Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: MAGIC LIGHT: Do rozvaděče dobře posvítí ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.12.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

MAGIC LIGHT: Do rozvaděče dobře posvítí ...


MAGIC LIGHT: Do rozvaděče dobře posvítí ...
... jedná se o jaké-si skorobrýle. Ty pokud rozevřete, žárovky se rozsvítí. Nasadíte na místo brýlí a jednoduše pracujete. Nehledáte žádný vypínač ... Být ohnut pod pracovním stolem a pokoušet se trefit šroubovákem, bývá někdy náročnější, než se zdá. Připočítejme k tomu navíc méně světla, než je obvyklé, a úspěch se nemusí dostavit.
Vilém Gracias, ze dne: 24.12.2006

Samozřejmě kolem nás existuje hodně různých světelných zdrojů, které lze použít k přisvícení. Pokud však chci být "vždy připraven", měl bych mít podobný zdroj ve stálé blízkosti. Viděl jsem různé čelenky s LED diodami, které se připevní pružnou širokou páskou na čelo.

¨

Po pravdě ty se mi zdají i hezčí, však z hlediska bezpečnosti a následně i třeba předpisů, potřebuji pro nasazeni světelné čelenky na pružné pásce sundat ochrannou přilbu. Pokud jsem však na stavbě, kde jsem se upsal podle 50110 některému pracovnímu postupu, měl bych mít na paměti i toto hledisko. V žádném případě nechci malovat čerta na zeď, ale toto jsou situace pro naši zem typické.

Konec úvodu, zpět k MAGIC LIGHT
jedná se o jaké-si skorobrýle. Ty pokud rozevřete, žárovky se rozsvítí. Nasadíte na místo brýlí a jednoduše pracujete. Nehledáte žádný vypínač ...


Klik pro detail!

Celé zařízení je velice jednoduché konstrukce. Co nejméně kontaktů k účelu, který má splnit. Prakticky vsunete do dvou pozder (vlevo a vpravo) po dvou AAA bateriích. Aby v pouzdru držely, zazazíte mezi ně malý kónický kolíček. Tím je zařízení připraveno k použití.

Pomůcka se při složeném tvaru skoro vyrovná velikosti vadasky, co by do podlouhlého tvaru. Pokud tuto speciální lampu umístíte do pouzdra, může spočívat klidně vedle nářadí ve vašem pracovním kufru.

Podívejme se detailně na princip:

Na obrázku vidíte AAA baterie, zarážku. Po vložení a upevnění "stačí brýle otevřít", tím se spojí póly baterií s kontakty žárovky.

Trochu mi vadila kónická zarážka, která zabezpečovala baterie AAA v pouzdře. Z mého pohledu se jedná o malou součást, která při mé pořádnosti může brzy zmizet v nenávratnu. Však chtít dokonalosti po jednoduchých konstrukcích se nevyplácí. Výměna světelného zdroje je také velice snadná. Žárovka 2,2V/0,25A není sice zrovna úsporným zdrojem, však vzhledem k účelu použití dostačuje.

Cena není doposud známá. 

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.