Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Místní provozní a bezpečnostní předpisy (2/4) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.10.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Místní provozní a bezpečnostní předpisy (2/4)


Místní provozní a bezpečnostní předpisy (2/4)
Výčet zásad není vyčerpávající, byl záměrně zjednodušen pro snadnost pochopení podstatného. Ne pro každé elektrické zařízení a pro každou práci bude nutná písemná příprava ani zpracování Místních provozních a bezpečnostních předpisů. Písemná příprava nebude nutná pro práce, které není třeba definovat jako složité. MPBP zpracované ve smyslu stávajících právních předpisů, pokynů výrobců či technických norem bude nutno přepracovat a to v rozsahu nezbytně nutném v částech, které se odvolávaly na rušené normy ...
Filip Horáček, ze dne: 26.10.2006

Místní provozní a bezpečnostní předpisy - požadavky nových právních předpisů a technické normy

... pokračování

Paragraf 4 ve svém článku 1 ukládá a umožňuje zaměstnavateli náhradu chybějící průvodní dokumentace právě místním provozním bezpečnostním předpisem. Z praxe víme, kolik starších technických zařízení je v provozu bez dokumentace. Dá se tedy říct, že byla podána pomocná ruka. V článku 2 téhož paragrafu je vyžadována kontrola provozní dokumentace nejméně 1x za rok v rozsahu stanoveném MPBP. Opět nová filozofie, rozsah bude stanovován podle konkrétní situace.

Z tohoto nařízení vlády je vhodné posoudit potřebu zapracování následujících bodů do MPBP:

  1. vyhodnotit zajištění bezpečného provozu, používání, údržby, úklidu a oprav elektrického zařízení na pracovišti;
  2. vyhodnotit logičnost uspořádání výrobních a pracovních prostředků a následně posoudit, zda není nutné upřesnění v MPBP;
  3. posoudit možnost vypnutí pracoviště jako celku a vyhodnotit možnost zabezpečení proti nežádoucímu zapnutí;
  4. stanovit způsob vedení provozní dokumentace včetně určení osoby odpovědné za její vedení;
  5. stanovit opatření pro zdolání mimořádných událostí a pravidla chování pracovníků při jejich vzniku včetně způsobu případné evakuace;
  6. vyhodnotit zabezpečení pracoviště proti vstupu nežádoucích osob. V případě potřeby řešit MPBP.

Pokud se setkáme s námitkou,
že výše uvedené právní předpisy se týkají pouze zaměstnanců, zaměstnavatelů, právnických a fyzických osob, je možno pro využití v ostatních oblastech argumentovat dalšími právními předpisy. Požadavek na komplexní potřebu zpracování MPBP přinese připravovaný zákon číslo … /2006 s předpokládanou účinností od téhož roku, kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a zajištění bezpečnosti a zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy. Po vydání tohoto zákona mají být, pro jeho realizaci, upravena i výše uvedená nařízení vlády.

Ještě než přistoupíme k rozboru požadavků, které na MPBP klade ČSN EN 50110-1 z července 2005, bych rád upozornil na skutečnost, že původní norma z listopadu 2003 byla na základě zkušeností ze zemí, ve kterých byla používána, značně přepracována. O základních rozdílech je sice informace v kapitole „Změny proti předchozí normě“, ale informace není vyčerpávající. Bez nové normy se do zpracování nových zásad obsluhy a práce na elektrickém zařízení ani nepouštějte. V úvodu uvedené sdělení, že souběh staré a nové normy je do 1.7.2007 je možné využít pro případy, kdy už byly požadavky normy zpracovány a při práci a obsluze respektovány.

Hlavní zásady, které musíme při řešení bezpečné obsluhy a práce ctít jsou:

1) Odpovědnost za elektrické zařízení
2) Analýza elektrického nebezpečí
3) Vyhodnocení rizik včetně těch, která nejsou okamžitě zřejmá
4) Provozní dokumentace – úplnost a aktuálnost pro požadovanou činnost
5) Kvalifikace osob pro obsluhu a práci na elektrickém zařízení
6) Podmínky pro poskytnutí první pomoci při zranění elektrickou energií
7) Zásady dorozumívání, způsoby prokazatelnosti pokynů a informací
8) Obsluha elektrického zařízení – zácvik, označení zařízení, koordinace atd.
9) Práce na elektrickém zařízení – školení, oděv, nářadí, výstroj, přístroje
10) Vyhodnocení zda jde o práci jednoduchou nebo složitou
11) Pracovní postupy s upřesněním druhu práce vztažmo k napětí
12) Vymezení pracoviště, případně jeho označení a zabezpečení
13) Spolupráce a konzultace při práci více pracovních skupin – odpovědnost
14) Školení a udržování pracovní způsobilosti při práci pod napětím

Výčet zásad není vyčerpávající, byl záměrně zjednodušen pro snadnost pochopení podstatného. Ne pro každé elektrické zařízení a pro každou práci bude nutná písemná příprava ani zpracování Místních provozních a bezpečnostních předpisů. Písemná příprava nebude nutná pro práce, které není třeba definovat jako složité. MPBP zpracované ve smyslu stávajících právních předpisů, pokynů výrobců či technických norem bude nutno přepracovat a to v rozsahu nezbytně nutném v částech, které se odvolávaly na rušené normy nebo z jejich obsahu vycházely. Nové MPBP bude nutno zpracovat na elektrická zařízení nebo prostory v nichž se elektrické zařízení nachází podle zásady minimalizovat rizika. Dále podle požadavků právních předpisů, technických norem nebo pokynů výrobců. Obecně lze konstatovat, že se jedná o situace, při které lze předpokládat, že by nevhodnou nebo nekoordinovanou činností nebo stavem zařízení mohlo dojít k ohrožení života nebo zdraví osob, případně k poškození nebo zániku majetku.

V ČSN EN 50110-1 je přímý odkaz na zpracování MPBP mimo jiné v článcích 4.2 – „veškeré osoby vykonávající práci na elektrickém zařízení, nebo v jeho blízkosti musí být školeny z bezpečnostních předpisů a místních pracovních předpisů určených pro jejich práci“ a čl. 6.2.3 - Ověření beznapěťového stavu sítě – „skutečný stav částí zařízení, které byly odpojeny, musí být ověřen podle místních předpisů“. Potřebu MPBP lze v uvedené normě dále odvodit od požadavků jednotlivých kapitol, které svým obecným pojetím požadavků dávají podnět ke konkrétnímu rozpracování. Pokud se zamyslíme nad citací článku 6.3.8.1 - Příprava práce – „Pro složité práce musí být příprava předána předem v písemné formě“ je vhodné vytvořit určitý základní vzor. Nejde-li o práce, které byly a jsou vykonávány dle příkazu „B“ nebo zpracovaných technologických postupů, jedná se o nový požadavek. Pro opakující se složité práce je nejsnadnějším řešením vytvořit „základní kostru“ právě v MPBP. Její doladění před vlastní prací už zabere daleko méně času.

... pokračování


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.