná představena domácí vodní elektrárna s označením DVE 120 (jak už to u nás bývá, toto označení je složeno jak jinak než z prvních písmen).

Elektrárna je označována jako samostatný ekologický zdroj energie. Jeho srdcem je alternátor, poháněný "odvalovacím tekutinovým strojem". (12-24V) Toto zařízení se včlení na vodní (vtokové) potrubí. Získaná energie se hodí spíše na dobíjení akumulátoru, z kterého můžete pak měničem dosáhnout i síťového napětí o nižším příkonu.

Druhý nabízený typ domácí vodní elektrárny byl s označením DVE 120AG. Proti předchozímu typu je tento výkonnější. Jedná se o bezobslužný opět ekologický zdroj elektrické energie.  Zde naleznete v útrobách převodovku s asynchronním generátorem, kterou pohání bezlopatková turbína.
I toto soustrojí se připevňuje na vtokový blok. Tato elektrárna je výrobcem deklarována na spolupráci s třífázovou soustavou a má pokrýt část spotřeby odběratele.

Výrobce poznamenává:
Dosažitelný výkon je závislý na ztrátách způsobených přívodním potrubím. Elektrický výkon je závislý na účinnosti použitého generátoru.

Samozřejmě počítat s tím, že byste snad zrušili přípojku elektrické energie, je nesmysl. Ovšem něco to do sebe má!

Toto zařízení je patent No.284483

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933