Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Místní provozní a bezpečnostní předpisy (4/4) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.11.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Místní provozní a bezpečnostní předpisy (4/4)


Místní provozní a bezpečnostní předpisy (4/4)
Tento příspěvek by měl sloužit jako jeden z podkladů pro zpracování „Místních provozních a bezpečnostních předpisů“. V součastné době bude celkem obtížné stanovit hranici mezi jednoduchým a složitějším zařízením a tím i mezi potřebou rozsahu zpracování MPBP. Odlišný může být názor majitele, projektanta, provozovatele, revizního technika, zástupce orgánu či ...
Filip Horáček, ze dne: 10.11.2006

Místní provozní a bezpečnostní předpisy - požadavky nových právních předpisů a technické normy

 

Návrh způsobu zpracování a obsahu MPBP:

Při přepracování stávajících Místních pracovních a bezpečnostních předpisů na Místní provozní a bezpečnostní předpisy lze podstatnou část obsahu použít. Vyhnout se musíme odkazu na ČSN 34 3100, ale je vhodné vyhodnotit použití výše uvedeného textu. U nových MPBP bude práce více. Ulehčit to má níže vedený obsah, který je universální. Je využitelný podle složitosti a rozsahu elektrického zařízení a bude zpracován v jednodušší nebo složitější formě. Při jeho zpracování musí být přihlédnuto zejména k požadavkům zákoníku práce, souvisejících právních předpisů, ČSN EN 50100-1/2005 a platných ČSN s prací souvisejících.

Závěr:
Tento příspěvek by měl sloužit jako jeden z podkladů pro zpracování „Místních provozních a bezpečnostních předpisů“. V součastné době bude celkem obtížné stanovit hranici mezi jednoduchým a složitějším zařízením a tím i mezi potřebou rozsahu zpracování MPBP. Odlišný může být názor majitele, projektanta, provozovatele, revizního technika, zástupce orgánu či organizace státního odborného dozoru a samozřejmě při vzniku mimořádné události i soudu. Proto bych doporučoval vypracovat formou MPBP alespoň základní požadavky na elektrická zařízení, u nichž lze konstatovat, že přesahují rámec obvyklé elektroinstalace nebo mohou být vzhledem k prostorám nebo způsobu využití nebezpečné.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.