Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

LPE: Elektrotechnické výrobky – bezpečnost a elektromagnetická kompatibilita (EMC) – zákonné požadavky před uvedením výrobku na trh. (5/9)


Document Actions
LPE: Elektrotechnické výrobky – bezpečnost a elektromagnetická kompatibilita (EMC) – zákonné požadavky před uvedením výrobku na trh. (5/9)
... nařízením vlády určuje tento paragraf povinnost výrobcům, dovozcům a distributorům zabezpečit u výrobků, stanovených technickým předpisem, posouzení shody výrobků s požadavky technických předpisů způsobem ... Zákon stanovuje vytvoření jednotného systému akreditace zkušebních míst na principech, podobných navržené úpravě v oblasti českých technických norem, tj. odpovědnost státu za jednotný systém akreditace ...
Pavel Kudrna, ze dne: 3.10.2006
reklama

Ing. Pavel Kudrna, Elektrotechnický zkušební ústav, Praha-Troja

...pokračování

§ 12, § 13 Posuzování shody

Kromě již zmíněného záměru zapracování direktiv EU do právního řádu České republiky nařízením vlády určuje tento paragraf povinnost výrobcům, dovozcům a distributorům zabezpečit u výrobků, stanovených technickým předpisem, posouzení shody výrobků s požadavky technických předpisů způsobem, stanoveným tímto předpisem.
Vláda svými nařízeními stanoví výrobky, které představují zvýšenou míru ohrožení oprávněného zájmu a u kterých musí být posouzena shoda jejich vlastností s požadavky technických předpisů.

Nařízení vlády rovněž vymezuje:
podle kterého „modulu“, tj. postupu posuzování shody, se bude provádět toto posouzení shody. Přitom se počítá, že ve většině případů půjde o modul A, který nepočítá se součinností autorizované (v EU notifikované) osoby.

V ostatních případech (modul B a další) bude muset výrobce nebo dovozce požádat autorizovanou osobu o provedení postupu, daného příslušným modulem.
§ 13 byl komentován výše, nové znění vstoupilo v platnost vstupem ČR do EU.
§ 14 Akreditace
§ 15 Podmínky pro pověření k provádění akreditace
§ 16 Osvědčení o akreditaci

Zákon stanovuje vytvoření jednotného systému akreditace zkušebních míst na principech, podobných navržené úpravě v oblasti českých technických norem, tj.
odpovědnost státu za jednotný systém akreditace
pověření jediné právnické osoby k akreditaci zkušebních, kalibračních, certifikačních nebo jiných technických činností podle pravidel platných v EU.

Tato akreditovaná místa mají působit výlučně ve sféře soukromoprávní a mají poskytovat služby těm podnikům, které chtějí mít jistotu, že jimi vyráběné výrobky odpovídají stanoveným požadavkům.

HLAVA IV - Ustanovení společná a přechodná

§ 18 Dozor
§ 19 Pokuty

Zákon řeší zakotvení jednotného racionálního systému dozoru nad dodržováním povinností stanovených zákonem, spojeného s ukládáním velmi citelných sankcí za porušení důležitých povinností stanovených zákonem. Jde o problematiku velmi citlivou. Existence dozoru nad trhem je nezbytná. Stejně nezbytná je ale racionalizace tohoto dozoru tak, aby nedocházelo k neodůvodněnému zatěžování subjektů na trhu. Dozor nad tím, zda pro stanovené výrobky, uváděné na trh bylo vydáno prohlášení o shodě a zda vlastnosti stanovených výrobků uvedených na trh a náležitosti posouzení shody odpovídají stanovených podmínkám byla svěřena České obchodní inspekci.

Gesce za zavádění direktiv nařízeními vlády je převážně na ministerstvu průmyslu a obchodu.

Kompletní údaje o jednotlivých předpisech můžete získat např. na internetu na adrese www.sbirka.cz.

Všechny nařízení vlády (direktivy) mají podobnou skladbu, která obsahuje následující položky:

  1. Definici stanovených výrobků, na které se příslušné nařízení vlády vztahuje
  2. Základní požadavky. Většinou jsou uváděny jako příloha nařízení vlády. Je to souhrn požadavků kladených na výrobek(zařízení)
  3. Podmínky uvádění výrobků na trh
  4. Způsob prokázání shody zařízení se základními požadavky
  5. Postupy posuzování shody
  6. Označování výrobků označením CE nebo jinými značkami
  7. Oznámení o uložení ochranného opatření
  8. Podmínky autorizace nebo notifikace
  9. Ustanovení přechodná a závěrečná
  10. Účinnost

...pokračování

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 19", který lze objednat za cenu 150,-Kč + dobírka.

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933