Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

MARKS: Zemniče a uzemnění


Document Actions
MARKS: Zemniče a uzemnění
Jaké znáte uspořádání zemničů? Které kombinace materiálů uvádějí tabulky? Seznamte se s několika osvědčenými pravidly pro uzemňovací soustavy ... A konečně, jak byste řešili uzemnění mezi budovami vy?
Wolfgang Marks, ze dne: 3.04.2008
reklama

Základními parametry uzemnění jsou jeho tvary a rozměry, které zajišťují vyzáření energie bleskového proudu do země a snížení hodnot přepětí vzniklých skokovým nárůstem potenciálu.
Norma doporučuje odpor nižší než 10Ω, což je rozdíl od stávajících doporučených hodnot, jež respektovány revizními techniky 15 resp. 2Ω. Z hlediska ochrany před bleskem je potřeba upřednostnit jednotnou společnou uzemňovací soustavu, která je vhodná pro všechny instalace v budově, pokud však technologická zařízení vyžadují oddělená uzemnění, lze tato uzemnění oddělit oddělovacími jiskřišti, která v okamžiku úderu blesku tato uzemnění opět propojí.

Pro účely uzemnění se používají dvě uspořádání zemničů:

Uspořádání uzemňovací soustavy A
Uspořádání A je tvořeno z vodorovným nebo svislým (tyčovým) zemničem. Instalují se na vnější straně budovy a jsou spojeny s každým svodem. Pro uspořádaní typu A nesmí být celkový počet zemničů nižší než dva;
Významným vylepšením kvality uzemnění a zejména zvýšení spolehlivosti svodů z hlediska ochrany před mechanickým poškozením, je použití kombinace tyčového a okružního zemniče.
Další výhodou tyčového zemniče je, že jeho délka v porovnání s vodorovným zemničem může být poloviční a nevyžaduje složité zábory pozemku, v praxi se osvědčila délka hloubkového zemniče 9 metrů, kterou lze spolehlivě použít i ve skalnatém podloží s měrným odporem nad 10000Ωm. Hloubkového zemniče se používá i pro vylepšení základového zemniče.

Uspořádání uzemňovací soustavy B
Uspořádání B je tvořeno buď obvodovým zemničem vně chráněné stavby, který je uložen minimálně 80% své celkové délky v zemině, nebo základovým zemničem. Obvodový zemnič (uspořádání typu B) by měl být přednostně uložen v nezamrzající hloubce země (min. 0,5 metru) a ve vzdálenosti 1m od vnějších zdí stavby. Hodnotu a spolehlivost okružního zemniče lze vylepšit připojením tyčových zemničů ve vzájemném odstupu 5 metrů. Nesmí se zapomenout na kontrolu potřebné délky.

Odolnost uzemňovací soustavy před korozí
Hloubka uložení a typ zemniče musí být zvoleny tak, aby byly minimalizovány vlivy koroze, vysušování a promrzání půdy a dohodnutý zemní odpor zemniče zůstal stálý.
V tabulce jsou uvedeny vhodné kombinace materiálů zemničů včetně a jejich minimální rozměry. Pro všechny součásti uzemňovací soustavy, které jsou uloženy v zemi, je třeba použít korozně odolné materiály. Použít lze pouze nerozebíratelné spoje (např. svařované nebo lisované spoje).

Tabulky uvádějí kombinace materiálů včetně jejich minimálních rozměrů

Kombinace zemničů s rozdílnou plochou Ak>100AA,.Při nevhodné kombinaci se vytvoří elektrický článek, jímž protéká el. proud, který urychluje korozi anody.
materiál s malou plochou (vývody uzemnění, propoj. vedení) materiál s velkou plochou (uzemnění, základy, stav. konstrukce apod., katoda)
(anoda) pozinkovaná ocel ocel ocel v betonu měď a nerez. ocel
pozinkovaná ocel + + - -
ocel + + + +
ocel v betonu + + + +
poměděná ocel + + + +
měď /nerez ocel + + + +

 

Zemniče, materiál, provedení, minimální rozměry

materiál profil tyčový uzemňovací deskový poznámka
  vodiče zemnič vedení zemnič  
měď lanof   50mm2   pramen minimálně 1,7mm
  drátf   50mm2   d= 8mm
  pásek   50mm2   2 min. tloušťka 2mm
  tyč 20mm      
  trubka 20mm     min. tloušťka stěny 2mm
  deska   500 x 500mm   min. tloušťka 2mm
  mřížová deska   600 x 600mm   průřez 25 x 2mm
ocel pozinkovaná tyč/drát a,b 20mm 010mm    
  pozinkovaná trubka a,b 25mm     min. tloušťka stěny 2mm
  pozinkovaný pásek a   100mm2   min. tloušťka 3mm
  pozinkovaná deska a     500 x 500mm min. tloušťka 3mm
  pozinkovaná mřížová deska     600 x 600mm průřez 30 x 3mm
  poměděná tyč c 14mm     min. vrstva 250um
          obsah vrstvy 99,9%Cu
  holý drát e   d=10mm    
  holý/pozinkovaný pásek d,e   75mm2   min. tloušťka 3mm
  pozinkované lano d 100mm2     pramen minimálně 1,7mm
nerezavějící drát 20mm d=10mmh    
  pásek   100mm2    min. tloušťka 3mm
a Povrch zinkové vrstvy musí být hladký, bez přerušení a bez zbytků taveniny.
Minimální tloušťka vrstvy musí být 50 mm pro kruhové profily a 70 mm pro páskové profily.
b Materiál musí mít požadovaný profil již před pozinkováním.
c Měď musí být s ocelí spojena nerozebíratelným způsobem.
d Pouze v případě, je-li kompletně uložena v betonu.
e Pouze pro části základového zemniče, které budou uloženy v zemi a které budou minimálně každých 5 m spolehlivě propojeny s armováním.
f Mohou být i pocínované.
g Chróm ≥16%, Nikl ≥5%, Molybden ≥2%, Uhlík ≤0,03%.
h Použitelný i jako vývod uzemnění/zaváděcí pásek.
Poznámka: Hliník a hliníkové slitiny nesmí být uloženy v zemi.

Pro uzemňovací soustavy platí několik osvědčených pravidel

- U budov bez vnější izolace (s neodizolovaným základem) se jako zemnič použije armování v základu. Pod budovou a ve stěnách pod vývody uzemnění se zřídí mřížová soustava s velikostí ok 10m, kterou je třeba každý 1 metr vodivě propojit s armováním. Ve stěnách se tato síť vodivě spojí se svody.
- Vodivé spoje mohou být svařované, falcované nebo lisované. Vývody na straně armování nebo kovové fasády se pevně připojí, spoj s uzemněním musí být rozebíratelný prostřednictvím přístupné zkušební svorky.
- U budovy s vnější izolací se mimo izolaci vyvede zemnicí mřížová síť s velikostí oka 10m. Je-li uzemnění vytvořeno z betonářské oceli, nesmí být průměr prutu menší než 10mm a uložen musí být v betonu v hloubce alespoň 10cm.

Uzemnění mezi budovami
- Pomocí okružních a paprskových zemničů se vytvoří mřížová zemnicí soustava.
- Okolo každé z budov tvořících chráněný celek se uloží okružní zemnič, který se přes zkušební svorky spojí se svody. K okružním zemničům se s odstupem 10m uloží vodorovné zemniče, takže vznikne mříž s oky o délce 30m. Mřížové sítě sousedících budov je třeba vzájemně sladit. Oka vodorovných zemničů, které jsou k těmto sítím připojeny, nesmí překročit rozměr 30x 90 metrů.
- Kabelové kanály a kabelové můstky/žlaby uložené mezi budovami třídy I musí mít průběžné (kontinuální) stínění. Jako stínění smí být použito armování a kovové konstrukce.
- Kabelové můstky/žlaby se ošetří buď jako kabelové kanály, nebo se doplní uzavřeným kovovým pláštěm a nejkratší cestou s co nejmenší impedancí se připojí ke kovové fasádě nebo k armování.


Poznámka redakce:
Wolfgang Marks odborný poradce v oboru ochrany před bleskem a přepětím pro EU, člen ILPC technický poradce společnosti DEHN + SÖHNE. Kontakt: w.marks@volny.cz, 603 816 081

„MOTO“ Hromosvod sám neochrání Monu Lisu, ale může k její ochraně hodně pomoci.“

Montér hromosvodu jde na střechu až poslední a proto se musí přizpůsobit, aneb zodpovědnost týmu za zdárný výsledek.

Přednáška je v celé verzi součástí tohoto sborníku.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933