Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Místní provozní a bezpečnostní předpisy (1/4)


Document Actions
Místní provozní a bezpečnostní předpisy (1/4)
Nařízení vlády číslo 378/2001 Sb., které je účinné od 1. ledna 2003 stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a využívání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí. V § 2, odstavci g je uvedena definice MPBP – „místním provozním bezpečnostním předpisem je předpis zaměstnavatele upravující zejména pracovní technologické postupy pro používání zařízení a pravidla pohybu zařízení a zaměstnanců v prostorech a na pracovištích zaměstnavatele“.
Filip Horáček, ze dne: 18.10.2006
reklama

Místní provozní a bezpečnostní předpisy - požadavky nových právních předpisů a technické normy

Pádným důvodem, který nutí většinu z Vás, kteří máte co do činění s řízením obsluhy nebo práce na elektrickém zařízení na přepracování stávajících Místních pracovních a bezpečnostních předpisů, je zrušení národních norem řady ČSN 34 31xx a ČSN 33 1335. Datum zrušení norem (31.12.2005) bylo koncem více než dvouletého souběhu s ČSN EN 50110-1 „Obsluha a práce na elektrickém zařízení“ z listopadu 2003 i její novelou (ed.2) stejného označení i názvu z července 2005.

Problematika, kterou rušené normy řešily je převedena shodně s požadavky a zvyklostmi celé řady států Evropské unie do právních předpisů a do výše citované normy. Nové pojetí ustoupilo od konkrétních požadavků, které se většině z nás na našich národních normách zamlouvaly a nově stanovuje požadavky obecněji s cílem, aby odpovědní pracovníci dopracovaly pravidla obsluhy a práce dle konkrétních podmínek daného pracoviště. Dalším cílem je umožnit plnění požadavků kladených na bezpečnost práce nejen v zemi původu pracovníka, ale i při práci v dalších státech EU. Jedná se o další krok, který umožňuje plnění požadavku zákona č.18/2004 Sb. – „Zákon o uznávání odborné kvalifikace státních příslušníků členských států Evropské unie“.

Výše uvedená norma oproti normám rušeným určuje zásadní požadavky a to převážně bezpečnostního charakteru. Toto pojetí sice umožňuje více způsobů řešení bezpečnosti při obsluze a práci na elektrických zařízeních, ale současně zvyšuje odpovědnost vedoucích a odpovědných pracovníků za přijatá řešení. Pro nejbližší období, než si novou situaci příslušní pracovníci uvědomí a přijmou nový způsob vyhodnocování rizik, je vhodné doporučit využití rušených norem jako jednoho z podkladů pro tvorbu Místních provozních a bezpečnostních předpisů (dále MPBP). Rušené normy vznikaly a byly používány s různým stupněm závaznosti v období několika desítek let. V jejich konkrétních požadavcích se formou změn plynule odrážel technický rozvoj i šetřené mimořádné události. Podle mého názoru by nebylo moudré na ně vydáním nové normy zapomenout. Tentýž názor sdílí i pracovníci Českého normalizačního institutu Praha, kteří zadali zpracování určitého „mostu“ mezi normami starými a normou novou. Byla vydána Technická normalizační informace TNI 34 3100, která bude na našem setkání předmětem samostatné přednášky.

Nicméně to podstatné, využitelné, vážící se k dané konkrétní situaci či pracovišti, musí vyhodnotit příslušní elektrotechnici. Že to nebude úkol jednoduchý, potvrzují první informace o rozdílu pohledu pracovníků, kteří novou filozofii obsluhy a práce začali respektovat a pracovníků, kteří vykonávají kontrolu nebo dozor nad technickým zařízením. Ze strany kontrolních pracovníků už nebude možno provádět dozor podle určité šablony, ale vycházet z konkrétních podmínek. Bude nutné vytvořit podmínky pro možnost dialogu, kdy si obě strany vyjasní důvody svých postupů a požadavků a najdou optimální řešení.

Při využití článků rušených norem je nutno brát zřetel nejen na novou normu, ale hlavně na požadavky celé řady právních předpisů i dalších technických norem. Není to úkol jednoduchý ani jednorázový, bude nutno sledovat tok nových poznatků a požadavků vyplývajících zejména z vydávaných právních předpisů. Dalo by se oponovat, že požadavky právních předpisů jsou závazným pokynem pro každého občana naší republiky a není nutná duplicita informace. Tento názor nelze sice vyvrátit, ale z praktického hlediska jde ve většině případů o požadavky formulované obecně s potřebou dopracování pro konkrétní situaci. Pokusím se pro potřebu tvorby MPBP nabídnout podstatné a využitelné z právních předpisů a ČSN.

Pravděpodobně se pozastavíte nad změnou názvu předpisů. Zpracování Místních pracovních a bezpečnostních předpisů vyžadovaly pro určité případy i rušené normy. Jednalo se zejména o rozvodny, transformační stanice, zkušebny, akumulátorovny a technologicky či organizačně náročné provozy. Zpracování těchto MPBP bylo převážně zaměřeno na práci při preventivní nebo opravné údržbě. Většinou nezohledňovalo situace, kdy se o práci nejednalo.

Nařízení vlády číslo 378/2001 Sb., které je účinné od 1. ledna 2003 stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a využívání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí. V § 2, odstavci g je uvedena definice MPBP – „místním provozním bezpečnostním předpisem je předpis zaměstnavatele upravující zejména pracovní technologické postupy pro používání zařízení a pravidla pohybu zařízení a zaměstnanců v prostorech a na pracovištích zaměstnavatele“.

Pojem provozní, který je nově využit, má logičtější vazbu na komplexní zpracování předpisu, jehož součástí je mimo jiné stanovit i pravidla pohybu zařízení a také pohybu osob, kteří na pracovištích a v nebezpečných prostorech práci nevykonávají.

V této přednášce se zaměříme na elektrická zařízení malého a nízkého napětí (ve smyslu doposud používaných a zažitých zkratek budeme i v tomto rozboru používat mn a nn, i když bude nutné si pomalu zvykat na označení ELV a LV). Budeme řešit mn a nn, které je využito v prostorách bezpečných a nebezpečných. Tentokrát nebudeme řešit elektrické zařízení pracovních strojů, elektrické zařízení ve zdravotnictví, zkušebnách, laboratořích apod. Rovněž nechme na později požadavky na výrobky ve smyslu zákona o výrobku č.22/1997 Sb. v platném znění.

Oblast právních předpisů:

I když bylo hlavním podnětem k zpracování příspěvku dění v technické normalizaci, je nutno si uvědomit, že technická norma je na rozdíl od období před rokem 1991 „pouze“ dobrovolným dokumentem bez závaznosti. Tuto informaci není nutno rozvádět, bylo tak učiněno v řadě přednášek na dřívějších setkáních. Ale důsledek je takový, že se při realizaci požadavků normy musíme opírat o ustanovení právních předpisů. Z právních předpisů si připomeňme ty nejpodstatnější (výčet není úplný):

  • zákoník práce a to zejména § 132 odstavec a,b - prevence rizik. Nový zákoník práce, který bude pravděpodobně v době, kdy budete tento příspěvek číst již schválen, řeší oblast bezpečnosti práce podrobněji, zejména v § 107, 108.
  • nařízení vlády č.378/2001 Sb. stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a využívání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí. V § 3, článku 1, odstavci „a“ upřesňuje: „Minimální požadavky na bezpečný provoz a používání zařízení v závislosti na příslušném riziku vytvářeném daným zařízením je používání zařízení k účelům a za podmínek, pro které je určeno, v souladu s provozní dokumentací. Zaměstnavatel může stanovit další požadavky na bezpečnost místním provozním bezpečnostním předpisem, a to minimálně v rozsahu daném normovou hodnotou“.

Z tohoto nařízení vlády je vhodné vyhodnotit potřebu zapracování následujících bodů do MPBP:

  1. stanovit bezpečný přístup obsluhy k zařízení a posoudit potřebu organizačních pokynů pro vytvoření dostatečného manipulačního prostoru;
  2. pokud existuje nebezpečí rizika zachycení osoby pohybujícími se částmi pracovního zařízení nebo pádem břemene, je nutno situaci řešit;
  3. zdůraznit nutnost demontáže a následné montáže zařízení v souladu s pokyny výrobce. Pokud neexistují, stanovit bezpečný postup;
  4. vyhodnotit logičnost rozmístění ovládacích a signalizačních prvků, dostatečnost jejich popisu, osvětlení apod. Posoudit možnost vypnutí zařízení v prostoru v případě ohrožení osob. Následně vyhodnotit potřebu rozpracování v MPBP;
  5. vyhodnotit označení výstražnými nebo informačními značkami či tabulkami, posoudit srozumitelnost a návaznosti. Následně vyhodnotit potřebu rozpracování v MPBP;
  6. posoudit nebezpečí požáru nebo výbuchu, možnost úniku osob z daného prostoru a pokud je to reálné přispět k minimalizaci rizika i zapracováním do MPBP.

... pokračování


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933