Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

LPE: Elektrotechnické výrobky – bezpečnost a elektromagnetická kompatibilita (EMC) – zákonné požadavky před uvedením výrobku na trh. (4/9)


Document Actions
LPE: Elektrotechnické výrobky – bezpečnost a elektromagnetická kompatibilita (EMC) – zákonné požadavky před uvedením výrobku na trh. (4/9)
Paragraf vyjadřuje skutečnost, že výrobky legálně uvedené na trh jednoho státu EU nesmí být odmítnuty k uvedení na trh v ČR na základě stanovování přísnějších, např. legislativních požadavků. Toto vyjádření patrně bude zajímat mnohé!
Pavel Kudrna, ze dne: 26.09.2006
reklama

Ing. Pavel Kudrna, Elektrotechnický zkušební ústav, Praha-Troja

...pokračování

§ 13b) nový paragraf ve znění

Pokud nařízení vlády stanoví podle § 12 a 13 požadavky, které nepřejímají požadavky stanovené příslušnými předpisy Evropských společenství, neuplatní se tyto požadavky na výrobky, které byly vyrobeny anebo uvedeny na trh v některém členském státě Evropské unie nebo mají původ v některém ze států Evropského sdružení volného obchodu, které jsou současně smluvní stranou Evropského hospodářského prostoru, za předpokladu, že takový výrobek odpovídá:

  1. technickým předpisům, které jsou pro výrobu anebo uvedení na trh, popřípadě pro používání tohoto výrobku v některém z těchto států závazné,
  2. technickým normám nebo pravidlům správné praxe, které jsou vydány národním normalizačním orgánem nebo subjektem jemu na roveň postaveným, v souladu s právními předpisy a požadavky státu, který je smluvní stranou Evropského hospodářského prostoru,
  3. mezinárodním technickým normám, oprávněně používaným v některém z těchto států, nebo
  4. tradičním či inovačním výrobním postupům používaným v některém z těchto států v souladu s jeho právními předpisy, pro které existuje dostatečně podrobná technická dokumentace zajišťující, že tento výrobek může být pro daný účel použití posouzen, v případě potřeby i na základě doplňujících (nikoliv shodných) zkoušek výrobku,
    pokud tyto technické předpisy, technické normy, pravidla správné praxe nebo postupy zaručují míru ochrany oprávněného zájmu odpovídající míře této ochrany v České republice.

Paragraf vyjadřuje skutečnost, že výrobky legálně uvedené na trh jednoho státu EU nesmí být odmítnuty k uvedení na trh v ČR na základě stanovování přísnějších např legislativních požadavků.

§ 17 umožňující ÚNMZ uznávat zahraniční dokumenty a značky byl zrušen.

Komentář k některým paragrafům zákona:

§ 3 Technické předpisy

Technický předpis je termín, který do doby přijetí zákona 22/97 Sb. nebyl v ČR zaveden a znám. Technickým předpisem pro účely tohoto zákona je právní předpis, vyhlášený ve Sbírce zákonů České republiky, který obsahuje technické požadavky na výrobky nebo s nimi spojené závazné výrobní, případně kontrolní, evidenční nebo jiné administrativní postupy a metody.
Technickým předpisem se přebírají do legislativy ČR tzv. direktivy (překlad směrnice) Evropské unie (EU). Direktiva je zákon EU, který každý stát musí zapracovat do národní legislativy tak, aby bylo dosaženo cílů uvedených v této direktivě. Dochází tím k harmonizaci technických požadavků na výrobky a tím k možnosti volného pohybu zboží. Zákon stanovuje, že budou přebírány a vydávány ve formě nařízení vlády, tedy předpisem nižší právní síly, než je zákon. Obecná povinnost dodržovat technické požadavky stanovené v příslušném nařízení vlády je dána zákonem (§ 12). Jedná se o pragmatické řešení, neboť převzetí direktiv zákonem by bylo příliš komplikované.

§ 4 Normy
§ 5 Zabezpečení tvorby norem
§ 6 Podmínky tvorby a vydávání norem

Zákon řeší převedení českých norem jako veřejnoprávních dokumentů na dokumenty soukromoprávní, spolu se zrušením jejich závaznosti a stanovení podmínek, při jejichž splnění se tyto normy považují za důkaz o dodržení právních povinností spojených s vlastnostmi výrobků.
Zákon ruší možnost dalšího vydávání ČSN obsahujících závazná ustanovení a zavádí zvláštní kategorii nezávazných ČSN, a to tzv. harmonizovaných ČSN, jejichž funkce spočívá v tom, že důkaz o jejich dodržování je považován za důkaz o splnění obecně formulovaných požadavků právních předpisů. Protože tyto ČSN budou mít vždy vztah ke konkrétnímu právnímu předpisu, navrhuje se taková úprava, že tyto harmonizované ČSN budou určovány se souhlasem ústředního orgánu, v jehož působnosti je právní předpis, s nímž jsou dané ČSN harmonizovány. Pro oznamování schválení takových ČSN je stanoven Věstník Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.

Zákon dále ukládá povinnost ministerstvu průmyslu a obchodu zabezpečit organizačně jednotnou soustavu českých technických norem.
Smyslem zákona je dosáhnout stav obvyklý v liberálních ekonomických státech, ve kterém bude zabezpečena existence národního normalizačního orgánu jako soukromoprávního subjektu.
Stát zaručuje v rozsahu, vymezeném tímto zákonem, tvorbu a vydávání norem. Zákon umožňuje ministerstvu průmyslu a obchodu pověřit vhodné právnické osoby plněním povinností, týkajících se tvorby národních technických norem. Pověření je nepřevoditelné a po dobu jeho platnosti nesmí být touto činností pověřena jiná právnická osoba. Na udělení pověření není právní nárok. Pokud nejsou tvorba a vydávání norem zabezpečeny pověřenou právnickou osobou, zabezpečuje plnění jejích úkolů Úřad pro technickou normalizaci a státní zkušebnictví.

...pokračování

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 19", který lze objednat za cenu 150,-Kč + dobírka.

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933