Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Legenda značek na elektrotechnických výkresech - 2. díl: Elektrická požární signalizace


Document Actions
Článek
sestavená z doporučení zainteresovaných organizací. Krátký popis činnosti systému EPS.
Radek Kaisler, ze dne: 7.06.2002
reklama

Systém elektrické požární signalizace (dále jen EPS) slouží k detekci počátečních fází požáru ve střeženém prostoru. Signál detekce požáru předává na určené místo ve střeženém prostoru, nebo je přes dálkový přenos přenášen na pult centrální ochrany hasičského záchranného sboru. Dále systém EPS ovládá ostatní elektrická zařízení sloužící k protipožárnímu zásahu (zařízení pro odvod kouře a tepla, zvukový systém pro nouzové účely, odblokování dveří určených k požárnímu úniku atd.).

 

 

Jádrem systému je řídící mikroprocesorové centrum - ústředna EPS, která zpracovává a vyhodnocuje veškeré stavy systému, přijímá informace od detekční části systému (hlásičových linek) a řídí ovládání ostatních zařízení. V ústředně bývá zakomponován několika řádkový LCD displej a numerická klávesnice s několika dalšími klávesami. Přes tyto prvky je systém obsluhován a programován.

Případný vznik požáru detekují požární hlásiče. O principech detekce bude publikován samostatný článek. Hlásiče se zapojují do hlásičových linek, nejčastěji kruhových, počet hlásičů na lince je dán typem zařízení EPS.

Ovládání ostatních elektrických zařízení je řešeno nejčastěji bezpotenciálovými reléovými kontakty na samostatném modulu v ústředně (viz. tento článek), nebo na externích reléových skříních, tzv. kopplerech.

 

 

V současné době je legislativních ustanoveních ohledně značek EPS "bezvládí", nebo řekněme "bezlegislativí". Proč ?

 

Značky pro zařízení EPS řeší norma ČSN 342710 ve svém 49 odstavci. Ale ouha ! Tento odstavec je odkazem na tři další normy. Při důkladném prohledání serveru české normalizace jsem vypátral, že zde nejsou evidovány ani jako již neplatné. 

Stejná situace nastala i u normy ČSN 730875. Značky pro EPS řeší i v této normě odstavec 49 (pozoruhodná to shoda), rovněž odkazem na tři další normy (stejné jako v odkaze v ČSN 342710). 

 

Zeptal jsem se tedy hlav pomazaných a vznesl dotaz na cech EPS. Ti můj dotaz tlumočili firmě INTE s.r.o., která odpověděla takto:

 

Použiti značek komponentů EPS je řešeno normou ČSN 34 2710 čl. 49 a normou
ČSN 73 0875 čl. 49. 

Naše firma používá značky podle normy ISO 6790.
S pozdravem  František Krejči / INTE, s.r.o.

 

Ty články 49 jsme rozebíral výše, a zjistil, že jsou pasé. Norma ISO není pro naše končiny závazná a většina projekčních firem používá značky dle doporučení výrobců. 

 

Norma ČSN 730875 má být výhledově nahrazena ČSN EN 54-14, proto můžeme doufat, že zde bude vše uvedeno na pravou míru. 

 

 

Jelikož každý výrobce doporučuje odlišné typy značek, v tabulce je uvedena ta značka, která se vžila do běžné praxe u převážné většiny projekčních kanceláří, které znám. V drtivé většině to je doporučení výrobce systému EPS LITES.

Máte-li někdo jiný názor můžete mi napsat na můj email.

 

 

 

Značka:

Popis: Zdroj:
Hlásič kouře optický, bodový Doporučení výrobce systému LITES *
  

Hlásič teplot diferenciální, bodový,

hlásič teplot statický, bodový,

hlásič teplot, bodový (statický+diferenciální)

Doporučení výrobce systému LITES *
  

Multisenzorový hlásič bodový

(hlásič kouře, hlásič teplot)

Doporučení výrobce systému LITES *

Multisenzorový hlásič bodový

(hlásič kouře, hlásič teplot)

Všeobecná praxe **

Multisenzorový hlásič bodový

(hlásič kouře optický, 

hlásič kouře ionizační, 

hlásič teplot)

Všeobecná praxe **

Hlásič kouře lineární, vysílač

Všeobecná praxe **

Hlásič kouře lineární, přijímač

Všeobecná praxe **

Tlačítkový hlásič

Doporučení výrobce systému LITES *

Zkratový oddělovač,

izolátor

Všeobecná praxe **

Adresovací jednotka,

reléová skříň,

koppler

 

Všeobecná praxe **

Ústředna

Doporučení výrobce systému LITES *

Klíčový trezor

Všeobecná praxe **

Obslužné pole požární ochrany

Všeobecná praxe **

Zařízení pro přenos požárního poplachu

a poruchových stavů

Všeobecná praxe **

Signalizační tablo

Doporučení výrobce systému LITES *

Akumulátor

Doporučení výrobce systému LITES *

Požární poplachové zařízení, 

poplachová siréna

ČSN 01 33 90; EN 606 17

Ukončení kabelové trasy zavíčkovanou instalační krabicí KO68, KO 97, nebo volný vývod instalační trubky

ČSN 01 33 90; EN 606 17

Vývod 0.5m kabelu rozvodu elektrické zabezpečovací signalizace, uložený v zavíčkované instalační krabici KO 97

ČSN 01 33 90; EN 606 17

 

 

*) = Kolečko uvnitř značky může být plné

**) = Běžná praxe nejčastěji vychází z mírné úpravy významově podobné značky dle doporučení výrobce

 

 

Pro číslování čidel EPS na výkresech stanoví norma ČSN 730875 (tato norma bude výhledově nahrazena ČSN EN 54-14) tento postup:

        

XXYYZZ/AA

 kde:

 

XX určuje pořadové číslo ústředny EPS,

YY pořadové číslo hlásící linky na ústředně EPS,

ZZ*** pořadové číslo prvku (hlásiče) v hlásící lince ,

AA určuje logické začlenění do hlásičové zóny (grupy), dle fyzického dělení objektu (nemá spojitost s umístěním na hlásicí lince)

 

 

*)     = Kolečko uvnitř značky může být plné

**)   = Běžná praxe nejčastěji vychází z mírné úpravy významově podobné značky dle doporučení výrobce

***) = Současné technické možnosti systémů EPS umožňují na jednu hlásící linku zapojit až cca 127 prvků. V tomto případě poslední nebude dvojčíslí ZZ, ale trojčíslí ZZZ. Aby číselné označení neztratilo přehlednost je pro tento případ dobré jednotlivé části oddělovat tečkou: XX.YY.ZZZ/AA.

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933