Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: LPE: Osvětlení 2013 - Požadavky projektů na osvětlování (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.02.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

LPE: Osvětlení 2013 - Požadavky projektů na osvětlování


LPE: Osvětlení 2013 - Požadavky projektů na osvětlování
Školení pořádaná v řadě měst České republiky pod názvem "Osvětlení 2013 – požadavky projektů na osvětlování" se v prvé řadě věnují osvětlení z pohledu norem, současně platné i nastávající legislativy. Na tuto spíše teoretickou část navazují přednášky, zabývající se už konkrétně některými obory světelné techniky.
Komerční sdělení, ze dne: 19.02.2013


Školení pořádaná v řadě měst České republiky pod názvem "Osvětlení 2013 – požadavky projektů na osvětlování" se v prvé řadě věnují osvětlení z pohledu norem, současně platné i nastávající legislativy. Na tuto spíše teoretickou část navazují přednášky, zabývající se už konkrétně některými obory světelné techniky.

Na úvod školení probere s účastníky akce Karel Dvořáček návrh osvětlovací soustavy a hodnocení její spotřeby podle metodiky zpracované v technické normalizační informaci (TNI) 73 0327 Energetická náročnost budov – Energetické požadavky na osvětlení. Samotné hodnocení spotřeby je dáno požadavkem vyhlášky 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov. Ta se přitom odvolává na postup podle ČSN EN 15193: Energetická náročnost budov, podrobně rozpracovaný v již zmíněné TNI 73 0327 a v připravované TNI, zatím zpracovávané pod názvem Energetická náročnost budov – typické hodnoty parametrů technických systémů. Uvedeno bude i srovnání s postupem při zpracování energetického auditu podle vyhlášky 213/2001 Sb., část umělé osvětlení. Do výkladu budou zahrnuty také postupy měření osvětlenosti umělým světlem, respektive měření, nutná pro tvorbu energetického auditu. Zmíněny budou i nové a inovované normy pro světelnou techniku. Například ČSN 33 2000-5-559 ed.2: Svítidla a světelná instalace a ČSN 33 2000-7-715 ed.2 Světelná instalace napájená malým napětím.

Praktickému pohledu na denní a sdružené osvětlení bude věnována přednáška odborníků ze Státního zdravotního ústavu. Z jejich pohledu budou vysvětleny požadavky na projekty, na skutečné provedení osvětlení a způsoby měření na již realizovaných osvětlovacích soustavách.

Další přednášky už budou zaměřeny ryze prakticky. O sběrnicovém řízení osvětlení bude přednášet Jaromír Pávek, odpovědný ve firmě Eaton Elektrotechnika za bezdrátový systém inteligentní elektroinstalace xComfort. Právě při řízení osvětlovacích soustav se tento systém výrazně uplatňuje. Tentokrát bude možné se seznámit s podmínkami a možnostmi nasazení systému.

Možnosti energetických úspor uplatněním výbojkových svítidel představí Martin Marek ze společnosti Luxart. Ze sortimentu firmy budou představena svítidla pro veřejné osvětlení s optikou RIO, svítidla do průmyslových provozů s optikou JEWEL a halogenidové výbojky VENTURE s extrémně vysokou životností až 60 tis. hodin.

Základní přehled, platnou legislativu i příklady skutečného použití systémů nouzového a bezpečnostního osvětlení předvedou pánové Martin Kalčík a Dušan Komárek ze společnosti Ensto Czech na produktech značky Cooper Safety. Zatímco pravidla pro výběr vhodného systému platí stále, novinkou, které stojí za to věnovat pozornost, jsou svítidla s LED, která budou také představena.

Školení je koncipováno tak, aby účastníkům přineslo vyvážený mix informací z teorie i praxe. Účast na tomto školení dává v koncentrované formě a na jediném místě informace, které jsou jinak dostupné jen za cenu dosti velkých časových obětí. A času nemá nikdo z nás v dnešní době nazbyt.


Termíny a místa konání:



Účastníci setkání obdrží osvědčení o absolvování kvalifikačního semináře dle norem ISO 9000. Toto setkání je zařazeno do Projektu celoživotního vzdělávání členů ČKAIT. Společnost L.P.Elektro je akreditována na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy pod č.j.: 28 832/2012-25, současně je tento program akreditován na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy pod č.j.: 27 311/2012-25-497.



Časový harmonogram/program školení:
08.30 – 09.00 hod. prezence účastníků
09.00 – 15.20 hod. blok přednášek
15.20 hod. závěr školení

Karel Dvořáček
, předseda TNK 22, člen TNK 76 a autorizační komise ČKAIT
Návrh osvětlovací soustavy a hodnocení její spotřeby dle TNI 73 0327.
Nové normy pro světelné obvody ČSN 33 2000-5-559 ed. 2. Svítidla a světelná instalace a ČSN 33 2000-7-715 ed.2 Světelná instalace napájená malým napětím a další normativní požadavky.


Státní zdravotní ústav
Osvětlení v legislativě.
Denní a sdružené osvětlení v praxi - požadavky, návrh, měření.

Jaromír Pávek, Eaton Elektrotechnika s.r.o., Produktový manažer - xComfort
Náležitosti světelně-technického projektu.  Sběrnice pro řízení osvětlení -  možnosti použití a zásady použití.

Martin Marek, LUXART, s.r.o.
Energetické úspory ve výbojkovém osvětlení

Martin Kalčík/Dušan Komárek
, Ensto Czech, s.r.o.
Systémy nouzového a bezpečnostního osvětlení Cooper Safety


Na školení "Osvětlení 2013 - Požadavky projektů na osvětlování" se můžete přihlásit zde.
Pro uživatele s verifikovaným účtem sleva 300Kč z ceny vložného.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.