Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Předpisy upravující bezpečnost a odstraňování rizik u elektrických zařízení (1/3)


Document Actions
Předpisy upravující bezpečnost a odstraňování rizik u elektrických zařízení (1/3)
... za bezpečný výrobek takový, který za běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek nepředstavuje po dobu stanovené nebo obvyklé použitelnosti žádné nebezpečí nebo jehož užití představuje vzhledem k bezpečnosti a zdraví osob pouze minimální nebezpečí při správném používání výrobku ...
Autorský článek, ze dne: 16.08.2006
reklama

PŘEDPISY UPRAVUJÍCÍ BEZPEČNOST A ODSTRAŇOVÁNÍ RIZIK U ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ Zákony – nařízení vlády – vyhlášky 

Úvod

Působení elektrické energie mimo vyhrazenou oblast představuje možnost specifického ohrožení, které obvykle člověk není schopen rozlišit svými smysly dříve, než k němu dojde. Obecně můžeme konstatovat, že elektrický proud je nebezpečný pro toho, kdo nezná jeho účinky a kdo nepřizpůsobuje svoje jednání platným fyzikálním zákonům.

Elektrická energie se dosti rychle prosazovala již v minulosti v mnoha oblastech lidského počínání. Znamenalo to výstavbu nových zdrojů, rozvodů elektřiny, přístrojů k ovládání toku energie a také vytvoření pravidel pro využití elektrické energie. S velkou řadou předností, které elektřina nabízela se postupně ukazovala negativní stránka působení v případech, kdy se vymkla kontrole a regulaci. Nežádoucí události způsobené elektrickou energií bylo třeba omezovat a provádět potřebná ochranná opatření. V prvé řadě to byla ochrana před úrazy elektrickým proudem a následně i ochrana majetku v případech požárů iniciovaných elektřinou.

Administrativní předpisy upravovaly požadavky na živnostenské provozovny k účelu výroby a vedení elektřiny zřízené vázáním na udělení zvláštní koncese již říšským zákonem č. 188 z 20.12.1883. Pro podnikání jsou nyní podmínky upraveny živnostenským zákonem – zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů. Pro elektrotechnickou praxi je dosti komplikující skutečnost, že počet změn tohoto zákona je opravdu značný, což pochopitelně ztěžuje orientaci v samotném zákoně. Na živnostenský zákon navazují některá nařízení vlády jako nařízení č. 140/2000 Sb., kterým se stanoví seznam oborů živností volných, ve znění pozdějších předpisů (nařízení vlády č. 492/2004 Sb.), nařízení vlády č. 469/2000 Sb., kterým se stanoví obsahové náplně jednotlivých živností, ve znění pozdějších předpisů (nařízení vlády č. 491/2004 Sb.) a nařízení vlády č. 209/2001 Sb., kterým se stanoví seznam živností jejichž výkon je podnikatel povinen zajistit pouze fyzickými osobami splňujícími požadavky na odbornou způsobilost stanovenou tímto nařízením.

Ve vztahu k současnosti je možno připomenout schválení bezpečnostních předpisů Elektrotechnického svazu československého v Praze výnosem ministerstva veřejných prací dne 30.3.1921 s působností od 15.4.1921, po vydání doplňků k předpisům z roku 1920. Připomeňme, že šlo o dlouhý časový úsek, kdy činnost v oblasti elektrotechniky upravovaly Předpisy ESČ, a poslední byly vydány v roce 1950. Následovalo období, kdy činnosti v elektrotechnice upravovaly technické normy a to závazným způsobem na základě zákona č. 96/1964 Sb., o technické normalizaci, který platil do 15.9.1991 a byl nahrazen zákonem č. 142/1991 Sb., o československých technických normách. Podle tohoto zákona je již na normách uváděno jen jedno datum a to měsíc vydání normy a normy se staly většinou nezávaznými. Definitivní změnu v závaznosti technických norem potom znamenal zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a soubor nařízení vlády, kterými se zákon prováděl.

Na základě zákona č. 2/1993 Sb., Listiny základních práv a svobod je uplatňován článek 2 – Každý může činit, co není zákonem zakázáno a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá a článek 4 – Povinnosti mohou být ukládány toliko na základě zákona a v jeho mezích a jen při zachování základních práv a svobod. Pokud vezmeme v úvahu ukládání povinností technickou normou z doby její závaznosti, potom je zřejmé, že bylo třeba učinit kroky k nápravě a sjednocení postupů ve vztahu k právnímu systému Evropy.

Všechny zde uvedené důvody jsou ještě propojeny se zákoníkem práce a jeho novelami, především od roku 2000. Jedná se zejména o hlavu pátou zákoníku práce, bezpečnost a ochrana zdraví při práci, která obsahuje ustanovení o prevenci rizik (§ 132 a), odborné způsobilosti (§ 132 b), výrobních a pracovních prostředcích a zařízeních (§ 134 a) a zvláštní odborné způsobilosti (§ 134 b). Zákoník práce však není jediným zákonem, který upravuje činnosti na úseku elektrotechniky. U staveb jde ještě o stavební zákon, u spotřebičů a výrobků o zákon o obecné bezpečnosti výrobku. V oblasti samotného výkonu činností na vyhrazených technických zařízeních o zákon o státním odborném dozoru a zákon o inspekci práce. Všechny uvedené oblasti lidské činnosti by měly z hlediska elektrických zařízení směřovat k co nejvyšší bezpečnosti a z pohledu nových zákonných ustanovení k odstraňování rizik. Vše lze zjednodušeně zařadit do schéma následujícím způsobem:

Bezpečný výrobek <--> Odborná způsobilost <--> Bezpečnost <--> Odstraňování rizik

Pokud chceme v elektrotechnice zachovat jeden ze základních požadavků vycházejících z technických norem, potom je třeba, aby došlo v vzájemnému propojení a návaznosti výše uvedených činitelů. Je možno vycházet příkladně z ustanovení ČSN 33 2000-1, aby elektrická zařízení byla používána k účelu, ke kterému jsou určena (čl. 12.1) a byla zajištěna bezpečnost osob, hospodářských zvířat a majetku v případě ohrožení nebo poškození, k nímž by mohlo při obvyklém užívání elektrických instalací, rozvodů a dalších zařízení dojít (čl. 131.1). Z hlediska samotného výrobku považuje zákon (č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobku, § 3) za bezpečný výrobek takový, který za běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek nepředstavuje po dobu stanovené nebo obvyklé použitelnosti žádné nebezpečí nebo jehož užití představuje vzhledem k bezpečnosti a zdraví osob pouze minimální nebezpečí při správném používání výrobku.

Zbývá ještě krátká zmínka k pojmu rizika, který je zaváděn příkladně novelami zákoníku práce počínaje rokem 2000. Pracovní rizika představují vazbu mezi člověkem, strojem a pracovním prostředím. Vyhledávání, posuzování a odstraňování pracovních rizik patří do oblasti prevence, která má stále větší význam. Je to možno dokladovat podle škod v pracovním procesu, které postihují životy, zdraví, pracovní prostředí a také jsou příčinou majetkových škod. S rozvojem strojního vybavení na pracovištích a nástupem stále složitější techniky rostou bohužel také škody vzniklé při nežádoucích událostech. Mnohým z nich bylo možno předejít vyhodnocením existujících rizik a učiněním potřebných opatření k jejich odstranění nebo alespoň snížení na přijatelné minimum.

Analýza a hodnocení rizik technických zařízení je spojena s uplatňováním technických norem, bezpečnostních předpisů, vyhlášek a zákonů. Český právní systém má rozpracovánu tuto problematiku celkem podrobně a v současnosti se intenzivně pracuje na sblížení s právním systémem ve vyspělých evropských státech. Druhou stránkou věci je skutečnost nedostatečného uplatnění zásad bezpečnosti technických zařízení (zejména vyhrazených), bezpečnosti práce a ochrany zdraví v praxi. Částky vynakládané na odstranění škodlivých následků, které vznikají při provozu, jsou každoročně obrovské.

...pokračování

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933