Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Přehled norem ČSN pro elektrické instalace v budovách


Document Actions
Přehled norem ČSN pro elektrické instalace v budovách
Přehled norem ČSN pro elektrické instalace v budovách – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Výběr z dotazů uživatelů technických norem a vyjádřeních k dané problematice – Nové a připravované normy z této oblasti – TNI 33 2140 Elektrický rozvod v místnostech pro lékařské účely
Karel Dvořáček, ze dne: 7.08.2007
reklama

Přehled norem ČSN pro elektrické instalace v budovách
– Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech
– Výběr z dotazů uživatelů technických norem a vyjádřeních k dané problematice
– Nové a připravované normy z této oblasti
– TNI 33 2140 Elektrický rozvod v místnostech pro lékařské účely

– komentář k ČSN 33 2140.

Zpráva o zařazování částí 7 – Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - připravených v rámci mezinárodní spolupráce v komisi IEC (TC 64) pod kmenovým číslem 60364 (dříve 364) a v rámci prací evropské spolupráce v komisi CENELEC pod číslem 60364 (dříve 384).

CENELEC změnil číslo 384 od počátku roku 2004 na číslo 60364, takže číslování hormonizačních dokumentů HD je shodné s číslováním mezinárodních norem IEC.
V současné době je trend vypracovávat harmonizační dokumenty HD společně s přípravou nových či revidovaných mezinárodních norem. Současně s tímto postupem je uplatňovaný trend nevypouštět z dokumentů ustanovení na kterých se komise nedohodly, ale uvést odlišnosti uplatněné u všech zainteresovaných států. Tato praxe vede k úplnosti norem za cenu jejich horší přehlednosti pro národní uživatele, což je ovšem menší problém než dřívější neúplnost. Zároveň jsou v nových HD uplatňovány odkazy na původní, zdrojové dokumenty, tedy především na mezinárodní normy IEC, bez ohledu zda tyto byly zapracovány do evropských norem EN, či do HD.

Části do elektrotechnických předpisů souboru ČSN 33 2000 již zavedené

  1. IEC 364-7-701 je zapracována do ČSN 33 2000-7-701 Elektrotechnické předpisy – Elektrická zařízení – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 701: Prostory s vanou nebo sprchou a umývací prostory (1997)
    V současnosti je návrh příslušného HD 384-7-701 dokončován a z tohoto důvodu je současně připravována i nová ČSN 33 2000-7-701. Tento dokument HD obsahuje i značné množství národních odchylek pro jednotlivé státy zúčastněné v CENELEC.

Hlavní odlišnosti od dosavadní, platné ČSN 33 2000-7-701:1997 budou:

  • Zóna 3 není ohraničena vzdáleností od zóny 2, ale vyplňuje zbylý prostor místnosti;
  • Všechny obvody napájející zařízení v prostoru c koupací či sprchovou vanou musí mít doplňkovou ochranu (proudový chránič o jmenovitém vypínacím residuálním proudu maximálně 30mA, jedinou výjimkou je obvod pro elektrický boiler (toto ustanovení máme společné s Německem, Maďarskem a Slovinskem);
  • Prostor pod vanou je zóna 1 ve všech případech;
  • Topné vodiče v podlaze budou muset mít vlastní kovový oplet plnící funkci ochranného vodiče, tedy nebude možno používat dodatečně zřizovanou síť nad topnými vodiči;
  • Podlahové vytápění nebude možno napájet přes oddělovací ochranný transformátor;
  • Norma nebude obsahovat požadavky na obecný umývací prostor u umývadel a dřezů, toto ustanovení bude posouzeno z hlediska současné potřebnosti a pokud bude shledána jeho potřeba bude (v modifikované podobě) vložena do ČSN 33 2130. Stejně bude postupováno i u ustanovení pro zásuvky u umývadel ve školních učebnách.

Nejčastější dotazy k platné ČSN 33 2000-7-701:
Opravy elektrických rozvodů bytových jader

Bytová jádra, resp. jejich vybavení, jsou velmi často opravována. Pro opravy elektrických rozvodů obecně platí, že dochází k zajištění původní funkčnosti a základní bezpečnosti elektrických rozvodů bez vlivu na jejich věcné a morální zastarávání, to znamená že opravované zařízení musí stále splňovat bezpečnostní požadavky elektrotechnických předpisů (dříve platných), pokud obecný požadavek na zajištění bezpečnosti nestanoví jinak.

  • Klasickým nepochopením základních bezpečnostních kritérií je například odstranění části doplňujícího pospojování v koupelně (spojujícího např. rám dveří s ostatním pospojováním) při opravě, bez užití proudového chrániče pro vybrané obvody v koupelně s odůvodněním, že ČSN 33 2000-7-701 toto připojení již nevyžaduje.
  • Za opravu elektrických rozvodů bytového jádra lze považovat pouze výměny určitých částí elektrických rozvodů a zařízení, jako je např. výměna svítidel, přístrojů, úprava pospojování při změně materiálu vodovodního potrubí, oprava uložení odbočných krabic v instalačním jádře atd. Avšak i při těchto opravách se doporučuje osadit zásuvky se zabudovaným proudovým chráničem s jmenovitým vybavovacím rozdílovým proudem In nepřesahujícím 30mA – viz obrázek. V tomto případě je podmínkou podrobná revize daného obvodu, především dobrý stav vodiče PEN.
    Má-li dojít ke generální opravě bytového jádra či k jeho náhradě, je vždy nutno provádět rekonstrukci elektrických rozvodů, to je provedení v souladu s požadavky platné ČSN 33 000-7-701.

Náhrada bytového jádra a provedení elektrických rozvodů
V tomto případě je nutno vždy postupovat v souladu s platnou ČSN 33 2000-7-701. Pouze dojde-li k rekonstrukci bytového jádra bez rekonstrukce elektrických rozvodů v bytě, je možno ponechat přívodní vedení v systému TN-C a použít přístroje se zabudovaným proudovým chráničem. Toto řešení je však přípustné pouze do doby rekonstrukce elektrických rozvodů, kdy je nutno dané obvody provést v soustavě TN-S a ochranné a jisticí přístroje soustředit v bytové rozvodnici.
Specifickou opravou bytových jader je výměna původních kovových vodovodních potrubí za nová, převážně plastová. Původní kovová potrubí byla totiž zásadně (v souladu s platnými elektrotechnickými předpisy) připojována na ochranné pospojování v každém instalačním jádře. V průběhu času, došlo-li k přerušení některého vodiče PEN obvodu připojeného k tomuto potrubí (obvod pro bytové jádro, obvod pračky) mezi odbočením v rozvodnici a tímto místem připojení, nebylo možno tuto poruchu jednoduše zjistit, neboť proudový obvod se uzavíral po tomto potrubí a dalších připojených vodičích v dalších bytech. Tato porucha zapříčinila úrazy elektrickým proudem instalatérů, kteří si nezajistili odborné odpojení všech vodičů pospojení a zajištění kovového vodovodního potrubí proti nahodilému přenosu nebezpečného dotykového napětí z odpojených vodičů pospojení.
Instalatérské firmy znalé této problematiky vyžadují před začátkem prací na rekonstrukci vodovodního potrubí přepojení všech vodičů pospojení z trubních systémů a samostatný ochranný vodič vedený instalačními jádry (průběžným spojením všech pospojování v trase potrubí). Tento požadavek není obsažen v normách zabývajících se elektrickými rozvody v koupelnách, avšak z hlediska ochrany pracovníků provádějících výměnu vodovodního potrubí je naprosto legitimní. Některé vodoinstalatérské firmy řešily tuto problematiku tak, že ponechaly v jádře svislé původní potrubí studené vody, které nadále plnilo propojovací funkci elektrického pospojení v jednotlivých koupelnách. Toto řešení je však nutno považovat za krajní – nouzové z důvodu přeplněnosti šachty i menší přehlednosti jednotlivých zařízení.


Klik pro větší náhled.
 Využití proudového chrániče vestavěného v zásuvce

Umísťování zásuvek a spínačů u umyvadel, mycích dřezů a výlevek dle platné ČSN 33 2000-7-701
Zásuvky a spínače mohou být umístěny pouze vně umývacího prostoru; jsou-li aspoň ve výši 1,2m nad podlahou, mohou být umístěny těsně u hranice umývacího prostoru. Jsou-li umístěny níže, musí být vzdáleny svým nejbližším okrajem aspoň 0,2m od hranice umývacího prostoru.
Poznámka: Prostor pod mycím dřezem, zapuštěným do pracovní desky s těsněním zabraňujícím stékání vody při normálním používání dřezu do prostoru pod samotný dřez, se považuje z hlediska

  1. IEC 364-7-702 S.2 je zapracována ČSN 33 2000-7-702 ed.2 – Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 702: Plavecké bazény a jiné nádrže (2003) - V této normě bylo použito znění HD 384.7.702 S2 z roku 2002;

Zde je důležitá změna oproti dříve platné normě ČSN 33 2000-7-702:1996:
Definice nádrže fontány - nádrž, která není určená k užívání lidmi a která nesmí být přístupná (dosažitelná osobám) bez užití žebříku nebo obdobného nástroje.
Pozor: Pro nádrže fontán, které mohou být užívány lidmi se užijí specifikace a požadavky pro plavecké bazény.
Toto má zásadní vliv na budování osvětlení uloženého v nádrži fontány. Pouze u dříve vybudovaných lze při opravě ponechat původní osvětlení s napájením 230V, při splnění dalších, v původní normě (ČSN 33 2000-7-702:1996) uvedených podmínek (například obvod je vybaven proudovým chráničem se jmenovitým vybavovacím, residuálním proudem do 30mA). Toto znamená, že původní provedení osvětlení fontán mohu pouze opravovat.

  1. IEC 364-7-703:2004 je zapracována do ČSN 33 2000-7-703 ed.2. Elektrotechnické předpisy – Elektrická zařízení – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 703: Místnosti se saunovými kamny (2005)
    V současnosti je vypracována nová IEC 60364-7-703 (2004), kterou HD 60364-7-703:(2005) přejímá bez věcných změn.
    Důležité změny:
    V ČSN 33 2000 –7-703:2004 oproti dřívější verzi (z roku 1997) došlo k úpravám – například nová norma zná pouze 3 zóny, pro všechny spotřebiče kromě saunových kamen je požadováno využití proudového chrániče s vypínacím residuálním proudem do 30mA atd.
     
  2. IEC 364-7-704 (1989) je zapracován do ČSN 33 2000-7-704 Elektrotechnické předpisy – Elektrická zařízení – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 704: Elektrická zařízení na staveništích a demolicích (2001). V této normě bylo požito HD 384-7-704 S1: 2000 s nímž je identická.
    V roce 2005 byla vypracována novelizace IEC 60364-7-704, která je v současnosti zapracovávána do HD 60364-7-704 a tedy se současně připravuje i nová ČSN 33 2000-7-704. V současnosti jsou práce přerušené s ohledem na nestíhání termínů v rámci prací CENELEC.
    O hlavních zásadách tohoto předpisu budeme referovat samostatně.
     
  3. IEC 364-7-705 je zapracována do ČSN 33 2000-7-705 Elektrotechnické předpisy – Elektrická zařízení – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 705: Elektrická instalace v zemědělských a zahradnických zařízeních (1995)
    V této normě bylo použito i znění HD 384.7.705 S1 z roku 1991.
    Na základě nové normy IEC 60364-7-705:2006 je v současnosti návrh příslušného HD 60364-7-705 dokončován a z tohoto důvodu je současně připravována i nová ČSN 33 2000-7-705.

Hlavní změny proti předchozí ČSN 33 2000-7-705:1995
Změny proti požadavkům předchozí normy jsou především:

  • zvedení nových požadavků pro místa s vysokou koncentrací chovných zvířat;
  • zvedení nových požadavků pro budovy a další objekty doplňující rostlinné a živočišné provozy;
  • doplnění požadavků na elektrická zařízení – elektrické rozvody, svítidla, zásuvky, užití elektrických zařízení v náročném prostředí s nebezpečím požáru;
  • použití proudových chráničů je požadováno u všech koncových obvodů.
  1. IEC 364-7-706 (1983) je zapracována do ČSN 33 2000-7-706 Elektrotechnické předpisy – Elektrická zařízení – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 706: Omezené vodivé prostory (1996)
    V roce 2005 byla vypracována novelizace IEC 60364-7-706, která je v současnosti zapracovávána do HD 60364-7-706 a tedy se současně připravuje i nová ČSN 33 2000-7-706. V současnosti jsou práce přerušené s ohledem na nestíhání termínů v rámci prací CENELEC.
    O hlavních zásadách tohoto předpisu budeme referovat samostatně.
     
  2. IEC 364-7-707(1984) je zapracována do ČSN 33 2000-7-707 Elektrotechnické předpisy – Elektrická zařízení – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 707: Požadavky na uzemnění v instalacích zařízení pro zpracování dat (1997)
     
  3. IEC 364-7-708 je zapracována do HD 384-7-708:2005 a tím i do ČSN 33 2000-7-708 Elektrotechnické předpisy – Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl 708: Elektrická zařízení parkovacích míst pro karavany v kempincích:2005.
     
  4. IEC 364-7-711 – v modifikované podobě (dle HD 384.7.711) je zapracována v ČSN 33 2000 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl 711: Výstavy, přehlídky a stánky(2004) V této normě bylo použito znění HD 384.7.711 S1 z roku 2003;
     
  5. S ohledem na značný počet dotazů k této problematice je zpracována technická normalizační informace – publikace TNI 33 2000-7-711, která podává k této normě výklad.
     
  6. IEC 364-7-712 (2002) Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl 712: Fotovoltaické napájecí systémy. HD 60364.7.712 (2005) přebírá IEC 364-7-712 (2002) bez věcných změn. HD je zapracován do ČSN 33 2000-7-712 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl 712: Fotovoltaické napájecí systémy.
     
  7. IEC 364-7-713(1996) - Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl 713: Nábytek. Protože práce na příslušném HD neprobíhají dle předpokladů, je norma IEC 364 -7-713 je zavedena do ČSN 33 2000-7-713:2005 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl 713: Nábytek.
     
  8. IEC 364-7-714(1996) - Elektrotechnické předpisy – Elektrická zařízení – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 714: Zařízení pro venkovní osvětlení - ČSN 33 2000-7-714 Elektrotechnické předpisy – Elektrická zařízení – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 714: Zařízení pro venkovní osvětlení: 2001 je identická s HD 384-7-714 S1: 2000.
     
  9. IEC 364-7-715 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl 715: Instalace světelného zařízení napájeného malým napětím. V návaznosti na tuto normu IEC byl zpracován HD 384.7.715: 2005, který bude zapracován do ČSN 33 2000-7-715:2006 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl 715: Instalace světelného zařízení napájeného malým napětím.
     
  10. IEC 364-7-717(2001) Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl 717: Mobilní nebo transportovatelné obytné jednotky na ní navazuje HD 60384.7.717(2004) tato byla zapracována do ČSN 33 2000-7-717 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl 717: Mobilní nebo transportovatelné obytné jednotky:2005, která je identická s HD 60384.7.717(2004).
     
  11. IEC 60364-7-753 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 753: Podlahové a stropní vytápění (připravuje se) dříve byla připravena norma HD 384-7-753 S1: Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 753: Podlahové a stropní vytápění (2001), která je zapracována v ČSN 33 2000-7-753 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 753: Podlahové a stropní vytápění: 2003, která je s ní identická.
     
  12. HD 384-7-754 - Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 754: Elektrická instalace v karavanech a obytných budovách (2005) nemá v souboru IEC 364 obdobu (vznikla vyjmutím části normy IEC 384-7-708/A1(1993) a je zapracovávána do ČSN 33 2000-7-754:2005 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 754: Elektrická instalace v karavanech a obytných budovách.

Části do elektrotechnických předpisů ČSN zaváděné

  1. IEC 60364-7-740 - Elektrické instalace budov - Část 7-740: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Dočasná elektrická instalace pro stavby zábavních zařízení a stánků v lunaparcích, zábavních parcích a cirkusech (2000) zavedená v HD 60364-7-740:2006 je zapracovávána do ČSN 33 2000-7-740 Elektrické instalace budov - Část 7-740: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Dočasná elektrická instalace pro stavby zábavních zařízení a stánků v lunaparcích, zábavních parcích a cirkusech (Předpokládané vydání této normy je v 1.čtvrtletí roku 2007.)

Části do elektrotechnických předpisů ČSN ještě nezavedené

  1. IEC 364-7-709 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl 709:Mariny a přístaviště
    V současnosti se zpracovává HD 384.7.709
     
  2. IEC 364-7-710 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl710: Elektrická instalace ve zdravotnictví
    V současnosti se zpracovává HD 384.7.710

    V současnosti platná ČSN 33 2140 Elektrotechnické předpisy. Elektrický rozvod pro lékařské účely vychází z obdobného řešení problematiky elektrických rozvodů a zařízení ve zdravotnictví jako IEC 364-7-710. Poněvadž HD 60364-7-710 je v současnosti ve skluzu a její vyjití se v dohledné době nepředpokládá bylo na TNK č. 22 rozhodnuto vydat TNI 33 2140 do které budou zapracovány hlavní nové poznatky pro elektrotechniku ve zdravotnictví.
     
  3. připravuje se IEC 60364-7-720 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl 720: Elektrická zařízení parkovacích míst pro karavany, v kempech, marinach a obdobných místech.
     
  4. připravuje se IEC 60364-7-729 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl 729: Obsluha a údržba chodeb v rozvodnách

Nová ČSN 33 2000-7-704: Elektrická instalace nízkého napětí–Část 7-704: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Elektrická zařízení na staveništích a demolicích

V rámci prací CENELEC je vypracovávána novelizace dokumentu zabývajícího se elektrickým zařízením na staveništích a demolicích – HD 60364-7-704. Tento dokument je v současnosti v konečném schvalovacím řízení a proto přinášíme o něm základní informace, neboť se připravuje jeho zavedení do ČSN 33 2000-7-704.

Rozsah platnosti nové normy
Zvláštní požadavky uvedené v této části souboru ČSN 33 2000 platí pro prozatímní elektrická zařízení určená pro elektrické rozvody používaná po dobu výstavby nových objektů či demolice stávajících.
Jedná se například o elektrická zařízení sloužící pro:

  • práce spojené s novou pozemní výstavbou;
  • práce spojené s opravou, přestavbou, přístavbou, nebo demolicí stávajících budov či jejich částí;
  • veřejné inženýrské práce;
  • zemní práce;
  • podobné práce.

Ustanovení této normy platí pro pevné i pohyblivé rozvody.

Ustanovení této normy neplatí pro:

  • elektrická zařízení uvedená v IEC 60621 souboru, ani pro podobná elektrická zařízení používaná při povrchovém dobývání;
  • elektrická zařízení v administrativních prostorech staveniště (kancelářích, toaletách, shromaždištích, kantýnách, restauracích, ubytovnách, WC, atd.), kde platí obecná ustanovení části 1 až 6 ČSN 33 2000.

Pro zvláštní případy platí přísnější požadavky, například část 706 pro omezené vodivé prostory.

Požadavky této části se vztahují i na:

  • pevné elektrické rozvody omezené na montáž hlavního spínače a ochranného zařízení, (místo, které slouží jako rozhraní mezi systémem zajišťujícím napájení a vlastními rozvody pro stavbu či demolici);
  • instalaci na straně zátěže mimo část tvořenou mobilními nebo transportovatelnými elektrickými zařízeními tvořícími část pohyblivé instalace.

Zdroje
Jedno staveniště smí být napájeno z několika napájecích zdrojů, včetně upevněných nebo mobilních zdrojových soustrojí; viz IEC 60364-5-55, ustanovení 551 (ČSN 33 2000-5-55).

Ochranná opatření před úrazem elektrickým proudem
Obvody napájející zásuvky se jmenovitým proudem do 32A včetně a ostatní obvody sloužící pro napájení elektrického ručního nářadí se jmenovitým proudem do 32A musí být chráněny:

  • proudovým chráničem s vybavovacím reziduálním proudem nepřesahujícím 30mA (čl. 412.5 ČSN 33 2000-4-41), nebo
  • napájením pomocí SELV nebo PELV, nebo
  • elektrickým oddělením (413.5 ČSN 33 2000-4-41), přičemž každá zásuvka a každé elektrické ruční zařízení musí být napájeno z vlastního oddělovacího bezpečnostního transformátoru, nebo musí mít vlastní, samostatné sekundární vinutí oddělovacího bezpečnostního transformátoru.

Pokud je užito ochrany pomocí elektrického oddělení, je třeba věnovat zvláštní pozornost požadavkům ustanovení 413.5.1.3 (ČSN 33 2000-4-41).

Požadavky na obvody SELV
Bez ohledu na jmenovité použité napětí provedou se opatření na ochranu před dotykem živých částí v souladu s 411.1.4.3 (ČSN 33 2000-4-41).

Požadavky na obvody PELV
Bez ohledu na jmenovité použité napětí provedou se opatření na ochranu před dotykem živých částí v souladu s 411.1.5.1 (ČSN 33 2000-4-41).

Ochrana před dotykem živých částí
Ochrana zábranou (článek 412.3 - ČSN 33 2000-4-41) ani polohou (článek 412.4 - ČSN 33 2000-4-41) není dovolena.

Odpojení od zdroje
Obvody napájející zásuvkové vývody se jmenovitým proudem vyšším než 32A se vybaví proudovým chráničem se jmenovitým vybavovacím proudem nepřesahujícím 500mA, který může sloužit i jako vypínač.

V případě instalace přenosných generátorových zdrojů nemusí být užito přístrojů pro sledování izolačního stavu.

Výběr a stavba elektrického zařízení
Všechny rozváděče pro rozvod elektřiny na staveništích a demolicích (ACS) musí splňovat požadavky IEC 60439-4.
Vidlice a zásuvky se jmenovitým proudem přesahujícím 16A musí vyhovovat požadavkům IEC 60309-2.
Zásuvky se jmenovitým proudem nepřesahujícím 16A mají odpovídat příslušným národním normám.
Aby se zabránilo poškození, nemají být kabely pokládány přes cesty nebo ochozy. Tam, kde je to nutné, musí se zajistit zvláštní ochrana proti mechanickému poškození a styku s konstrukcí zařízení. Zvláštní pozornost je třeba věnovat ochraně vodičů vedených na povrchu či venkovnímu vedení před nebezpečím mechanického poškození, nebo před vlivy prostředí a činností na staveništi či demolici.
Ohebné vodiče vystavené pohybu musí být typu H07 RN-F1N nebo ekvivalentní, odolné proti oděru a vodě.

Spínací a řídicí přístroje
Každý stavební rozváděč (ACS) musí být vybaven přístrojem pro odpojování a spínání na straně napájení.
Odpojovací přístroj silového přívodu musí být možno zajistit ve vypnuté poloze (například visacím zámkem,nebo uvnitř uzamykatelného krytu).
Elektrická zařízení užívaná na staveništích a demolicích musí být napájena ze staveništního rozváděče – ACS.
Každý ACS musí obsahovat:

  • ochranné přístroje proti nadproudům;
  • přístroje zajišťující ochranu před nebezpečným dotykem neživých částí
  • zásuvky, pokud jsou požadovány.

Bezpečnostní a pohotovostní napájení musí být připojeno přístroji zabraňujícími současnému připojení napájení z různých zdrojů.

Bezpečnostní opatření
Místní podmínky mohou vyžadovat použití bezpečnostních opatření, například únikového osvětlení.

Tato norma obsahuje podrobnější výčet národních specifik (tyto zde neuvádíme neboť se dotýkají praxe mimo území ČR) pro jednotlivé části elektrického zařízení na staveništích a demolicích. Dále zavádí pro ochranu před nebezpečným dotykem neživých částí elektrického zařízení zapojeného vidlicí do zásuvky se jmenovitým proudem do 32A včetně použití proudového chrániče se jmenovitým vybavovacím proudem 30mA a u zásuvkových obvodů se jmenovitým proudem nad 32A použití proudových chráničů se jmenovitým vybavovacím proudem 500mA.

Nově připravovaná ČSN 33 2000-7-706 - Elektrická instalace nízkého napětí – Část 7-706: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Omezené vodivé prostory

Úvod
V roce 2005 byla vypracována technickou komisí TC 64 publikace IEC 60364-7-706:2005, Elektrická instalace a ochrana před úrazem elektrickým proudem, Část 7-706: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Omezené vodivé prostory, která je spolu se společnými modifikacemi připravenými technickou komisí CENELEC připravována jako harmonizační dokument HD 60364-7-706, který by měl být dokončen v letošním roce. Česká republika je povinna tento dokument přijmout ve stanoveném termínu který bude vyhlášen po vyjití definitivního návrhu HD a z tohoto důvodu se již připravuje i nová ČSN 33 2000-7-706, která nahradí původní ČSN 33 2000-7-706:1996.

Rozsah platnosti nové ČSN 33 2000-7-706
Nová ČSN 33 2000-7-706 je zaváděna jako „Část“ souboru norem. Toto znamená, že je normám části sedm kladena vyšší důležitost než dříve kdy byly v hierarchii tohoto souboru vedeny jako oddíly.
Zvláštní požadavky uvedené v této normě platí pro elektrická zařízení v omezených vodivých prostorech a pro napájení elektrických zařízení v těchto prostorech, včetně přenosných, určených pro použití v těchto prostorech.
Omezený vodivý prostor je prostor, sestávající se převážně z kovových nebo vodivých částí, uvnitř kterého je pravděpodobné, že osoba se částí svého těla dotkne vodivých okolních částí, přičemž možnost přerušení tohoto kontaktu je omezená.
Zvláštní požadavky této části neplatí pro prostory, ve kterých se osoby mohou při práci volně pohybovat, vstupovat do těchto prostorů a opouštět je bez fyzického omezení.
Pro činnosti spojené se svařováním elektrickým obloukem je třeba brát úvahu IEC 62081 TS a HD 407 a HD 427.

Ochranná opatření před úrazem elektrickým proudem
V omezených vodivých prostorech jsou dovolena k napájení elektrického zařízení dovolena pouze tato opatření:

  1. Pro napájení ručního nářadí a přenosného zařízení:
    - SELV (článek 411.1 ČSN 33 2000-4-41), nebo
    - elektrický oddělením obvodů (413.5 ČSN 33 2000-4-41), přičemž každá zásuvka a každé elektrické ruční zařízení musí být napájeno z vlastního oddělovacího transformátoru, nebo musí mít vlastní, samostatné sekundární vinutí oddělovacího transformátoru.
    Oddělovací ochranný transformátor smí mít více sekundárních vinutí.
     
  2. Pro napájení ručních svítidel:
    - SELV (článek 411.1).
    Zářivkové svítidlo s  vestavěným zvyšovacím (se dvěma vinutími) transformátorem napojeným na SELV je povoleno jako rovnocenné opatření.
     
  3. Pro přívod k upevněnému zařízení:
    - buď samočinné odpojení od zdroje (článek 413.1 ČSN 33 2000-4-41) s doplňujícím pospojováním (článek 413.1.6 ČSN 33 2000-4-41), které musí spojovat neživé části upevněného zařízení a cizí vodivé části v prostoru, nebo

    - SELV (článek 411.1 ČSN 33 2000-4-41), nebo

    - PELV (článek 411.1 ČSN 33 2000-4-41), kde doplňující pospojování musí spojovat neživé části upevněného zařízení, cizí vodivé části v prostoru a spojovat je spolu se systémem PELV se zemí, nebo

    - elektricky oddělených obvodů (článek 413.5 ČSN 33 2000-4-41), kde každé elektrické zařízení musí být napájeno z vlastního oddělovacího transformátoru, nebo musí mít vlastní, samostatné sekundární vinutí oddělovacího transformátoru, nebo

    - u elektrického zařízení třídy II, nebo u elektrického zařízení s ekvivalentní izolací (článek 413.2 ČSN 33 2000-4-41), nebo

    - u elektrického zařízení s přídavnou izolací, chráněného proudovým chráničem (článek 412.5 ČSN 33 2000-4-41) se jmenovitým vybavovacím proudem nepřesahujícím 30mA.

Zářivkové svítidlo s vestavěným zvyšovacím (se dvěma vinutími) transformátorem napojeným na SELV je povoleno jako rovnocenné opatření.

Ochrana před dotykem živých částí i neživých částí
Zdroje pro SELV a PELV

Zdroje pro SELV a PELV musí být umístěny mimo omezené vodivé prostory, pokud nejsou součástí upevněné instalace uvnitř trvale omezeného vodivého prostoru, jak je stanoveno v bodě c) článku výše.

Požadavky na neuzemněné obvody (SELV)
Bez ohledu na jmenovité použité napětí provedou se základní opatření na ochranu před dotykem živých částí v souladu s 411.1.4.3 - ČSN 33 2000-4-41.

Požadavky na uzemněné obvody (PELV)
Bez ohledu na jmenovité použité napětí provedou se základní opatření na ochranu před dotykem živých částí v souladu s 411.1.5.1 ČSN 33 2000-4-41.

Ochrana před dotykem živých částí ochrana zábranou a ochrana polohou
Ochrana zábranou ani ochrana polohou není dovolena.

Ochrana před dotykem neživých částí
Je dovoleno použít pouze obvodů a ochranných opatření určených výše.

Doplňující pospojování a účinné uzemnění
Je-li pro určité zařízení požadováno pracovní uzemnění, například pro měřící nebo řídící přístroje, musí se uvnitř omezeného vodivého prostoru provést pospojování všech nechráněných vodivých částí a kromě toho i pracovní uzemnění.

Ochrana elektrickým oddělením
Zdroje pro obvody s elektrickým oddělením v souladu s 413.5.1.1 ČSN 33 2000-4-41 musí být umístěny mimo omezené vodivé prostory, pokud nejsou součástí upevněné instalace uvnitř trvale omezeného vodivého prostoru.

Nová ČSN 33 2000-7-740 Elektrické instalace budov – Část 7 - 740: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Dočasná elektrická instalace pro stavby zábavních zařízení a stánků v lunaparcích, zábavních parcích a cirkusech

Tato část ČSN 33 2000-7-740, která zavádí HD 60364-7-740:2006, určuje minimální požadavky pro usnadnění návrhu, provedení a provoz dočasně instalovaných mobilních či transportovatelných elektrických strojů a staveb vybavených elektrickým zařízením. Tyto stroje a stavby jsou určeny k dočasné, opakované instalaci v lunaparcích, zábavních parcích, cirkusech a na obdobných místech, přičemž musí být zachována bezpečnost. Stálá elektrická instalace nepodléhá požadavkům této normy.

Tato část neplatí na vlastí elektrické zařízení strojů (viz ČSN EN 60204-1).

ČSN 33 2000-7-740 zavádí tyto definice

  • zábavní park, lunapark - plocha na níž je umístěna jedna či více staveb, stánků, krámků, kiosků či bud určených pro využití volného času
  • kiosk, bouda - nestacionární buňky všeobecně určené k umístění zařízení pro zábavu nebo předvádění
  • krámek, stánek - plocha nebo dočasná stavba určená pro předvádění, marketing, prodej, občerstvení, zábavu či estrádu
  • zábavní zařízení - cesty, stánky, krámky, objekty z textilií či obdobných materiálů, pobočné stánky, pobočná předváděcí místa, stany, kiosky, boudy, tribuny určené pro zábavu publika
  • dočasná elektrická instalace - elektrická instalace, jejíž zřízení a demontáž je přímo spojená s existencí staveb či konstrukcí.

Hlavní zásada ochrany před úrazem elektrickým proudem

Doplňková ochrana proudovým chráničem
Všechny koncové obvody pro:

  • napájení svítidel,
  • zásuvkové obvody do 32A a
  • všechny stolní přístroje připojené šňůrou nebo ohebným vodičem s napájecím proudem do 32A

musí mít doplňkovou ochranu proudovým chráničem se jmenovitým vybavovacím reziduálním proudem do 30mA.
Doporučuje se doplňková ochrana pomocí tepelných ochran v místech s nebezpečím tepelného poškození vodičů.
Pokud je zřízen obvod (obvody) nouzového únikového osvětlení napájený z baterie, musí být i tento obvod chráněn pomocí proudového chrániče, tak jako ostatní světelné obvody.

Tyto požadavky neplatí pro:

  • obvody chráněné pomocí SELV nebo PELV, nebo
  • obvody chráněné elektrickým oddělením, nebo
  • světelné obvody umístěné mimo dosah ruky a pokud tyto obvody nenapájejí zásuvky určené pro domácnost a obdobné využití a zásuvky odpovídající ČSN EN 60309-1.

Doplňující pospojování
V místech, kde jsou umístěna zvířata se provede místní doplňující pospojování a toto se připojí k ochrannému vodiči elektrické instalace. K místnímu doplňujícímu pospojování se připojí všechny neizolované vodivé části a zároveň všechny cizí vodivé předměty, kterých se lze dotknout.

Elektrické spoje
K opravám a prodlužování vodičů se nesmějí používat spojky s výjimkou nutného připojování k obvodu. Pokud je nutno tuto spojku použít, musí použitá spojka odpovídat požadavkům odpovídající normy IEC, nebo toto spojení musí být uzavřeno v pouzdře se stupněm ochrany krytem minimálně IP4X nebo IPXXD.
Pokud by na připojovací svorky vedení mohlo působit mechanické namáhání, musí být toto vedení vybaveno nosným lanem s vhodným ukotvením.

Spínací a řídící přístroje
Odpojovací přístroje musí odpojovat všechny pracovní vodiče (fázové vodiče a nulový vodič).
Elektrická instalace každého stánku, kiosku, boudy, krámku, stánku a zařízení pro zábavu musí mít vlastní přístroj pro odpojování, spínání a chránící před nadproudy. Tyto přístroje musí být snadno přístupné.

Svítidla na střelnicích
Všechna svítidla na střelnici, včetně svítidel v okolí, která by mohla být zasažena projektilem, musí být chráněna proti tomuto případnému nebezpečí zasažení.

Reflektory
Pokud se k osvětlení používá přenosných reflektorů, musí se tyto umístit vždy mimo dosah. Připojovací kabely těchto reflektorů musí být ohebné a mít odpovídající ochranu před mechanickým poškozením.

Zásuvky a vidlice
K bezpečnému použití elektrických zařízení musí být instalován dostatečný počet zásuvek.
U kiosků, bud, krámků, stánků a pevných rozvodů se za přiměřený počet zásuvek považuje, připadá-li jedna zásuvka na 1m2 plochy, nebo na jeden metr délky stěny kiosku, boudy, krámku nebo stánku.
Zásuvky připojené ke světelným obvodům umístěné mimo dosah ruky musí být v nezáměnném provedení, nebo náležitě označeny.
Vidlice, zásuvky a spojky určené pro použití venku musí vyhovovat požadavkům:

  • ČSN EN 60309, nebo, pokud není požadována jejich zaměnitelnost,
  • ČSN EN 60309-1.

Pokud mají být použity zásuvky odpovídající národním předpisům musí mít srovnatelnou mechanickou ochranu krytem (srovnatelnou k požadavkům EN 60309-1) a jmenovitý proud do 16A.
Odpovídající mechanická ochrana krytem může být dána konstrukcí zásuvky či jejího případného ochranného pouzdra.
V České republice se spotřebiče s příkonem vyšším než 2,0kW připojují k zásuvkovým vývodům bez prodlužovacích šňůr a rozvodek. Rovněž se doporučuje pro uvedené spotřebiče zřizovat samostatné obvody.

Elektrická autíčka
Elektrická autíčka mohou být provozována pouze s napájením ze sítě AC, jejíž napětí nepřesahuje AC 50V, nebo ze sítě DC jejíž napětí nepřesahuje DC 120V. Napájecí systém pro elektrická autíčka musí být proudově ochraně oddělen od napájení transformátorem, který vyhovuje požadavkům EN 61558-2-4, nebo musí být tento systém napájen z motorgenerátoru.

Nízkonapěťová zdrojová zařízení
Všechny generátory musí být umístěny, nebo musí mít takovou ochranu, aby se preventivně zabránilo nebezpečí úrazu osob neúmyslným dotykem s horkými či jinak nebezpečnými částmi. Poukaz na možnost úrazu v tomto bodu, obsahuje požadavky na ochranu před úrazem a možnými nebezpečími od neelektrických vlivů.
Elektrická zařízení spojená s generátorem musí být bezpečně umístěna, je-li to nutné musí být na podložce odolávající vibracím.
Pokud je k napájení dočasné instalace užito generátoru a napájecí síť je v systému TN, TT nebo IT, je třeba zajistit, aby zemnící zařízení odpovídalo bodu 542.1 ČSN 33 2000-5-54 a v případě, že je užito zemničů, aby tyto vyhověly požadavkům bodu 542.2 ČSN 33 2000-5-54.
Nulový vodič vyvedený ze středu generátoru zapojeného do hvězdy musí být, s výjimkou systému sítě IT, připojen k neživým částem generátoru.

Revize
Revize elektrické instalace od jejího připojení k distribuční síti se provede po jejím dohotovení, a každé elektrické zařízení po jeho umístění.
Vnitřní elektrické zapojení vozíků toboganů, horských drah, elektrických autíček a obdobných prvků nejsou považovány za součást nutnou podrobovat revizi dle tohoto článku.
Ve zvláštních případech může být upraven počet revizí v závislosti na druh dočasné elektrické instalace.

Ing. Karel Dvořáček STÚ-E, a.s. Praha


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933