Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Připravovaný soubor norem pro ochranu před bleskem - ČSN EN 62305 „Ochrana před bleskem“ a změna Z5 ČSN 34 1390 (4/4)


Document Actions
Připravovaný soubor norem pro ochranu před bleskem - ČSN EN 62305 „Ochrana před bleskem“ a změna Z5 ČSN 34 1390 (4/4)
Pro vedení nebo vnější vodivé části, které vedou do stavby, je vždy nutno u vstupu do stavby zajistit pospojování proti blesku (buď přímo nebo přes SPDs). Víte kdy u staveb není nutno dodržet dostatečnou vzdálenost? Pravidelné revize jsou základními podmínkami pro spolehlivou údržbu LPS. O čem a kdy musí být informován majitel objektu?
Jiří Kutáč, ze dne: 13.12.2006
reklama

...pokračování

7. Elektrická izolace vnějšího LPS
Elektrické izolace mezi jímací soustavou nebo svody na jedné straně a chráněnými kovovými instalacemi rovněž i elektrickými zařízeními, signálními a telekomunikačními zařízeními uvnitř stavby na straně druhé může být dosaženo dostatečné vzdálenosti s mezi těmito díly:

          kc
s = ki ----- l (m)
         km

kde:
ki     závislý na zvolené třídě LPS;
kc    závislý na bleskovém proudu, který protéká svody;
km   závislý na materiálu elektrické izolace;
l      délka v metrech podél jímací soustavy nebo délka svodu od bodu, u kterého by měla být zjištěna dostatečná vzdálenost, až k nejbližšímu pospojování. Pro vedení nebo vnější vodivé části, které vedou do stavby, je vždy nutno u vstupu do stavby zajistit pospojování proti blesku (buď přímo nebo přes SPDs).
Dostatečnou vzdálenost není nutno dodržet u stavby s kovovým nebo elektricky vzájemně propojeným ocelovým armováním.

8. Údržba a revize LPS

Účelem revize je zajistit, že:

  • dokumentace LPS odpovídá této normě;
  • všechny součástí LPS jsou v dobrém stavu a mohou plnit námi očekávané funkce a nejsou zkorodované;
  • všechny nové vstupující inženýrské sítě nebo stavební změny LPS jsou v ní obsaženy.

Termíny revizí
Revize by měly být provedeny:

  • během stavby objektu, aby bylo možno revidovat instalovaný zemnič;
  • po instalaci LPS;
  • periodicky v termínech, které odpovídají zjištěným vlastnostem chráněné stavby, např. problémy s korozí nebo třídou LPS;
  • po změnách, opravách nebo je-li známo, že stavba byla zasažena bleskem;

Intervaly revizí LPS

Hladina ochrany Vizuální kontrola
(rok)
Celková revize
(rok)
Celková revize
kritických instalací
(rok)
I a II 1 2 1
III a IV 2 4 1

Poznámka: Pro prostředí s nebezpečím výbuchu je doporučen termín revizí 1 x za rok.

 Během periodických revizí musí být obzvlášť ověřeno:

  • zhoršení a koroze součástí jímací soustavy, vodičů a spoje;
  • koroze zemničů;
  • zemní odpor uzemňovací soustavy;
  • stav spojů, pospojování a uchycení.

Údržba
Pravidelné revize jsou základními podmínkami pro spolehlivou údržbu LPS. Majitel objektu musí být informován o všech zjištěných závadách a ty musí být okamžitě odstraněny.

9. Ochranná opatření proti úrazu osob nebo zvířat způsobených dotykovým nebo krokovým napětím

Ochranná opatření proti dotykovým napětím
V okolí svodů mimo stavbu mohou vzniknout za určitých podmínek životu nebezpečná dotyková napětí, ačkoli je LPS vyprojektován a instalován dle předepsaných pravidel.

Toto nebezpečí může být zmenšeno na přijatelnou míru, když budou splněny následující podmínky:
a) pravděpodobnost výskytu nebo přiblížení osob k vnější jímací soustavě a ke svodům bude malá;
b) náhodné svody jsou tvořeny více nosníky rozsáhlého kovového krovu nebo více armovanými sloupy, je-li zajištěno vodivé spojení;
c) rezistivita vrchního podloží terénu v okolí do 3m od svodu bude větší než 5kΩm.

Nebude-li žádná z těchto podmínek splněna, musí být učiněna tato ochranná opatření proti úrazu osob dotykovým napětím:

  • izolace svodu je zkoušena impulsním napětím naprázdno 100kV, 1,2/50μs, např. nejméně 3mm síťovaným polyethylénem;
  • zábranou a / nebo upozorněním vedoucímu ke zmenšení pravděpodobnosti dotyku svodu.

Ochranná opatření proti krokovým napětím
V okolí svodů mimo objekt mohou vzniknout za určitých podmínek životu nebezpečná kroková napětí, ačkoli je LPS vyprojektován a instalován dle předepsaných pravidel.
Toto nebezpečí může být zmenšeno na přijatelnou míru, když budou splněny následující podmínky:
a) pravděpodobnost výskytu nebo přiblížení osob do nebezpečného prostoru do 3m od svodu bude malá;
b) rezistivita vrchního podloží terénu v okolí do 3m od svodu bude větší než 5kΩm.

Není-li splněna žádná z těchto podmínek, musí být učiněna následující ochranná opatření proti úrazu osob krokovým napětím:

  • pospojování zamřížovanou uzemňovací soustavou;
  • zábranou a / nebo upozorněním vedoucímu ke zmenšení pravděpodobnosti přístupu do nebezpečného prostoru svodu do 3m od svodu.

10. Přílohy

Ochrana před bleskem pro objekty s nebezpečím výbuchu
LPS by měl být proveden tak, aby nevznikl při přímém úderu blesku v místě úderu žádný průpal a rozstříknutí materiálu.
Montážní firma / projektant LPS by měl mít k dispozici výkresy chráněných zařízení s odpovídajícím označením prostorů, kde jsou používány nebo uskladněny nebezpečné látky, a zóny dle IEC 60079-10 a IEC 61241-3.

Materiály
Při výběru materiálů by mělo být bráno v potaz místo a přilehlé okolí. Při respektování podmínek v místě instalace je pravděpodobnost koroze zvoleného materiálů velice malá.

Uzemnění
Pro ochranu zařízení s nebezpečím výbuchu je doporučeno pro celkový LPS uzemnění Typ B. U staveb, v nichž se vyskytují nebezpečné látky a koncentrace (výbušné nebo hořlavé látky), by měl být zemní odpor uzemnění co možná nejmenší, avšak ne větší než 10Ω.

Pospojování
Pospojování mezi částmi LPS a jinými vodivými instalacemi, jakož i mezi součástmi veškerých vodivých instalací by mělo být zajištěno uvnitř Ex zón a na místech, kde se nacházejí pevné nebezpečné látky:

  • na úrovni terénu;
  • je-li vzdálenost pro izolaci mezi vodivými částmi menší než dostatečná vzdálenost, která byla vypočtena pro kc =1.

Revize a údržba
Vizuální kontrola LPS pro stavby s nebezpečím výbuchu by měla být provedena v intervalu každých 6 měsíců a revize jednou za rok. Povolená výjimka pro roční revize by byla možná při intervalu revizí 14 až 15 měsíců, přičemž za pomocný prostředek je považováno měření zemní odporu v rozdílných ročních obdobích, aby byly získány údaje o ročních odchylkách měření.

Pozn.: Pro uvedený příspěvek byly čerpány materiály z firemní literatury a webových stránek Mezinárodní elektrotechnické komise IEC a Evropského výboru pro normalizaci v elektrotechnice CENELEC ke dni 31.7.2006.

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 22", který lze objednat za cenu 150,-Kč + dobírka.
Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933