Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

LPE: Pravidla pro elektrotechniku v roce 2006 (6/8)


Document Actions
LPE: Pravidla pro elektrotechniku v roce 2006 (6/8)
... technická informace (dále jen TNI) je určena pro používání spolu s platnými ČSN 33 2000-6-61 ed. 2:2004 Elektrická instalace budov – Část 6-61: Revize – Výchozí revize, která obsahuje harmonizační dokument HD 384.6.61 S2:2003 a ČSN 33 1500:1990 Elektrotechnické předpisy – Revize elektrických zařízení. TNI je vypracována pro ...
Vincent Csirik, ze dne: 22.08.2006
reklama

...pokračování

Důležitá změna
ČSN 33 2312/Z1 Elektrotechnické predpisy – Elektrické zariadenia v horľavých látkach a na nich (říjen 2005)

Změna vyplývá ze zavedení EN 60670-1 jako ČSN EN 60670-1:2005 (37 0100) Krabice a úplné kryty pro elektrická příslušenství pro domovní a podobné pevné elektrické instalace – Část 1: Všeobecné požadavky, která požadavky pro krabice a úplné kryty (uvedené v ČSN 33 2312) zcela nahradí od 2007-10-01 (jedná se o souběžnou platnost).

Změnou byly aktualizovány citované normy a další údaje. Změna obsahuje „Přílohu A (informativní)“ Zkoušení elektrických předmětů pro montáž na hořlavé hmoty a do hořlavých hmot.

Kromě toho obsahuje důležité tabulky pro převod požadavků stupňů hořlavosti na třídy reakce na oheň pro stavební výrobky.

Technické normalizační informace
TNI 33 2000-7-711 Elektrická instalace budov – Část 7-711: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Výstavy, přehlídky a stánky – Komentář k ČSN 33 2000-7-711 (říjen 2005)

Tato technická normalizační informace je určena pro používání spolu s platnou ČSN 33 2000-7-711:2003 Elektrická instalace budov – Část 7-711: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Výstavy, přehlídky a stánky, která je převzetím HD 384.7.711 S1:2003. TNI je vypracována pro usnadnění orientace v předmětné oblasti a pro uplatnění některých technických řešení, která nejsou v ČSN 33 2000-7-711:2003 obsažena.

Řešená problematika se zde též dotýká dalšího velmi rozšířeného oboru – to je stánkového a obdobného prodeje zboží či služeb, případně i poskytování informací atd. Pro tento obor je zde uvedena následující informace:

ČSN 33 2000-7-711 se z pohledu Stavebního zákona (č. 50/1976 Sb. v platném znění) dotýká „krátkodobých přenosných zařízení, jako jsou prodejní stánky, konstrukce a zařízení pro slavnostní výzdobu a osvětlení budov“, tedy staveb, pro které se podle výše uvedeného zákona nevyžaduje stavební povolení ani ohlášení. Toto ustanovení je nesmírně důležité především pro stánky a provizorní stavby (podle ČSN 33 2000-7-711) umístěné vně výstavních a prodejních areálů.

I za těchto podmínek je nutno dodržet základní obecné podmínky definované pro elektrické rozvody ve Vyhlášce MMR č. 137/1998 Sb. „o obecných technických požadavcích na výstavbu“, které se dotýkají“:

  • problematiky případného připojení stánků a provizorních staveb (dle ČSN 33 2000-7-711) na elektrickou síť pomocí přípojky. Dle této vyhlášky musí být každá přípojka na energetickou síť samostatně uzavíratelná.
  • základního postulátu pro elektrické rozvody, které musí podle druhu provozu splňovat požadavky na bezpečnost osob, zvířat a majetku:
    a) bezpečnost osob, zvířat a majetku,
    b) provozní spolehlivost v daném prostředí, při způsobu provozu a vlivu prostředí,
    c) přehlednost rozvodu umožňující rychlou lokalizaci a odstranění případných poruch,
    d) snadnou přizpůsobivost rozvodu při požadovaném přemisťování elektrických zařízení a strojů,
    e) dodávku elektrické energie pro zařízení která musí zůstat funkční při požáru,
    f) zamezení nepříznivých vlivů a rušivých napětí při křižování a souběhu silnoproudého se sdělovacím vedením.

TNI 33 2000-6-61 Elektrická instalace budov – Část 6-61: Revize – Výchozí revize – Komentář k ČSN 33 2000-6-61 ed. 2 (říjen 2005)

Tato technická informace (dále jen TNI) je určena pro používání spolu s platnými ČSN 33 2000-6-61 ed. 2:2004 Elektrická instalace budov – Část 6-61: Revize – Výchozí revize, která obsahuje harmonizační dokument HD 384.6.61 S2:2003 a ČSN 33 1500:1990 Elektrotechnické předpisy – Revize elektrických zařízení. TNI je vypracována pro usnadnění orientace v předmětné oblasti a pro vysvětlení některých řešení technických i technicko organizačních, která nejsou v ČSN 33 2000-6-61 ed. 2:2004 zcela objasněna.

TNI komentuje ČSN 33 2000-6-61 ed. 2:2004 Elektrická instalace budov – Část 6-61: Revize – Výchozí revize a ČSN 33 1500:1990 Revize elektrických zařízení. Jejím účelem je doplnit údaje obsažené ve výše uvedených normách, vysvětlit nejpodstatnější z nich a zařadit je do kontextu ostatních technických norem a právních předpisů. Doplněny jsou i některé podklady a údaje důležité z hlediska posouzení bezpečného stavu elektrické instalace, ať už nové nebo zřizované podle dříve platných norem a předpisů. Vysvětlena jsou ta ustanovení obou výše uvedených norem, u nichž zkušenost ukázala, že určitý komentář vyžadují.

TNI 33 2000-6-61 přináší pro uživatele technických norem i poznatky o vývoji a potřebě provádění revize a umožňuje tak chápat ustanovení ČSN 33 2000-6-61 ed. 2 v širším kontextu. Rovněž doplňuje seznam souvisících právních předpisů.

Vhodnou formou upozorňuje na některá ustanovení technických předpisů, která souvisejí s revizí. Jako příklad je účelné uvést danou skutečnost:

Stavební zákon a revize elektrické instalace

  • Revizí elektrických instalací se týká i Stavební zákon č. 50/1976 Sb.. Ten např. předepisuje:
  • Stavební úřad v územním řízení posoudí návrh, zda vyhovuje obecným technickým požadavkům na výstavbu, např. :
  • Pro stavbu mohou být navrženy a použity jen takové výrobky a konstrukce, jejichž vlastnosti z hlediska způsobilosti stavby pro navržený účel zaručují, že stavba při správném provedení a běžné údržbě po dobu předpokládané existence splňuje požadavky na mechanickou pevnost a stabilitu, požární bezpečnost, hygienu, ochranu zdraví a životního prostředí, bezpečnost při užívání (včetně užívání osobami s omezenou schopností pohybu a orientace), ochranu proti hluku a na úsporu energie a ochranu tepla.
  • Vlastnosti výrobků pro stavbu, mající rozhodující význam pro výslednou kvalitu stavby, musí být ověřeny podle zvláštních předpisů (zákon č. 22/1997 Sb.) z hledisek uvedených v odstavci 1.

V TNI je zvláštní pozornost věnována i měření impedance smyčky, vysvětlení vzájemných vazeb ČSN 33 1500, ČSN 33 2000-6-61 ed. 2 a vybraných technických předpisů.

...pokračování

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 19", který lze objednat za cenu 150,-Kč + dobírka.

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933