Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Práce pod napětím v distribuční soustavě ČR - pracovní postupy a normy (1/4) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.09.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Práce pod napětím v distribuční soustavě ČR - pracovní postupy a normy (1/4)


Práce pod napětím v distribuční soustavě ČR - pracovní postupy a normy (1/4)
Jaký je význam zavedení a provádění prací pod napětím? Kterými ukazateli je tvořen obecný standard distribuce elektrické energie? Cílem tohoto příspěvku je podat základní informace stavu prací pod napětím v DS ČR, technických normách a pracovních postupech používaných největšími distributory elektrické energie ČEZ, a.s a E.ON.
Autorský článek, ze dne: 6.09.2006

Ing. Jaroslav Bárta, předseda TNK 97 Elektroenergetika

Cílem tohoto příspěvku je podat základní informace stavu prací pod napětím v DS ČR, technických normách a pracovních postupech používaných největšími distributory elektrické energie ČEZ, a.s a E.ON.

Význam zavedení a provádění prací pod napětím
V souvislosti s trhem elektrické energie se zvyšují na distributory nároky na kvalitu el. energie dodávané odběrateli. Tento stav je důsledkem aplikace nových právních předpisů pro obor elektroenergetiky (zákon č. 458/2000 Sb.ve znění pozdějších právních předpisů) a vyhláškou 540/2005 Sb. Energetického regulačního úřadu ze dne 15. prosince 2005 o kvalitě dodávek elektřiny a souvisejících služeb v elektroenergetice. Energetický regulační úřad (dále jen "úřad") stanoví podle § 98 odst. 8 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, (dále jen "zákon") k provedení § 17 odst. 7 písm. a) zákona ve vyhlášce 540/2005 Sb. základní požadavky na kvalitu elektrické energie a garantované a obecné standardy distribuce a dodávek elektrické energie.

Důraz na kvalitu dodávané elektrické energie z distribučních sítí je základním atributem a jeden ze základních parametrů kvality je nepřerušovanost dodávky el. energie. Obecný standard distribuce elektrické energie se týká plynulosti dodávky a je tvořen třemi ukazateli:

Na základě plnění výše uvedených ukazatelů se vyhodnocuje spolehlivost dodávky elektřiny zákazníkům. Výpočet obecných standardů kvality distribuce elektřiny provádí provozovatel distribuční soustavy ročně podle jednotného postupu uvedeného ve vyhl. č. 540:2005 Sb. Za přerušení dodávky elektřiny se považuje doba delší než 3 minuty. Provozovatel distribuční soustavy vykazuje dodržování standardu plynulosti distribuce elektřiny podle přílohy č. 4 vyhlášky č. 540 a po porovnání s údaji v předchozím roce zasílá ERU do 31.12. kalendářního roku podle přílohy č. 5 dosažené výsledky.

Tím je vytvářen stimul pro snižování doby přerušení distribuce elektřiny a také zároveň je vyvíjen tlak na provozovatele distribučních soustav, aby rozvíjely PPN. Lze konstatovat, že od r. 2001, kdy vstoupila v platnost vyhláška č. 306/2001 Sb. se zpřísnily podmínky pro přerušení distribuce elektřiny.

Výše uvedené povinnosti vyplývající z právních předpisů tvoří základ pro rozvoj metod prací pod napětím (dále jen PPN) a přinášejí výhody pro obě strany (distributor i zákazník): Jedinou cestou jak zkvalitnit dodávku el. energie odběrateli je zkvalitnění provádění údržby distribuční sítě jak zavedením nových technologií v rámci údržby tak i zlepšení technologické kázně prováděné údržby. Jedním z nových technických prvků pro distributory, který může mít značný vliv ve zlepšení dodávky el. energie je zavedení PPN v distribuční síti.


Klik pro větší náhled
Členění prací na elektrickém zařízení

...pokračování

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.