Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: LPE: Základy legislativy a technických požadavků pro elektrotechniku (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.04.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

LPE: Základy legislativy a technických požadavků pro elektrotechniku


LPE: Základy legislativy a technických požadavků pro elektrotechniku
Záměrem této akce je seznámení techniků pracujících v oboru elektroinstalací s významnými novinkami a novelizovanými ustanoveními zákonů, vyhlášek a technických norem v aktuálním znění. Důraz je kladen především na zákon 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů, inženýrů a techniků činných ve výstavbě ...
Komerční sdělení, ze dne: 19.04.2012

 

Záměrem této akce je seznámení techniků pracujících v oboru elektroinstalací s významnými novinkami a novelizovanými ustanoveními zákonů, vyhlášek a technických norem v aktuálním znění. Důraz je kladen především na zákon 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů, inženýrů a techniků činných ve výstavbě a výkonový řád stanovený ČKAIT. Akce je určena především projektantům a technikům, kteří provádějí montáž elektroinstalací nebo stavební dozor nad elektroinstalačními pracemi. Koncepce přednášek se zaměřuje hlavně na osoby autorizované, případně o autorizaci žádající. Informace poskytnuté na této akci jsou využitelné jako součást přípravy na autorizaci ČKAIT.
Dále budou účastníci seznámeni s důležitými novinkami v oblasti ČSN zabývajícími se, bezpečností, uzemňováním a pospojováním, provedením rozvodů, umělým osvětlením a návrhem rozvodů z hlediska požární ochrany.

Zákon č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů, inženýrů a techniků činných ve výstavbě
Do posledních detailů bude probrán celý zákon, který je základem pro výkon povolání autorizované osoby ve všech činnostech souvisejících s projektováním, výstavbou a provozováním elektroinstalací včetně revizí. Zákon bude uveden do souvislostí s dalšími zákony, kterými jsou:

Exkluzivně právě v rámci této akce bude do všech podrobností probrán, vysvětlen a okomentován Výkonový řád ČKAIT. Budou osvětleny pojmy, jako jsou: výkonové fáze projektu, standardy obsahu a formy dokumentace podle fází realizace projektu, způsob výkonu funkce technického dozoru. Samostatnou a velmi významnou součástí problematiky jsou doporučení vydaná ČKAIT pro stanovení honoráře za práci autorizovaných osob.

Účastníci akce budou v plném rozsahu seznámeni s obsahem otázek vydaných ČKAIT pro zkoušky techniků se zaměřením na elektrotechniku. Pro zájemce připravující se na autorizační zkoušku zde budou uvedeny všechny potřebné informace o organizaci a průběhu autorizační zkoušky.

Bezpečnost elektrických zařízení a ochrana proti úrazu elektrickým proudem
V této části přednášek bude probrána novelizovaná ČSN 33 2000-4-41 ed. 2. Zvláště budou zopakovány základní znalosti týkající se druhů ochran před úrazem podle druhů sítí, krytí elektrických zařízení a technické principy ochran. Konkrétně princip ochrany automatickým odpojením od zdroje z hlediska stanovených časů odpojení, vliv doporučených charakteristik jističů v návaznosti na dimenzování vedení. Zmíněno bude i použití proudových chráničů.

Uzemňování a pospojování
V návaznosti na nejnovější platnou ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 bude probírána volba a zřizování zemničů společně s volbou vhodných materiálů pro jednotlivé druhy zemničů a způsobů jejich ukládání do půdy i do základů budov. S tím souvisí také použití, dimenzování a volba materiálů ochranných vodičů. Důležitou otázkou, zde probíranou, je vztah ochranných vodičů a pospojování ostatních kovových konstrukcí v budovách. Součástí přednášek budou i příklady konkrétního technického provedení pospojování s důrazem na provedení spojů. Znovu bude objasněna navazující problematika elektrických zařízení v náročnějších prostředích, například v koupelnách, prostorech se sprchou, bazénech, nebo zemědělských a zahradnických zařízeních.

Stanovení vnějších vlivů a zpracování protokolu
Posluchači budou seznámeni se způsobem stanovení vnějších vlivů ve vazbě na ustanovení ČSN 33 2000-5-51 a ČSN 33 2000-4-41 ed-2 Z1. Výstupem by měl být zpracovaný protokol o stanovení vnějších vlivů jako nezbytný podklad pro projekční práce i určení postupů údržby a určení periodicity revizí.

Využití výpočetní techniky při tvorbě podkladů pro systémy ochrany před bleskem a přepětím
Seznámení s programem Hakelsoft
® pro výpočet rizika podle ČSN 62305-2. Platné normy pro projektování ochran před bleskem a přepětím jsou komplexní a vyžadují hluboké porozumění problematice. Alespoň rutinní činnosti při návrhu lze přenechat vhodnému programovému vybavení.

Ukládání vedení, druhy uložení
Stanovovat způsoby ukládání kabelů a elektrických vedení všeobecně je denním chlebem každého projektanta. Také pro revizního technika a pracovníka technického dozoru na stavbě je znalost této problematiky nepostradatelná. Přestože jde o známou tématiku, není na škodu obnovit znalosti o dimenzování vodičů a jejich tepelném namáhání, stejně jako o ochranách a ochranných přístrojích vedení. Patří sem i někdy opomíjená záležitost vzájemných vzdáleností silových a slaboproudých vedení podle ČSN EN 50174-2 a 3.

Základy osvětlování
Přehledná znalost návrhu osvětlovacích soustav včetně znalosti základních pojmů jistě prospěje každému projektantovi elektrických zařízení a udělá z něho kvalifikovaného partnera architektů a stavebních projektantů. I ten, kdo se necítí jako specialista na osvětlování by měl znát postupy při výpočtech umělého osvětlení, které pozná právě z této přednášky. Stejně tak by projektant elektro měl dokázat navrhnout systém nouzového osvětlení, který často zůstává mimo okruh zájmu architektů.

Předpisy pro návrh rozvodů z hlediska požární ochrany
Při seznamování s novelizovanými normami nelze opomenout ani předpisy týkající se vztahu elektrických rozvodů a požadavků požární ochrany. Nejnověji jsou tyto požadavky obsaženy ve vyhlášce 268/2011 Sb. Přednáška bude zaměřena i na řešení napájení požárně bezpečnostních zařízení.

Toto dvoudenní školení si klade za cíl vtáhnout techniky, kteří již podnikají jako autorizované osoby, respektive o autorizaci usilují do aktuální problematiky týkající se elektrických rozvodů nízkého napětí. Problematika je rozsáhlá, ale každý účastník akce si najde to své. Navíc zde lze získat přehled i o méně frekventovaných otázkách z oboru.

Přednášející:

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.