Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

MARKS: Montáž hromosvodů, připravenost montáže


Document Actions
MARKS: Montáž hromosvodů, připravenost montáže
Umíte si udělat dobře finanční rozvahu nákladů na montáž hromosvodů? Co lze považovat za standardní vybavení montážního vozu? Kvalita a stupeň vybavenosti montážních firem je závislá nejen na velikosti, finančních možnostech montážní firmy, ale také na míře specializace na montážní práce.
Wolfgang Marks, ze dne: 21.03.2008
reklama

Dva důležité nákladové ukazatele
Hromosvod a technologie uzemnění nemusí být konec konců drahá. Asi 0,3 procenta podílu materiálových nákladů je zpravidla v oblasti maximálně 30%.. Zbytek připadá převážně na časový faktor nákladů. Oba faktory mohou být trvale ovlivňovány. Materiálové náklady se snižují novými technologiemi spojů, které mohou ulehčit práce a pokládání hromosvodů na střeše i při nepříznivých povětrnostních podmínkách a může se tedy ušetřit čas a tím peníze. Zavedením součásti z nerezavějící ocel pomáhá odstranit časově náročné kontroly a výměny jednotlivých součástí.

Vybavenost montážních firem
Kvalita a stupeň vybavenosti montážních firem je závislá nejen na velikosti, finančních možnostech montážní firmy, ale také na míře specializace na montážní práce.

Velké specializované firmy s více než 25 pracovníky, které by se specializovaly výhradně na montáže hromosvodů, v České republice prakticky neexistují.
Malý trh, vysoká konkurence nutí firmy posilovat odbornou činnost o další obory. Běžně je možné se setkat s elektromontážní firmou, která se věnuje i montáži hromosvodů, nebo se setkat s hromosvodářskou firmou, jež se věnuje klempířským a pokrývačským činnostem a naopak.
Často je jejich montážní aktivita doplněna o specializovaný malo- či velkoobchod s hromosvodářským materiálem. Renomované firmy, o kterých je vhodné se zmínit, jsou rozděleny do několika oddělení

  1. technické oddělení, ve kterém je zpracovávána technická dokumentace, podklady pro projekty, nabídky apod.

  2. montážní oddělení

  3. obchodní oddělení, sklad

Standardní vybavení montážního vozu obsahuje

  • montážní prostředky pro práci ve výškách, ochranné pomůcky - žebříky, lana a sedáky

  • ruční nářadí vrtačky, brusky, nůžky, kleště, klíče, rovnáky a další.

  • svářecí agregáty

  • pomůcky pro izolování a nátěry či úpravy povrchů spojů

  • měřicí přístroje

Movitější firmy jednak vlastní ruční nářadí v bateriovém provedení, dále náhradní elektrický zdroj, motorgenerátor, motorové kladivo na zarážení zemničů případně vysokozdvižnou montážní plošinu.

Abychom získali představu o potřebné velikosti skladu/finanční náročnosti uvádíme seznam základních součástí potřebných pro montáž běžného hromosvodu v provedení z Al, Cu, FeZn případně nerezavějící oceli, materiál představuje náklady v hodnotě řádově desetitisíce až statisíce korun.

1. vodič pro uzemnění a svody – drát a pásek
2. podpěry vedení na střeše na hřebenáče a do plochy
3. podpěry vedení do zdí
4. držáky vedení a tyčí
5. svorky spojovací, připojovací, okapové, na potrubí, zkušební a rozpojovací, svorky univerzální
6. tyčové zemniče/strojené jímače
7. jiskřiště a ekvipotenciální přípojnice
8. příslušenství, upevňovací a spojovací materiál

Důvodem je i skutečnost, že specializované velkoobchody elektro se hromosvodářským materiálem zabývají pouze okrajově.

Literatura:
DEHN+SÖHNE, tiskopis DS702/2006 Blitzplaner
J. PRÖPSTER, Katalog 2006
Vojtěch Kopecký, EMV, Blitz- und Überspannungsschutz von A bis Z, Hüthig & Pflaum Verlag 2005
VDB, Handbuch für Blitzschutz und Erdung 2004
VDB, Handbuch für Blitzschutz und Erdung, Hüthig & Pflaum Verlag 2004
VDB Montage-Handbuch, VDB Verlag 2006
VDB Forum 2006 Nová evropská norma EN 62305 v praxi, VDB Verlag 2006


Poznámka redakce:
Wolfgang Marks odborný poradce v oboru ochrany před bleskem a přepětím pro EU, člen ILPC technický poradce společnosti DEHN + SÖHNE. Kontakt: w.marks@volny.cz, 603 816 081

„MOTO“ Hromosvod sám neochrání Monu Lisu, ale může k její ochraně hodně pomoci.“

Montér hromosvodu jde na střechu až poslední a proto se musí přizpůsobit, aneb zodpovědnost týmu za zdárný výsledek.

Přednáška je v celé verzi součástí tohoto sborníku.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933