Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Legenda značek na elektrotechnických výkresech - Elektrická zabezpečovací signalizace (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.01.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Legenda značek na elektrotechnických výkresech - Elektrická zabezpečovací signalizace


Krátký popis činnosti systému EZS a aktuální legenda značek sestavená z normativních podkladů.
Radek Kaisler, ze dne: 16.01.2003

   Systém elektrické zabezpečovací signalizace slouží k detekci vniknutí  nežádoucích osob do střeženého prostoru,  monitoruje neoprávněný pohyb nežádoucích osob, sleduje sabotážní činnosti a signály o tomto narušení předává na určené místo.

 

 

  

 

 

   Sestává z řídícího mikroprocesorového centra - ústředny EZS, která zpracovává a vyhodnocuje veškeré stavy systému a z vstupních a výstupních zařízení.

   Vstupními zařízeními jsou v drtivé většině čidla, která detekují nežádoucí vniknutí či pohyb neoprávněných osob a sabotážní činnosti (přestřižení přívodního kabelu, násilné zničení čidla atd.) ve střeženém prostoru. O principech detekce bude publikován samostatný článek. Tyto čidla předávající analogovou informaci o pozitivní detekci a případné sabotáži ústředně.  V menších systémech jsou zapojeny přímo na ústřednu, u větších systému přes tzv. koncentrátory. Koncentrátory zpracovávají analogové informace od několika (zpravidla 8 nebo 16) čidel. Zapojují se na společnou sběrnici (nejčastěji RS485) a v datové formě komunikují s ústřednou. 

   Výstupními zařízeními rozumíme zejména sirény k vyhlašování poplachu, zařízení pro přenos signálu "poplach" na pult centrální ochrany, tiskárnu, signalizační tabla a reléové, případně tranzistorové moduly pro přenos stavů k ostatním elektrickým zařízením. Reléové a tranzistorové výstupy mohou být včleněny do koncentrátorů.

   Celý systém je možné monitorovat, ovládat a programovat z klávesnic, rozmístěných na vhodných místech. Nejběžnějí používané klávesnice zobrazují informace na několikařádkovém textovém LCD displeji, instrukce je možné zadávat přes numerickou  klávesnici s několika speciálními klávesami. 

 

Předkládané značky v současné době doporučuje norma ČN EN 50131-1, změna Z 1, , která obsahuje národní přílohy, částečně suplující dosud nepřevzaté části souboru norem EN 50 131. V příloze NT jsou vyznačeny doporučené schematické značky pro zákres rozvodu elektrické zabezpečovací signalizace (viz. tento článek

 

Zobrazení značek je rozděleno do osmi tabulek (vzhledem k pohodlnějšímu načítání obrázků).

 

Otevřít 1. tabulku  Otevřít 2. tabulku Otevřít 3. tabulku Otevřít 4. tabulku
Otevřít 5. tabulku Otevřít 6. tabulku Otevřít 7. tabulku Otevřít 8. tabulku

 

 

Pro číslování jednotlivých komponentů na výkresech se vžil do běžné praxe následující postup. Tento v normě není zakotven.

 

Číslování čidel:         

0X.0Y.0Z.a,

 kde:

 

0X je číslo sběrnice (linky),

0Y je číslo (adresa) koncentrátoru na sběrnici,

0Z je číslo (vstupní nebo výstupní) smyčky na sběrnici,

"a" je písmenovým poředím označeno pořadí komponentu na smyčce (uvedeno pouze v případě, je-li na smyčce zapojeno více komponentů).

 

 

Číslování komponentů na sběrnici (klávesnic a koncentrátorů):      

0X.0Y,

 kde:

 

0X je číslo sběrnice (linky),

0Y je číslo (adresa) koncentrátoru, klávesnice nebo ostatního komponentu na sběrnici.

 

 

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.